Siyez buğdayı, işlenmesi zor olan bir buğday çeşididir. Bu nedenle özel buğday taş değirmenlerde öğütülür. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte genetik yapısının değişmemiş olması, siyez buğdayını diğer buğday çeşitlerinden ayıran en önemli özelliktir. Siyez buğdayı soğuk hava koşullarına karşı dirençlidir.
Ekmeğin yapımında son yıllarda adını sıkça duyduğumuz siyez unu hakkında sizlere biraz bilgi verelim. Siyaz unu yabani buğdaydır ve yerli tohumdur. Bizim ülkemizde yaklaşık 10.000-12.000 yıl önce Anadolu da yetişmiştir. Dünyanın ilk buğday türü olarak bilinir yani, unların atasıdır.
Siyez unu, buğday türlerinin atası olarak bilinen siyez buğdayından üretilen bir un çeşididir. 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerinden biridir.
Siyez ununun yapısı beyaz unlara göre biraz daha kalındır. Rengi Siyez buğdayının rengi gibi esmer bir renk. Ekmek veya hamur işleri yaptığınızda rengi tam buğday ekmeğinin rengine benzeyecektir. Modern buğdaylardan elde edilen unlara göre kalın bir yapısı olduğundan içine daha fazla su çeker.
Lifli yapısı ve besleyici özelliklerinden dolayı beyaz un yerine kullanımı tavsiye edilen siyez unu beyaz una göre çok az miktarda gluten içerir. Siyez unu ile sağlıklı kurabiyeler, hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Siyez, yüksek besin içeriği ile sofralarımızda kaliteli bir alternatif olarak yerini alabilir.
İlgili 33 soru bulundu
TAM BUĞDAY UNU
Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Bol miktarda lif ve protein içeren siyez unuyla çayın yanında tüketilebilecek ideal bir kek pişiriyoruz.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Hamur kıvamı böyle diye çok fazla un eklemeye kalkışmayın. Böyle olması siyez unundan kaynaklıdır. Pişirdiğinizde kıyır kıyır mükemmel bir ekmek elde edeceksiniz.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
Siyez buğdayının soğuk ve sıcağa, hastalıklara ve besin maddesi eksik olan fakir topraklara karşı verimi az olmasına rağmen, ekmeklik ve makarnalık buğdaylara göre daha dayanıklı bir tür olduğu, çok düşük verimli olmasına rağmen, besleyici niteliklerinin yüksek ve tarımının az masraflı olması, uyum yeteneği sayesinde, ...
Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı'nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Folik asit bakımından zengin bir besin olan siyez ekmeği bu özelliği nedeniyle özellikle çocuklar, hamileler ve emziren annelere tavsiye edilmektedir.
Antioksidan etkisi yüksek olan siyez ekmeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, serbest radikallere karşı koruyucu özellikte olması siyez ekmeği faydaları arasında yer alan önemli bulgulardır. Siyez ekmeği içeriğinde yağ oranı oldukça düşük olduğu için kolesterol dengesizliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır.
Ninelerimizin o lezzetli poğaçalarının günümüze uyarlanmış modern ve sağlıklı hali olan Siyez Unlu Poğaça için özel bir tarifimiz var. Atalarımızın yadigarı olan siyez unundan yapacağınız bu özel tarifle lif oranı yüksek, tok tutan, sindirimi kolay bir poğaça pişirebiliyorsunuz.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Saraçoğlu, tam buğday ekmeğinin besleyici, vitaminli ve doyurucu olduğuna vurgu yaptı.
Prof. Dr. Canan Karatay, ekmeğe alternatifolarak Maraş cevizi, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri öneriyor. Akşam yemeğinde, canınız ekmek istiyorsa, onun yerine peynir ve ceviz ikilisini deneyebilirsiniz.
Bunun en önemli sebebi siyezin glüten oranının modern buğdaya göre oldukça az olmasıdır. Glüten bileşiği, unlu mamullere kıvamını veren ve onların istenilen derecede kabarmasını sağlayan bir bileşiktir.
Siyez buğdayla ilgili düşülen en büyük yanılgılardan biri de onun glutensiz olduğunu düşünmek. Özellikle intoleransı olanlar veya çölyak hastaları siyezi glutensiz olduğu için tüketmeye çalışıyor. Ancak siyezin içerisinde gluten mevcut. Diğer buğday türlerine göre çok daha az olması nedeniyle daha kolay sindiriliyor.
İçerisinde bulunan ve modern buğdaya göre % 50 oranında daha az olan glüten proteinini de (vahşi yapısı sebebi ile) genlerimiz tanımaktadır. Bu nedenle kolaylıkla sindirilebilir özelliktedir. Glüteni düşük olduğu için siyez unundan yufka ve benzeri hamurlar çok ince katmanlı olarak açılamaz, kolay parçalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri