Şizotipal kişilik bozukluğu (ŞTKB) veya şizotipal bozukluk, şiddetli sosyal anksiyete, düşünce bozukluğu, paranoid düşünceler, derealizasyon, geçici psikoz ve çoğu zaman sıra dışı inançlar ile karakterize zihinsel bir bozukluktur.
Bu hastalık, genellikle insanların gerçeklikten tamamen koptukları şizofreni ile karıştırılmaktadır. Şizotipal hastalar, halüsinasyon ve sanrı görmeyi kısa ataklar şeklinde yaşarken, şizofrenler için halüsinasyonların gerçeklikten hiçbir farkı bulunmaz.
Şizoid kişilik bozukluğu olan bireyler, sosyal ilişkilerden zevk alamama, duygusal soğukluk, duygusal ifadelerin sınırlı olması ve sosyal izolasyon gibi belirtiler gösterir. Bu kişiler, genellikle duygusal yakınlık ve sosyal etkileşim kuramama sorunları yaşar.
Kişilik bozukluklarının birçoğunda olduğu gibi şizoid kişilik bozukluğunun da temelinde çocukluk döneminden kalma etkiler olduğu görülebilir. Çocuklukta aile içinde soğuk bir ortama sahip olmak, yeterli olmayan sosyal etkileşimler, duygusal olarak ihmal edilme gibi etkiler gözlemlenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Şizotipal kişilik bozukluğu çok ciddi bir rahatsızlıktır ve kişinin bu durumda neredeyse hiç yakın ilişkisi yoktur. Bu kişiler olaylara dışsal tepki vermek yerine tepkilerini içlerinde yaşarlar, bazı sosyal aktivite olaylarında ise aşırı derecede heyecan, alınganlık, kuşkuculuk ve kaygı yaşarlar.
Şizoid kişiler baş edemedikleri gerginliklerin artmasına bağlı olarak zaman zaman kısa süreli psikoz yaşayabilirler. ŞKB ile birlikte görülebilen diğer kişilik bozuklukları Kaçınmacı, Şizotipal ve Paranoid kişilik bozukluklarıdır.
Cinsel yaşamları fantaziler üzerine kuruludur, gerçek cinselliği ertelerler. Şizoid erkekler karşı cinse yaklaşmayı başaramadığından evlenmezler; kadınlar ise pasif bir şekilde evliliği kabul ederler. Sağlıklarına düşkündürler. Soğuk görünseler de yaratıcı özgün fikirler üretebilirler.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu (Schizotypal Personality Disorder), kişilik bozukluğu olarak kategorize edilmektedir. Kişilerin sosyal ilişkilerinde, düşünce ve davranışlarında belirgin bozukluklar bulunmaktadır. Bu bozukluklar, kişinin dünyayı anlamasını ve insanlarla ilişki kurmasını zorlaştırabilmektedir.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Ona göre, Fikret'in şahsiyetinde görülen aşırı duyarlılık (hiperestezi) ve içe kapanıklılık (otizm) beden yapısının da doğruladığı bir biçimde onu “şizotim” diye nitelememizi mümkün kılmaktadır.
Tuhaf davranış ve düşünce- ler, çabuk sinirlenme, sosyal izolasyon, şüphecilik, büyüsel düşünce gibi özellikler belirlenmiş ve şizoti- pinin bu özellikleri kapsadığı öne sürülmüştür (Kendler 1985). Meehl (1962) ise şizofreniye genetik yatkınlığın olduğu durumları şizotaksi olarak tanım- lamıştır.
ŞİZOTİPAL (ŞİZOTÜRÜ) KİŞİLİK BOZUKLUĞU (F21)
Alınganlık, kuşkuculuk, üstüne alınma fikirleri sık görülür.
Sınırda veya bilinen adı ile borderline kişilik bozukluğu, davranışlar ve ilişkilerde kararsız ruh haliyle karakterize, günlük yaşantıda işlevsellik sorunlarına neden olan zihinsel bozukluktur.
Prevelans tam bilinmemekle birlikte genel toplumun %7,5 kadarının etkilendiği düşünülmektedir. Erkeklerde iki kat daha fazla görüldüğünü belirten çalışmalar vardır. Şizofreni veya şizotipal kişilik bozukluğu olanların akrabalarında şizoid kişilik bozukluğu prevelansı daha yüksek olabilir.
Şizoid fantezi, şizoid bozukluğa sahip olan kişilerde sıkça görülen ve bu kişilerin kendilerini tatmin etmelerini sağlayan yöntemdir. Bu kişiler dış dünya ve olaylardan uzak durmak isterler ve karakteristik olarak fantezi sahibidirler. Bu fantezinin asıl nedeni içsel bile olsa nesnelere bağlanma ihtiyacıdır.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Histerik kişiyi tanımlayan histrionik kişilik bozukluğu, insanların dikkatini ve ilgisini çekme isteğiyle birlikte onay alma ihtiyacı hisseden kişilerin abartılı ve yapmacık davranışlarıyla ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur.
İntihar şizoid bireyin bir savunma mekanizmasıdır. Borderline , histirionik ve antisosyal kişilik bozukluklarında intihar bir şantaj olarak kullanılabilirken şizoid kişilikte bu durum nadirdir. Şizoid bireyler intihar düşüncelerini genellikle gizlerler. Şizoid kişilik bozukluğu psikolojik bir bozukluktur.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Tuhaf/Eksantrik Küme
Bu küme, tuhaf, eksantrik düşünce ve davranışların gözlenmesi sebebiyle bu adı almaktadır. Bu küme içerisinde yer alan türler: Şizoid Kişilik Bozukluğu, Paranoid Kişilik Bozukluğu, Şizotipal Kişilik Bozukluğu olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri