Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Şizofreni Bozukluğu ve Hukuki işlemlerde Ehliyet
Kişi eğer hastalığın ilk devrelerinde ise, ayırt etme gücünün olduğunu söyleyerek ilgili diğer şartları sağlaması durumunda tam ehliyetli bir kişi olarak hukuki sorumluluğunun doğacağını dile getirmeliyiz.
Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur. Suçlunun ceza sorumluluğu veya azaltılmış ceza ceza sorumluluğu psikiyatristin vereceği rapora dayalı olarak saptanmaktadır.
Bu doğrultuda, suç işleyen kişinin algılama ve irade yeteneği mevcutsa ceza ehliyetinin tam olduğunu belirtmek gerekir. Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Merhaba, Akıl hastalığı sabit kişi vekaletname veremez. Vasi tayini zorunludur. Dava açmadan vasi tayininin sağlanması gerekir.
Yani kişi suç oluşturan fiili işlediği zaman şuurunun veya hareketinin serbestisini tamamen kaldıracak nitelikteki akıl hastalığına sahip kişiler 46. Madde kapsamına girmektedir.
Akıl hastası olmasına rağmen, işlemiş olduğu suça ilişkin irade yeteneği üzerinde hastalığının etkisi olmayabilir. Örneğin, bipolar duygulanım bozukluğu olan kişinin suç tarihinde bu hastalığının etkisi altında olmadan suç işleme ihtimali vardır.
Şizofreni hastalarına hiç bir şekilde ehliyet (sürücü belgesi) veremez. Dolayısıyla bu kişilerin araç yasal olarak trafikte araç kullanması mümkün değil. Şizofreni hastaları adına tek bir şart altında ÖTV indirimli araç alınır. O da rapor oranlarının %90 ve üzeri olmasıdır.
Hastalık genellikle gençlik döneminde başlamakla birlikte (18-25 yaş) çok erken ve ya çok geç yaşlarda da başlayabilmektedir. Çoğu zaman şizofreni tanısı almadan 2 yıl kadar önce bazı belirtiler hasta yakınları tarafından fark edilebilmektedir.
Şizofreni geçici bir hastalık değil ne yazık ki. Kontrol edilmesi ve devamlı ilaç kullanılması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle rapor iptali söz konusu olamaz.
Gönderilen hastanenin sağlık kurulunca “Şizofreni olduğu, çalışma gücünü %70'in üzerinde kaybettiğine” dair rapor düzenlenir. Hastane tarafından bu rapor mal müdürlüğüne gönderilir Gerekli işlemler sürdürülür. Ve 2022 sayılı yasaya göre şizofrenisi olan kişiye maaş bağlanır.
Şizofreniyi ilgilendiren her konuda olduğu gibi evlilik konusunda da hastalığın kendisinin yanısıra psikososyal faktörler etkilidir. Şizofrenili hastaların evlenmeleri mümkün değildir düşüncesi damgalamanın etkisiyle oluşmuş bir mittir ve doğru değildir.
Hayat boyu süren bir hastalıktır ve bu nedenle sürekli olarak tedavi gerektirir. Doğru tedavi ile şizofreni hastalarında hastalık kontrol altına alınabilir. Bu sayede hastalar sağlıklı bir birey olarak yaşamını sürdürebilir, sosyal ilişkilerinde ve iş hayatlarında başarılı olabilir.
Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır. Bu kuruluşlar genellikle psikiyatri hastaneleri, ruh sağlığı merkezleri, poliklinikler veya özel psikoloji/psikiyatri klinikleri olabilir.
Hele bir de, fiziksel farklılıklar girerse işin içine, artık o etiketten kurtulmanın imkanı yoktur. “Deli” sözcüğünün sözlükteki karşılığı şu: “aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş olan.” (bkz. Türk Dil Kurumu Sözlüğü) Bu tanım gereği, bir kişiye deli diyebilmemiz için, aklını yitirmiş olması gerekir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Bilinç durumundaki problemler, şizofreni, manik depresif bozukluklar, kleptomani ve benzeri hastalıklar kişilerin ceza almasını etkileyebiliyor. Ancak prosedür sosyal medyaya yansıdığı kadar basit ve kolay değil.
Şizofreni hastası biri evlenebilir mi? Şizofreni ilerlemesi duran hastalıklardandır. Bu nedenle şizofreni hastası birinin evlenmesinde sakınca yoktur.
Evet boşanabilirsiniz. Akıl hastalığı iyileşmezlik ve çekilmezlik koşulları mevcutsa akıl hastalığı bir boşanma sebebidir. Ancak söz konusu akıl hastalığının resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi gerekmektedir.
Admin. Dediğim gibi mental retardasyon pskolojik zihinsel hastalıklara giriyor. Ve bu hastalara sürücü belgesi verilmiyor. Retardasyon (Zeka Geriliği) entelektüel fonksiyon çevreye uyum öğrenme ve problem çözme gibi fonksiyonlar açısından normalin altında olma halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri