Galaktik Üçler Erki, Üçler Erki Federasyonu veya basitçe Üçler Erki olarak da bilinen Galaktik Üçler Erki Federasyonu, İkinci İmparatorluk İç Savaşı'nın sonunda kurulmuş ve Galaktik İttifak Kalıntısı, Fel İmparatorluğu ile Yeni Jedi Düzeni'nden oluşan bir üçler erkiydi.
Bunlar, Dahiliye Nazırı ve sonradan Sadrazam Talat Paşa (1874–1921), Harbiye Nazırı Enver Paşa (1881–1922) ve Bahriye Nazırı (Osmanlı Donanmasından sorumlu bakan) Ahmed Cemal Paşa'dır, (1872–1922).
Triumvirlik dönemi, Roma Cumhuriyeti'ni M.Ö 1. yüzyılda yöneten üç güçlü adam arasındaki siyasi ittifakı nitelendirir. Birinci Triumvirlik, Jül Sezar, Gnaeus Pompeius Magnus, yani Büyük Pompeus ve Marcus Licinius Crassus tarafından MÖ 60 senesinde kurulmuş, MÖ 57'de yenilenmişti.
İktidar ve farklı güçlere sahibi üç kişinin aralarında aldıkları kararların uygulanmasına yönelik varılan bir antlaşmanın sonucu kurulan birer koalisyon oluşumları şeklindedir. Bu özelliklerin yanı sıra her iki oluşumun aralarında da farklılıklar ve bazı değişik uygulamalar bulunmaktaydı.
Tetrarşi (Antik Yunanca τετρα tetra = dört ve αρχη archä = hükûmet), Antik Romalıların MS 3. yüzyıl sonlarında devleti daha kolay idare edebilmek için uyguladıkları dörtlü hükûmet sistemidir. Buna göre imparatorluk idarî açıdan iki kısma ayrılıyor ve her birinde iki augustus hâkim oluyordu.
İlgili 23 soru bulundu
1918'in Kasım 2/3 gecesi İttihat ve Terakki diktatörlüğünün ileri gelenleri eski sadrazam Talat Paşa, eski harbiye nazırı Enver Paşa, Cemal Paşa, eski valilerden Bahattin Şakir ve Doktor Nazım Beyler, polis müdürleri Bedri ve Azmi Beyler bir gemi ile Odessa'ya kaçtılar.
İttihat ve Terakki Partisi Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vurmuş bir siyasi oluşumdur. Bu partinin önde gelen üç ismi olan Enver, Talat ve Cemal Paşalar devlet yönetiminde hızla yükselerek ülkenin geleceğini tayin edebilecek güce erişmişlerdir.
Bir subay olan Enver, Jön Türk hükümetinin Alman hayranı politikalarının başlıca savunucusu oldu. Enver, örgütlenme ve liderlik becerilerini daha genç yaşta göstermeye başladı.
Enver Paşa'dan başka mesul aramak lazım gelirse, milletin kendisidir. Bizim Enver Paşa ile birlikte çalıştığımız doğru değildir. Biz onun politikalarının Türkiye'ye zarar verdiği inancındayız. Onun yerini yurdunu bilmiyoruz.
Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
Padişahın damadı olmasının da etkisiyle istediği kararı imzalatan bir düzenbaz Enver Paşa. Yine padişah damadı olan Yarbay Hafız Hakkı'nın da Sarıkamış öletinde Enver Paşa kadar suçu var.
Enver Paşa 1903 yılında topçu yüzbaşısı olarak Manastır'a gönderildi. Burada Bulgar çetelere karşı savaşarak dağda eşkıyalık ve gerilla taktikleri hakkında tecrübe kazandı. İttihat ve Terakki ile ilişkisinin ortaya çıkarılması üzerine devlete isyan ederek Niyazi Bey'den hemen sonra 1908 Haziranında dağa çıktı.
1919-20 yılları arasında Türk askeri mahkemelerinin bir mahkeme oturumu. İttihat ve Terakki liderleri Enver Paşa, Cemal Paşa, Talât Paşa ve diğerleri, savaş zamanı hem Ermenilerlere hem de Rumlara katliam ve vurgunculuk suçlamasıyla nihayetinde ölüme mahkum edildi.
Enver Paşa 1903 yılında topçu yüzbaşısı olarak Manastır'a gönderildi. Burada Bulgar çetelere karşı savaşarak dağda eşkıyalık ve gerilla taktikleri hakkında tecrübe kazandı. İttihat ve Terakki ile ilişkisinin ortaya çıkarılması üzerine devlete isyan ederek Niyazi Bey'den hemen sonra 1908 Haziran'ında dağa çıktı.
İttihat ve Terakki, bir siyasî hareket olduğu kadar bir devrin ve bir kuşağın adı olarak kabul edilir. İttihatçılar, kendilerinden önce gelen Yeni Osmanlılar kuşağının devamıdır; kendilerinden "Jön Türkler" diye de bahsedilir.
Osmanlı Devleti'nin 30 Ekim 1918 tari- hinde imzalanan Mondros Mütarekesiyle yenilgiyi kabul edip savaş dışı kalması netice- sinde Enver Paşa ve beraberindeki bir grup sâbık idareci ülkeyi terk etmek durumunda kalmıştır.
Osmanlı'daki Masonluk örgütlenmesi, İttihat ve Terakki'nin siyasi planlarının bir parçası olarak görülebilir. Elbette bütün masonlar İttihatçı olmadıkları gibi, bütün İttihatçılar da mason değildi. Yine de İttihatçılarla masonların iç içe oldukları tarihsel bir olgu.
Sarıkamış taki büyük felâketin sorumlusu Hafız Hakkı Paşa nın pişmanlık günlüğü ARALIK ayının son haftası , tarihimizdeki büyük bir bozgunun yıldönümüdür: 1914 te tam bir hayal kırıklığı ile neticelenen sarıkamış Harekâtı faciasının yıldönümü…
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan, 3. Ordu ve Kafkas İslam Ordusu komutanı Enver Paşa, 1922'nin 4 Ağustos sabahı bir Rus mitralyözü tarafından hazin bir biçimde öldürüldü.
Sarıkamış'ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik. 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.
25 Şubat 1915'te Osmanlı Genelkurmayı, Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından "güvenlik ve önlemleri artırmak" amacıyla hazırlanarak Osmanlı kuvvetlerinde görev yapan tüm etnik Ermenilerin görevlerinden uzaklaştırılması ve terhis edilmeleri emrini veren 8682 sayılı emri yayımladı.
Enver Paşa, İslam İhtilal Cemiyeti İttihadı ve Halk Şuralar Fırkası adlı sol cemiyet ve fırka kuruyor.
Bu üç İttihatçı önderden yalnız Enver Paşa, Türkiye'yi işgal eden düşmanlara karşı Anadolu'nun ortasında ulusal direniş ve kurtuluş savaşı başlatan Mustafa Kemal'le yandaşlan Türk ulusalcılarına karşı kafa tutacak; onların bu yolda kazanacaktan saygınlığa ortak çıkmaya, dahası, bu saygınlığı bizzat kendisine mal etmeye ...
Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür.
Öğretim Üyesi Emine Erdoğan, Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç'in Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit olan Binbaşı Nihat ve askerleriyle ilgili anısını, minyatüre dönüştürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri