4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
Şıllık ustalığı yapan Ali Güçtekin tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı. Ancak çok hafif ve lezzetli bir tatlı" dedi.
Şıllık tatlısı olarak bilinse de asıl ismi Şileki yani ıslak olarak ismi kullanılmaktadır, zaman içinde bilinen isimleri “Şolık , Şiliki, Şike” gibi isimlerle de anılıyor ama asıl ismi “Şileki”dir.
Urfa Şıllık Tatlısı
Urfa Şıllık Tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.
Şıllık Tatlısı (Şanlıurfa Yöresi)
İlgili 44 soru bulundu
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Adana'nın Meşhur Tatlıları
Aslında bir nevi muhallebidir. Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Oklavanın üzerindeyken hamur iki elle iki taraftan oklavanın ortasına doğru büzülür ve oklava çekildikten sonra beş-altı cm. uzunluğunda dilimlere ayrılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Bir çay bardağı sadeyağ eritilip üzerine döküldükten sonra önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
Torpil (Bulgarca: фунийки с крем, Rusça: Трубочки с кремом, Lehçe: Rurki z kremem), "külah tatlısı" olarak da bilinir. Milföy hamuru kullanılarak yapılan kremalı bir tatlıdır. Şeklinden dolayı torpil adı verilmiştir. Külâh şeklinde ve içinde krema olan bir tatlıdır.
Gaz. İsfahan'ın oldukça ünlü tatlılarından biri olan gaz; badem, yumurta akı, gül suyu ve fıstık ile yapılan yöresel bir lezzettir. Nuga veya şekerleme olarak da tanınan gaz, dışındaki bademler ile iştah açıcı bir görünüme sahiptir. Dilimlerin birbirlerine yapışmaması için nişastaya batırılarak servis edilmektedir.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Urfa'nın yöresel sofrası lezzetlerinin tadına bakmak için geleneksel bir adres Gülhan Restoran. Urfa'da lahmacunun ve şıllık tatlısının en lezzetli yapıldığı yerlerden biri.
Mafiş tatlısı Balıkesir yöresine ait bir hamur tatlısı. Hamur parçaları önce yağda kızartılıyor ardından şerbete atılıp tatlandırılıyor. Çıtır çıtır mafiş tatlısını siz de sofranızda misafir etmek, sevdiklerinize ikram etmek isterseniz tek ihtiyacınız bu tarif.
Yengen. Hikayeye göre; yeni tanıştığı kız arkadaşını devamlı gittiği büfeye götüren adam, arkadaşının siparişini verirken yengen diyerek malzemelerin bol konulması işin kaş göz işareti yapmış. Siparişi alan kişi yemekleri getirdiğinde buyurun yengen diyerek servis etmiş. Sandviçin ismi bundan sonra yengen olarak kalmış ...
şanlıurfa yöresine özgü,dürüm gibi sarılmış yufka arasına ceviz doldurularak yapılan bir tür hamur tatlısı.
Osmanlı'nın son dönemlerinde İstanbul'daki kerhanelerin önünde oluşan izdihamlar neticesinde bu bol şerbetli tatlı, içeri girenlere güç versin diye satılmaya başlanınca tatlının ismi de bu isimle anılır olmuştur.
Bulgaristan'ın Meşhur Funiyki Tatlısı - YouTube.
Pekmez ve suyu bir tencereye alın, nişastayı da bir kaseye koyun ve bir çay bardağı su ile iyice ezin. Pekmezli su karışımının altını yakın, fokur fokur kaynayınca içine nişastayı ve cevizi (üzeri için bir miktar ceviz ayırın) atıp hızlıca karıştırın, top olmasın ve kaselere alıp üzerine ceviz dökün.
Un elenip içerisine maya, tuz, yumurta, karbonat konup iyice yoğrulur. Yağ tavaya konur iyice ısıtıldıktan sonra bir kaşığın ucuyla ceviz büyüklüğünde parçalar atılıp iki yüzünün kızarması sağlanır. 1 kg şeker 2 bardak su ile şerbet kıvamına getirildikten sonra iyice kaynatılır ve ateşten alınır.
Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü[1] bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Adana yöresine ait şerbetli tatlılardan olan karakuş tatlısı tarifi detayları merak ediliyor.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri