Ahmet Midhat Efendi‟nin (1844 – 1912) Eyvah, Açıkbaş, Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa‟nın Eski Medeniyeti, Hükm-i Dil, Çengi Yahut Daniş Çelebi, Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş, Çerkez Özdenler adlı tiyatro eserleri vardır.
ÇERKEZ ÖZDENLER (AHMET MİTHAT EFENDİ)
1884'te basılmış, üç perdeden oluşan piyeste Çerkes soylularının gelenekleri, yaşayışları ve onurlarına önem verişleri acıklı bir aşk hikayesi ekseninde anlatılır. Arslangöz'le nişanlı olan Samurkaş Bey'in savaşta korkudan baygınlık geçirdiği söylentileri etrafa yayılır.
Bu doğrultuda kaleme aldığı, basılmış yedi eseri mevcuttur: Eyvah (1872), Açıkbaş (1875), Ahz-ı Sâr Yahut Avrupa'nın Eski Medeniyeti (1875), Hükm-i Dil (1874), Çengi Yahut Dâniş Çelebi (1883), Fürs-i Kadimde Bir Facia Yahut Siyavuş (1883), Çerkez Özdenler (1883).
AÇIKBAŞ (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Açıkbaş piyesi, kendisini aldatan ikinci eşiyle gençlik yarışına çıkan, babalık vazifelerini ihmal eden; kızını, eşinin telkiniyle onun âşığının babasıyla evlendirmeye kalkan Hüsnü Bey ile, eve efsuncu sıfatıyla giren ve üvey annenin bütün hilelerini açığa vuran genç âşığı konu edinir.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
En üretken dönemlerinden birini yaşayan yazar, "Hasan Mellah", "Hüseyin Fellah" ve "Dünyaya Yeniden Geliş ya da İstanbul'da Neler Olmuş" gibi önemli eserlerini burada yazdı.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
1844 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi'nin “velud” bir yazar olduğu bilinmektedir. Bu vasfı ile romanlarında okurlarına hayata dair pek çok bilgi veren ve onlara okuma sevgisi aşılayan Ahmet Mithat Efen- di “hace-i evvel” unvanını hak etmiş bir yazardır.
Ahmet Mithat Efendi, döneminin en fazla eser veren yazarlarındandır. Halkın eğitimine odaklanan yazar; Batılılaşma, toplumsal hayat, eğitim, kadın eğitimi, evlilik, batıl inançlar, kölelik, azınlıklar gibi farklı konularda eserler vermiş ve karakterleri aracılığıyla ders verme amacını gütmüştür.
Ahmet Mithat Efendi bu romanın ilk bölümünü Çengi Yahut Daniş Çelebi adıyla tiyatro eseri olarak da kaleme almış ve 1884 yılında yayınlamıştır.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır. Ahmet Mithat Efendi'nin bu eseri, yirmi beş kitaptaki otuz hikâye ve romanı içine almış olup 1870 yılında oluş- turmaya başlamış ve 1894 yılında tamamlamıştır.
AHMET MİTHAT EFENDİ (1844-1912)
1873 yılında sahnelenen “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kema- l'in yazdığı oyunun sahnelenmesinin ardından çıkan olaylarla birlikte suçlu bulunup sürgüne gönderilecek beş gazeteciden biri olan Ahmet Mithat, Rodos'a sürgün edildi.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Yazı makinesi olarak nitelendirilen Ahmet Mithat'ın kaleme aldığı ve çalışmamıza da konu olan Çengi romanı, Cervantes'in ünlü Don Kişot'unun kültürümüze ve edebiyatımıza uyarlanmış bir şeklidir. Toplumu eğitmeyi kendine temel görev edinen Ahmet Mithat, bütün eserlerini bu kaygıyla kaleme alır.
İlk Türkçe macera romanı, ilk kez Latin harfli Türkçede! 1873 Sergüzeşt-i Kalyopi (Kalyopi'nin Macerası) ilk yerli roman olarak kabul edilen Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'tan iki yıl önce, ilk macera romanı olarak kabul edilen Hasan Mellah'tan ise bir yıl önce basılmış bir macera romanı olma özelliği taşıyor.
Letafet, Soner Olgun'nun yazdığı tiyatro oyunu.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Romanda, Hasan Mellah ve etrafındaki karakterlerin macera dolu yaşamları, Akdeniz dekoru içerisindeki kovalamacalar, korsanlar ve gemicilerin mücadeleleri iç içe geçmiş hikâyeler şeklinde anlatılmaktadır.
Tercümân-ı Hakîkat (Osmanlıca: ترجمان حقيقت), Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul'da 1878-1921 yılları arasında yayınlanan günlük gazete. II. Abdülhamid devrinde yayınlanan en önemli gazete olan Tercümân-ı Hakîkat; roman yazarı Ahmed Midhat Efendi tarafından kuruldu.
Bugün hala ayakta olan yalıda dokuz daire bulunuyor. Ahmet Mithat Efendi'nin vefatından sonra iki hanımının çocukları arasında bölüşülen yalı sonraki yıllarda satışa çıkarılmış. Bugün yalıda Ahmed Mithat Efendi'nin hatıralarını günümüze taşıyan aile büyüğü 90 yaşındaki Terhan Ulusoy yaşıyor.
ahmet mithat efendi'nin, 1870'te 5 cilt olarak kaleme aldığı türk edebiyatında ilk hikaye örneklerinin yer aldığı eseri.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
Neredeyse her alanda yüzlerce eser meydana getiren Ahmet Mithat Efendi, tek başına büyük bir medya organı gibiydi. Her sanatın ustası değildi belki; ama tüm sanatların bir çırağıydı. Onun bu azmi sebebiyle kendisine "Kırk beygir gücünde bir yazı makinesi" denilecekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri