Omurga eğriliğinin düzeltilmesi için ağır fiziksel kuvvet gerektiren sporlar ve yaşlılar için ağır yük kaldırılması, skolyoz hastalarının yapmaması gereken faaliyetlerdir. Bununla birlikte, skolyoza iyi gelen sporların da omurgayı fazla zorlamadan yapılması gerekmektedir.
Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler
Sırt kaslarını güçlendiren ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olan egzersizler kişilerin hareket kabiliyetini de artırmaktadır. Özellikle yüzme, yoga ve pilatesin skolyoz tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Skolyoz, sebebi kesin olarak bilinmeyen bir deformite olması nedeniyle önlenebilir değildir.
20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı zamanda sırt ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz. Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir.
Skolyoz hastaları için pilates, yürüyüş, at binme gibi sporların olumlu etkileri görülmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bilimsel olarak sporun skolyoza neden olduğu ya da mevcut skolyozu etkilediğiyle ilgili bir çalışmada bulunmuyor. Sadece ağırlık kaldırma sporlarının sakıncaları olabilir. Skolyozu spor yaparak da tedavi etmek mümkün değil. Ancak düzenli spor yapan çocukların vücutlarını ve postürlerini daha iyi tutabilmektedir.
Düzenli yürüyüş yapın
Yürümenin bilinen onca faydasının yanında, omurganızı dik tutmaya yarayan gövde kaslarınızı güçlendirmesi, omurganızın kanlanmasını ve beslenmesini arttırması, omurganın esnekliğine ve omurga kemiklerinizin güçlenmesine katkıda bulunması gibi ciddi yararları vardır.
Skolyoz, şu anki tıp bilgisi ile tamamen düzeltilmesi mümkün olmayan bir durumdur. Bu nedenle Skolyoz fizik tedavi ile geçer mi? Sorusunun yanıtı maalesef HAYIR. Ancak tedavi yöntemleri eğriliğin ilerleyişini sabitlemeye, durdurmaya odaklanır.
Yunanca “eğrilik” anlamına gelen skolyoz, tıpta, omurganın sola veya sağa doğru kıvrılmasına verilen isimdir. Bebeklerden yetişkinlere kadar toplumun pek çok kesimini etkileyen skolyoz genellikle 10 ila 15 yaş arası çocuklarda gelişir. Öyle ki, bu yaşlarda en sık görülen omurga deformesi de bu bozukluktur.
Skolyoz nedeniyle sinirler üzerinde basının artmasıyla bacak ağrısı, yorgunluk hissi, sırt ve bel kaslarda spazm görülebilir. Durumun ilerleyip sinir baskısı yoğunlaşan hastalarda bacaklarda güçsüzlük, uyuşma ve ağrı şikayetleri artar.
Adolesan idiyopatik skolyozun nedeni hakkında çeşitli teoriler öne sürülmüştür. Ancak son yıllarda D vitamini eksikliği veya eksikliğinin skolyoz üzerine etkisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. D vitamini eksikliği ve yetersizliği, AIS hastaları da dahil olmak üzere adolesanlarda yaygındır.
Kalsiyum, D vitamini eksikliği skolyoza neden olur mu? Başlı başına bir vitamin veya mineralin vücutta eksikliği skolyoza sebep olmaz.
Eğer önlem alınmazsa ilerleyen süreçte başta skolyoz olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Okul çantalarının ağır olması ve tek taraflı taşınması, yanlış oturma pozisyonu, kas iskelet yapısına uygun olmayan egzersiz hareketleri skolyozu tetikler.
Skolyoz, omurganın yanlara doğru eğilmesine, ağrıya, zayıflığa ve yürüyüş şeklinde değişmeye neden olur. Esneme ve egzersiz hareketleri, tedavinin en önemli unsurlarıdır. Hafif vakalarda, skolyoz spesifik egzersizlerle ve tek başına esneme hareketleri ile tedavi edilebilir ve bu da cerrahi ihtiyacı ortadan kaldırır.
Her sıçrama ve adımda omurganın sürekli sıkışma kuvvetine maruz kalması skolyozlu kişilerde sorun olabilir. Bu nedenle uzun mesafe koşusu uygun bir spor olarak kabul edilmez. At binmek ve trambolinde zıplamak da aynı mantıkla kaçınılması gereken aktivitelerdir.
Skolyoz eğriliğinin ilerleyeceğini gösteren en önemli iki gösterge yaşın küçüklüğü ve tanı konulduğunda eğriliğin büyük olmasıdır. 10 yaş altında tanı konulmuş ve 35 dereceden fazla bir açıya sahip olan hastaların skolyozları tedavi edilmezse ilerlemeye devam eder.
İlk belirtiler omuzların ve kalçanın simetrik durmaması ve hastanın sırtında kabarıklık olmasıdır. Bazen hastalık çekilen göğüs röntgeninde tesadüfen tespit edilebilir. Skolyoza bağlı olarak kalça, kürek kemikleri ve göğüs kafesinde de kayma meydana gelir. Skolyoz kız çocuklarında daha sık görülür.
Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır. Düşük dereceli skolyoz hastalarının iyileşmesi veya düzelme oranları yüksektir. Skolyoz türüne ve derecesine göre yapılacak tedavide farklılıklar olabilmektedir.
Pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir. İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir.
Omurgayı saran kasları esnetip güçlendirdiği için skolyoz ağrılarını ciddi oranda hafifletir. Yine esneyen , güçlenen kaslar , uzun süreli yoga pratiği sonunda duruş bozukluğuna iyi gelir.
Skolyoz ameliyatlarında felç riski var mıdır? Skolyozun türüne, eğrilik derecesine ve diğer faktörlere bağlı olarak %2,5 ila %5 oranında risk mevcuttur.
Sağlıklı bir omurganın birinci şartı iyi bir duruş pozisyonudur. İyi duruş pozisyonu omurga üzerine binen ve omurgayı yıpratacak yüklerin minimal düzeye inmesini sağlar. İyi duruş; ancak dikkat ve gayretle, düzenli egzersiz ve spor yaparak, hareketsiz hayattan uzak durarak elde edilebilir.
Hafif vakalarda istirahat, fizik tedavi, ilaçlar ve egzersizlerle tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir, bu durumda bel kaymasının düzeltilmesi veya sinir sıkışmasının giderilmesi amaçlanır.
Sağlıklı bir omurga, yandan bakıldığında vücudunuzun önüne ve arkasına doğru kıvrılan, uzatılmış bir “S” şeklini andırır. Lordoz, boyun ve belin içe doğru kıvrımlarını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri