Genetiği bozulmamış nadir buğday türlerimizden olan siyez buğdayından elde edilen makarna. Siyez makarnası yapımında %100 siyez unu kullanılmaktadır. Koruyucu madde içermediğinden ömrü rafta bekleyen makarnalar kadar uzun değildir.
Öncelikle ifade etmek gerekir ki siyez buğdayının sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırdığı bilinmekte. Bu ise kilo vermeye yardımcı olmakta. Normal buğdaylara göre oldukça faydalı olan siyez buğdayıyla birlikte sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.
Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı'nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur.
Siyez buğdayında, besinlerin kan şekerini düşürme yüzdesi olarak tanımlayacağımız glisemik indeks değeri düşüktür. Bu nedenle şeker hastalarının güvenle tüketebileceği bir tahıl çeşididir. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu ise kan şekerini aşırı yükseltmeden sağlıklı bir beslenme sunar.
Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez. Siyez unu kalori bakımından incelendiğinde; 100 gram siyez unu yaklaşık 340 kcal kaloridir.
İlgili 15 soru bulundu
Karabuğday Buğday Değildir!
Buğday ve türevlerinin kullanıldığı her alanda gönül rahatlığıyla kullanılan nam-ı diğer greçka, aslında bir buğday değil. Bunu duymak sizi şaşırttıysa şu detaya da kulak verin: "karabuğday bir tahıl değil”.
Peki, bu ürünlerin üretildiği siyez buğdayının kendisi de acaba gluten içeriyor mu? Evet! Hatta siyez buğdayının gluten oranı yüzde 46,30'a kadar dahi uzanabiliyor. Oysaki bir besinin “düşük derece gluten” içermesi için, sahip olduğu gluten miktarının yüzde 20'nin altında olması gerekiyor.
Bunun dışında siyez, modern buğdaya göre iki kat daha fazla A vitamini içeriyor. Daha fazla demir içeriyor. Ve bizim için en temel unsurlardan bir tanesi, GDO ile ilgili sorular sorulduğunda siyezin genetik yapısında herhangi bir değişim olmadığını söylüyoruz. Bu da bizim için çok önemli.
İlk olarak Siyez buğdayı ve dolayısıyla Siyez bulguru, çok daha dayanıklıdır. Bu buğday çeşidinde, çeşitli bitkilerde meydana gelen hastalıklar görülmez. Siyez buğdayı, diğer buğdaylara göre vitamin oranı son derece yüksek olan bir buğday çeşididir. Bunun yanında, Siyez buğdayının glisemik indeksi düşüktür.
Siyez buğdayı diğer normal buğdaya göre çok daha dayanıklıdır. Siyez buğdayı özellikle hamilelik döneminde kullanılır. Folik asit miktarı yüksek olan siyez buğdayı anne sütünü de arttırmaktadır. Ayrıca düzenli tüketildiği takdirde siyez buğdayı bağırsak kanserini de önlemektedir.
Ekonomi Haberleri. Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
Siyez buğdayı dünya üzerinde Fas, Fransa, Balkanlar ve Türkiye'de yetişir. Türkiye'de ise Kastamonu ilinde ve özellikle de İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler bölgesinde görülmektedir. Siyez buğdayı düşük verimliliği ve kabuklu yapısından dolayı fazla ekim yapılmayan bir buğday olarak bilinir.
Siyez buğdayla ilgili düşülen en büyük yanılgılardan biri de onun glutensiz olduğunu düşünmek. Özellikle intoleransı olanlar veya çölyak hastaları siyezi glutensiz olduğu için tüketmeye çalışıyor. Ancak siyezin içerisinde gluten mevcut. Diğer buğday türlerine göre çok daha az olması nedeniyle daha kolay sindiriliyor.
Özetle beslenme programınızda elbette makarnaya yer verebilirsiniz. Makarnanın sizi daha uzun süre tok tutmasını istiyorsanız kepekli veya tam buğday olanlarını tercih edebilir ve besin değeri açısından yüksek besinlerle birleştirebilirsiniz.
Diyetteyken veya diyet yapmadığınız zamanlarda makarna tercihinizi kepekli veya tam buğday unundan yapılan makarnalardan yana kullanabilirsiniz.
Makarna, diyetin en büyük katili gibi görünse de aslında öyle değildir. Sadece tek bir besin kilo vermeye ya da kilo almaya etki etmez. Makarnayı çok fazla pişirmeden tüketerek diyetinize destek olabilirsiniz. Aynı zamanda makarnayı gerçek sebzelerle buluşturarak besleyiciliğini arttırabilirsiniz.
Canan Karatay, ülkede ekmek devrimi olması taraftarı… “Ben siyez buğdayının kullanılması ve desteklenmesi şarttır diyorum. Modern buğdayın sağlığa zararlı olduğunu açıklıyorum.
Siyez bulguru normal bulgurdan fazla su çekiyor. Bu nedenle 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı su uygun geliyor. Pilav suyunu çektiğinde ocağı kapatıp tencerenin kapağı kapalı şekilde demlendiriyoruz. Hem lezzetli hem de sağlıklı Siyez bulguru pilavı servise hazırdır. https://www.evdeborek.com/siyez-bulgu...
Siyez buğdayından üretildiği için, düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, Siyez buğdayının içeriğindeki antioksidanlar ve mineraller de kısır tariflerinize lezzet katarken sağlığı da beraberinde getirir.
Düzenli olarak siyez unuyla hazırlanan gıdaları tükettiğinizde, artış gösteren fenolik asit sayesinde vücudunuzun oksidatif hasar, koroner kalp hastalığı, kanser ve felç gibi hastalıklardan daha iyi bir şekilde korunmasını sağlayabilirsiniz.
TAM BUĞDAY UNU
Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Siyez buğdayı genel ekmek buğdaylarına göre daha fazla sarı lutein içermektedir. Siyez buğdayı düşük bir glisemik indekse sahiptir. Siyez buğdayı diğer puan türlerine göre daha zengin bir yapıya sahiptir. Genetiği bozulmayan siyez buğdayı günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir.
Mideyi rahatlatır, sindirim sistemini korur. İçerisinde bulundurduğu B vitaminleri ve antioksidan değerleriyle hücre yapısını koruyan siyez ekmeği, bağırsak kanserine karşı da oldukça koruyucudur. Radyasyona karşı dayanıklı olan siyez buğdayı bu sayede kanserojen bir bitki olmaktan da kendisini korumuştur.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
Folik asidin yanı sıra vitamin ve mineral zengini olan bu un, anne sütünün artırılmasına da yardımcı olur. Zengin lif içeriği sayesinde siyez unu sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir. Sindirimi son derece kolay olan bu un, kabızlık ve mide şişkinliği gibi sorunların oluşmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri