tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Günümüzde, “sıkma portakal” olarak bilinen portakal, daha sulu ve boyutları standart portakaldan biraz daha ufak bir portakal türünü tanımlamak için kullanılmaktadır. Sıkma portakal günümüzde hane halkının olduğu kadar aynı zamanda çeşitli dükkânların da yoğun olarak ilgi gösterdikleri portakal türlerinden birisidir.
Hem yemelik hem sıkmalık
Nisan, Mayıs hatta Haziran ayında bile hasat edilebilir. Az miktarda çekirdek içeren sulu ve lezzetli bir portakal türüdür. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
1 tane portakalı ufak ufak doğrayarak rondo içerisine atmak gerekir. Daha sonra arzu edilen şekerin yarısı eklenerek, portakal rondodan geçirilmelidir. Tülbent yardımı ile portakallar başka bir sürahiye aktarılmalıdır. Kalan portakallar, limon sıkacağı, katı meyve sıkacağı ya da el ile sıkılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Elma, havuç, kereviz, enginar, ananas, portakal, armut, nektarin, kavun gibi meyve ve sebzeleri rahatlıkla katı meyve sıkacağında sıkabilmek mümkündür.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Spring Navel, sulu ve lezzetli meyvesi ile sofralık ürünler arasında tercih edilen portakal çeşididir.
Bir bardak portakal suyu elde etmek için 4-5 adet portakalın sıkılması gerekiyor. Halbuki portakal suları asit ve bol miktarda şeker barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar liflerinden de alıp vücuda katkı sağlamak için bu meyvenin suyu sıkılarak değil bütün olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
Daha çok su içerdiklerinden taze meyve ve sebze kullanınız. Meyve suyu sıkacağında daha çok ananas, pancar, kereviz sapı, elma, salatalık, havuç, ıspanak, kavun, domates, nar, portakal ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin sularını sıkabilirsiniz.
Portakal sıkacağı olarak da adlandırılan bu ürün, nar, portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler de bu ürün ile sıkılabiliyor.
Yıkanan portakalları kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Portakalları uygun boyutta olacak şekilde dilimleyin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine veya ızgara telinin üzerine portakal dilimlerini yerleştirin. 60 dereceli fırında 4-5 saat kadar portakalları kurutun.
Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Yazlık Finike portakalı doğal mayhoşlukta bir tada sahiptir. Az miktarda çekirdekli olabilir. Şekil olarak oval yapıdadır. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilebilir; yaz boyu tüm bölgede yazlık Finike portakalı suyu sıkılır, soğuk soğuk içilir, ikram edilir.
"Kan portakalı, kırmızı renkli olan bir portakal türüdür.
Washington cinsi dev portakal tartıldı ve 1 kilo 260 gram geldi. Portakalı evine götürüp, ailesiyle yiyeceğini söyleyen Ceyhanlı, 30 yıllık çiftçi olduğunu ve ilk kez bu kadar büyük ve ağır bir portakal gördüğünü anlattı.
Sinbo meyve sıkacağı modelleri dört mevsim boyunca her mevsimin meyvesini rahatlıkla sıkabilecek bir tasarıma sahiptir. Portakal, greyfurt, limon, mandalina ve nar gibi narenciyeleri sıkan narenciye sıkacakları, küçük ve büyük boyutlu meyveler için iki ayrı sıkma başlığına sahiptir.
Katı meyve sıkacağı için çoğu meyvenin kabuğunun soyulmasına gerek yoktur ancak portakal ve ananas gibi sebze ve meyvelerin kabuklarını soyulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri