Baş Dönmesinin 10 Nedeni Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
Yüksek kan basıncı, şeker hastalığı veya yüksek kan kolesterol düzeyi olan kişilerde, damar sertliği sık olarak görülür. Kalp yetmezliği veya kan düşüklüğü olan kişilerde de bazen görülebilir. Nikotin, kafein gibi bazı uyarıcılar ve ilaçlar, beyin kan akımını azaltır. Diyetteki aşırı tuz da dolaşım azlığına yol açar.
İlgili 26 soru bulundu
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk hava, cereyan maruziyetlerinde sık olarak gözlenmektedir. Beyincik kökenli baş dönmesi ise hareket ve pozisyondan bağımsız olarak sürekli şekilde olan baş dönmesidir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Deprem sonrasında birçok hastamızda baş dönmesi şikâyeti gelişmiştir. Bunun altında birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri; sarsıntı nedeniyle aktifleşen vertigo atakları ve psikolojik nedenler olabilir. sarsıntı nedeniyle iç kulağımızdaki kristallerin etkilenerek baş dönmesini (vertigo) provake edebileceğidir.
Dengesizlik beyin, beyincik veya omurilikteki bir hastalıktan kaynaklanabilmektedir. Bunu anlatan en önemli bulgu hastalarda dengesizliğe eşlik eden başka bir nörolojik yakınmanın da olmasıdır. Bu yakınmalar arasında çift görme, peltek konuşma, yutma güçlüğü, vücudun bir yarısında uyuşma veya güç kaybı sayılabilir.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Baş dönmesi ilacı dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de limondur. Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür.
Vertigo bir hastalık değil başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için herhangi bir yaşta görülebilir. Bu anlamda belli bir yaş aralığı verilemese de en fazla 20-60 yaş arası görüldüğünü söyleyebiliriz. Erkek-kadın hastalarda görülme sıklığına bakıldığında ise kadınlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
Hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını ani ve hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece sağa-sola döndürüp tekrar orta hatta getirerek bu sırada oluşan göz hareketlerinin kaydı yapılır ve bu hareketler bilgisayar ortamında analiz edilir.
Kulak kristali oynaması, bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yatakta dönerken ya da bir yere eğilirken yaşanan baş dönmesi gibi şikayetlerle kulak burun boğaz kliniklerine başvuran bireyler, kısa süre içerisinde tedavi edilerek eski yaşantılarına geri dönebilir.
En sık rastlanılan türü, halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV varlığında kişide, sırtüstü yatarken, yatar pozisyonda sağa sola dönerken, öne doğru eğildiğinde, başını yukarı kaldırdığında ya da aniden hareket ettirdiğinde baş dönmesi şikayeti oluşur.
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler.
Vertigonun yaşandığı sırada evdeyseniz güvenli olabilecek bir alana geçerek hareketsiz durmanız gerekmektedir. Baş dönmesi yaşanırken hareketsiz kalmak önemlidir. Bunun yanında stres yaratan düşüncelerden arınmaya çalışmak da vertigo krizini azaltan durumlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri