Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
Uzun süre tok tutma özelliği bulunan siyez unu glüten içerir ancak buğday unu ile kıyaslandığında glüten oranı çok düşüktür. Siyez unundan ekmek yapılırken ekşi maya kullanılırsa glüten oranı daha da düşer. Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez.
Bu atalık buğdayın en önemli özelliği genetik yapısı değiştirilmeden günümüze kadar gelmesidir. Genetik yapısı bozulmadığından insan sağlığını beyaz un gibi tehdit etmez. Aksine siyez ekmeği besin değeri bakımından zengin bir ekmek türüdür ve bu özelliği sayesinde sağlık üzerinde onlarca olumlu faydası vardır.
Antioksidan etkisi yüksek olan siyez ekmeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, serbest radikallere karşı koruyucu özellikte olması siyez ekmeği faydaları arasında yer alan önemli bulgulardır. Siyez ekmeği içeriğinde yağ oranı oldukça düşük olduğu için kolesterol dengesizliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
İlgili 28 soru bulundu
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi.
Evcilleştirilmemiş, dolayısıyla da genetiği ile oynanmamış bir buğday türü olan kavılca, Anadolu'da Çatal Siyez ya da Gernik adıyla anılıyor ancak siyez buğdayından farklı bir atalık tahıl. Siyez buğdayı gibi antik buğdaylar grubunda yer alan kavılca buğdayı, genellikle Kars bölgesinin yerel buğdayı olarak biliniyor.
Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Siyez unu kalori bakımından değerlendirildiğinde beyaz una göre daha düşük kalorilidir. Ayrıca lif ve protein zengini olduğu için metabolizmanın hızlandırılmasında etkilidir. Kilo vermeye yardımcı olan siyez unu zayıflamayı hedefleyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Siyez buğdayı diyeti yaptığınızda, Tip 2 Diyabete daha geç yakalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra siyez ununun glisemik indeksi beyaz unun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler. Bu nedenle kan şekerinizi aniden yükseltmez.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Kolesterol miktarının sıfır olduğunu bildiğimiz siyez ekmek içerisindeki posa/lif ile de kandaki yağ miktarını dengeler. Her öğünde siyez ekmek tüketmek kalp ve damar hastalıklarından korunmanın önemli yollarından biridir.
Bunun en önemli sebebi siyezin glüten oranının modern buğdaya göre oldukça az olmasıdır. Glüten bileşiği, unlu mamullere kıvamını veren ve onların istenilen derecede kabarmasını sağlayan bir bileşiktir.
Siyez bulgurlu pilav tariflerinde bulgurun bol ılık suyla yıkanıp süzülerek kullanılması öneriliyor.
SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI
-Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca doymamış yağa sahip olduğu için damar ve kalp sağlığına iyi gelir. -Yağ oranı düşük ve asla kolesterol içermemektedir. Dünyada insanlar için glisemik endeksi en uygun gıda olma özelliğini taşıyor.
Paket yaklaşık sekiz porsiyon makarna içerir. Alerjen: Gluten içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri