Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Slumpflasyonda enflasyon oranı genellikle düşüktür. Stagflasyonda ise enflasyon oranı yüksek ve sürdürülemez seviyelerde olabilir. Slumpflasyon ekonomik durgunluk dönemlerinde ortaya çıkar. Stagflasyon ise durgunluk dönemlerinde enflasyonun yüksek olduğu bir durumu ifade eder.
Slumpflasyon, yüksek ithal girdisi kullanan ekonomilerde kurdaki artışların yarattığı enflasyon ve ekonominin büyüme ivmesini kaybetmesi, beklentilerin bozulmasıyla ortaya çıkar.
"Slumpflasyon" terimi, ekonomik durgunluk ve enflasyonun aynı anda var olduğu bir durumu ifade eder. Yani, ekonomik durgunlukla birlikte enflasyonun da arttığı bir durumu ifade eder.
Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim. Firmaların bu yolu tercih etmesindeki ana etken ise kullanılan malzemelerin kalitesini ya da istihdam ettikleri personel sayısını düşürerek karlılıklarını korumaya çalışması.
İlgili 17 soru bulundu
Stagflasyonun ekonomide etkisi durgunluk ve enflasyonun aynı anda oluşmasıyla ortaya çıkar. Ülke ekonomisinde stagflasyon yaşandığında işsizlik artar ve fiyatlar yükselir. Bununla birlikte tüketicilerin alım gücü düştüğü için enflasyondaki artışta bir azalma olmaz.
Stagflasyon krizi görüldüğünde hükûmetlerin uygulayacağı bazı politikalar vardır. Enflasyonla mücadele etmek için uygulanan para politikaları ile faizler arttırılır, zorunlu olan karşılıklar yükseltilir, nakit para akışı sıkılaştırılır ya da bu minvalde çalışmalar yapılır.
Ancak bu konuya yönelik olarak öncelikle "Türkiye'de deflasyon oldu mu?" sorusuna yanıt verilmesinde fayda vardır. Çünkü Türkiye'de farklı ekonomik krizlerin yaşandığı dönemler olsa da deflasyonun ortaya çıkmadığı bilinir. Bu nedenle deflasyon oluşumuna Türkiye'den örnek verilmesi mümkün değildir.
Staglasyon üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir iktisadî büyüme ile yüksek bir fiyat artışının birlikte göründüğü iktisadî durumları ifa de etmek için kullanılan bir kavramdır. Yüksek enflasyona rağmen durgunluğun da mevcut olması, stagflasyonun odak noktasını oluş turmaktadır.
Stagflasyon aynı anda yaşanan enflasyon ile resesyon durumunu ifade eder. Bu terim, genellikle ekonomik büyümenin yavaşladığı veya gerilediği bir dönemde fiyatlar genel düzeyinin hızla yükseldiği ve işsizlik oranının arttığı bir durumu tanımlamak için kullanılır.
Stagflasyon, stagnasyon (durgunluk) ve enflasyonun aynı zamanda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerde piyasa durgundur ve fiyatlar yükseliştedir. Stagflasyon zamanlarında durgunluk ve fiyat yükselişini işsizlik oranındaki artış takip eder.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Özellikle gelişmiş ülkelerde yükselen enflasyon, artan kamu harcamaları “Resesyon” tehdidini canlı tutan unsurlar olarak karşımızda durmaktadır. Kısaca, Ekonomilerde küçülme, daralma durumu olarak adlandırılan “Resesyon”, ülke ekonomilerindeki pek çok olumsuzluğun sonucudur.
Resesyon dönemlerinde yatırımcılar tarafından tercih edilen korunma yöntemleri arasında altın, defansif hisse senetleri ve tahviller gibi güvenli limanlar yer alır. Döngüsel hisse senetleri, resesyonda makroekonomik tablo değişene kadar baskı altında kaldığı için yatırımcıların beklentilerini karşılamazlar.
Stagflasyon, ekonomide yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki bir denge olarak açıklanır. Bu durumda, mal ve hizmetlerin fiyatları yükselirken, ekonomik büyüme yavaşlar ve işsizlik oranları artar. Resesyon ise bir ekonomide genel olarak büyümenin yavaşlaması ya da gerilemesi olarak tanımlanır.
Makroekonomide resesyon, reel gayri safi yurt içi hasılanın iki ya da daha çok çeyrek yıllık periyot içinde arka arkaya negatif büyümeyi göstermesi durumunu işaret ediyor. Çok daha uzun süreli bir resesyon ise ekonomik çöküş şeklinde ifade ediliyor.
Türkiye'de ilk stagflasyon dönemi, 1970 yılındaki petrol krizi ile görülmüştür. 1. Petrol Krizi olarak tanımlanan bu dönemde, OPEC'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol fiyatlarının yükselişi, ABD başta olmak üzere tüm dünyayı etkilemiştir.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
1970'lerde belirginleşen stagflasyon da yeni analiz ve politika arayışlarına yol açarak, yeni makro teorilerin ku- rulmasına neden olmuştur. Sonuçta yeni liberal görüşlerin belirgin bir şekilde kabulü söz konusu olmaya başlamıştır.
Deflasyon ya da para kısıtlaması, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Deflasyon ekonomisinde insanlar fiyatların düşeceğini bildikleri için alışverişlerini bir sonraki tarihe erteliyor. Ancak tüketicilerin daha düşük harcamalar yapması da üreticilerin daha az gelir elde etmesine neden oluyor. Bu durum ise işsizliğe ve yüksek faize sebebiyet verebiliyor.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
'Stagflasyon yüksek bir enflasyon oranının, kullanılmayan üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir büyüme hızının birlikte yaşandığı bir ekonomik durum olarak da tanımlanmaktadır (Yıldız, 2017).
Önümüzdeki süreçte talepte ortaya çıkan bu yavaşlama konut fiyatlarına baskı yapacaktır. Negatif reel faiz ortamı sürdüğü müddetçe bu baskı sınırlı olur. Merkezi yerlerde daha da sınırlı olur. Enflasyon ile gerçek bir mücadele başlar ve para politikası gerektiği kadar sıkılaşırsa aşağı yönlü fiyat baskısı olacaktır.
Stagflasyon kavramı ilk kez 17 Kasım 1965 yılında İngiltere'de Birleşik Krallık Muhafazakar Partisi'nin ekonomik meseleler sözcüsü Lain Macleod'ın, Avam Kamarası'nda Birleşik Krallık ekonomisinin durumu hakkındaki konuşması ile ortaya atıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri