Dişini sıkmak deyimi TDK anlamına bakıldığında zorluklara, darlıklara dayanmak anlamındadır. Farklı zorluklara katlanmak zorunda kalındığında dişini sıkmak deyimiyle halini anlatmak mümkündür.
dişini sıkmak; sabırla beklemek, gayret etmek, bir amaç uğruna dişleri eline almak manalı bir deyimdir. sık dişini olarak emir kipi hâlinin sözlükte işlenmiş olması kafi gelmediğinden ötürü, dişimi sıkıp yazıyorum.
Dişini sıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Darlığa, sıkıntıya dayanmak; her türlü zorluğa katlanmak.“Biraz daha dişini sıkmalısın, inşallah yakında rahata kavuşacağız.”
Dişine göre DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yapabileceği, gücünün yeteceği, becerebileceği, uygun bir durumda. “Tam da dişime göre, onu yenebilirim.”
Genellikle stres veya kaygı ile ilişkilendirilen diş gıcırdatma, bruksizm olarak adlandırılır. Bu durum her zaman semptomlara yol açmasa da, bazı kişilerde yüz ağrısına, baş ağrısına ve zaman içinde diş aşınmasına neden olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bruksizmin birçok nedeni olabiliyor. Stres, hiperaktivite, aşırı endişeli ve mükemmeliyetçi olmak, asabiyet, anksiyete en sık karşılaşılan sebeplerdendir. Psikolojik etkenlerin dışında merkezi sinir sistemi, endokrin hastalıkları, Parkinson, bağırsak parazitleri gibi etkenler de neden olabiliyor.
Ağzı laf yapmak iyi konuşma, söz söyleme yeteneği, etkileme, ikna etme gibi anlamları içermektedir. Özellikle bu deyim kolay ve akıcı konuşan kişiler için kullanılır. Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır.
Dişini tırnağına takmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok büyük zorluklara, sıkıntılara, darlıklara katlanarak bütün gücünü kullanıp çalışmak.”Biz bu evi dişimizi tırnağımıza takarak yaptık, yıkmalarına izin vermeyeceğim!”
TDK'ya Göre Dişe Dokunur Deyiminin Anlamı Nedir? Bir gelişmenin ya da olgunun işe yarar olduğunu belirtmek için ''dişe dokunur'' deriz. Olumlu bir anlama sahip olan bu deyim aynı zamanda bir onaylama sözüdür. Dişe dokunur deyimi aynı zamanda somut ve geçerli anlamına gelir.
Deyim. [1] Güçlü olduğunu, saldırabileceğini davranışlarıyla belli etmek.
Deyim. [1] Heyecan, korku, sarhoşluk gibi nedenlerle söyleyeceğini şaşırıp karıştırmak.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Deyim. [1] Çok kızmak.
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı. Çenelerde normalden fazla sayıda bulunan dişler artı diş veya hiperdonti olarak adlandırılmaktadır.
Büyük Azı dişi çıkar. KALICI DİŞLER KAÇ TANEDİR? Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16 üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 diş bulunur.
Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Dişinden tırnağından artırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yiyeceğinden, içeceğinden vb. ihtiyaçlarından keserek zorla biriktirmek.“Seni, dişimden tırnağımdan artırdığım parayla okuttum!”
[1] çok büyük güçlüklere, sıkıntılara katlanmak; bütün gücünü kullanmak.
Canını dişine takmak deyimi, bir iş veya sorumluluğun yerine getirilmesi için çok çalışmak anlamına gelmektedir. Bu deyim görevin zorluğunu ifade etmek içinde zaman zaman kullanılır.
Sık kullanılan deyimlerden biri olan ''Ağız Aramak'' gizli bilgilere ulaşmak için soru sormak demektir. Ağzı aranan kişiye doğrudan değil dolaylı yoldan sorular yöneltilir. Anlam: Birisi ya da bir konu hakkında bilgi almak için sorular yöneltmek.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Parmağı ağzında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Başı dertte (olmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sıkıntılı, tehlikeli bir durum içinde (olmak).
Kesenin ağzını açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bol para harcamaya başlamak. “Babam kesenin ağzını açtı nihayet.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri