Çocuklarda saç dökülmeleri genelde demir ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu eksiklikler genelde çocukların yeterli miktarlarda ve dengeli beslenmediği zamanlarda meydana gelmektir. Bunun yanı sıra güneş ışığını yeteri miktarda almayan çocuklarda da saç dökülmeleri gözlemlenmektedir.
Saç dökülmeleri genel olarak kalıtsal faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Bunun dışında vitamin ve mineral eksiklikleri saç dökülmesine neden olur. Ayrıca tümörler, damar tümörleri ve kan hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir.
BESLENME PROBLEMLERİ: Çocuklarda iyi beslenememe , yemek seçme , bazı gıdalardan kaçınma nedeni her ne olursa olsun sonuçta saç gelişmesi için gerekli olan vitamin ve minerallerin yeterli alınmaması da saç dökülmesine neden olur..biotin, çinko, b12 ,demir en sık eksikliğinde saç dökülmesine neden olur.
Çocuklarda saç dökülmesi ciddiye alınması gereken bir sorundur. Genellikle çocuklarda görülen vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesi problemi, yanlış beslenme ve yeteri kadar güneş alamama sonucu ortaya çıkar.
Hormonal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı ergenlik döneminde de, hem kız hem de erkeklerde saç dökülmesi ile karşılaşılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu dökülmeler geçici veya kalıcı olabilir.
Çocuklarda saçlı deride teleojen saçların oranı artışı ile birlikte telojen saçlarda dökülme olabilmektedir. Bu aniden başlayıp sonra kendiliğinden tekrara saçlar çıkabilir.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Saç dökülmesi için deri ve zührevi hastalıklar bölümüne gidilmesi gerekir.
Saç dökülmesi mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesi kanser belirtisi değil, kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve diğer yöntemlerin sebep olduğu bir durum olup tedavi sırasında ortaya çıkar ve tedavi bittikten sonra saçlarınız geri döner.
Çocuklarda saç dökülmesi nedenlerinden önce genel durumu açıklayalım. Saçlı deride ortalama 100 000-150 000 adet saç teli vardır. Sağlıklı bir insanda günde ortalama 50-125 adet saç teli dökülür. Bu nedenle çocuğumun saçları çok dökülüyor dediğimizde kastedilen günlük 100 telden fazla dökülmesidir.
Kan tahliliyle D vitamini seviyelerinizi öğrenebilir, eğer düşüklük varsa değerlerinizi yükseltmek için takviye kullanabilirsiniz. Saç dökülmeniz bu sebepten kaynaklanıyorsa, önüne geçebileceğiniz gibi kaybettiğiniz saçlarınız da zaman içinde yerine gelecektir.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30'unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Saç dökülmesi sorunlarına dermatoloji bölümü bakar. Uygulanacak tedavi hastanın ihtiyacına göre belirleneceğinden, saç dökülmesi tedavisi fiyatları tedavi sürecine ve kullanılan dozlara göre değişiklik gösterebilir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri