Serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM), şirket finansal bilgilerini analiz etmek, hizmet verdiği kurumun vergi vb. yasal yükümlülüklerini takip etmek ve finansal faaliyetlerinin kaydını tutmakla sorumludur.
Serbest muhasebeci mali müşavir SMMM; şirkete ait finansal bilgileri analiz eden, hizmet vermiş olduğu kurumun vergi gibi yasal yükümlülüklerini takip ederek finansal her türlü faaliyetin kaydını tutmakla yükümlü kişidir.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
İlgili 29 soru bulundu
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz. Ticaret ya da Maliye Meslek Liselerinden mezun olunca başlanılan stajda girmeniz gereken ilk sınav SMMM'dir.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, iktisat, maliye, siyasal bilimler, muhasebe, bankacılık, işletme ve kamu yönetimi gibi bölümlerinde okumak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra adayların üç sene staj eğitimi görmesi gerekir. Eğitim ve staj sürecinin ardından ise mesleğe girilebilir.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, siyasal bilimler, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra da adayların üç sene staj eğitimi alması gerekir. Staj ve eğitim sürecinden sonra ise mesleğe girilebilir.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Mali müşavirler büro/ofis ortamında çalışır. Çalışırken işletme ya da şirket sahibiyle, sosyal sigortalar kurumu yetkilileriyle ve diğer meslektaşlarıyla iletişim halinde çalışır.
SMMM yeterlilik sınavı, Mart, Temmuz ve Aralık dönemlerinde olmak üzere yılda 3 kez yapılmaktadır. Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarına katılmaları gereklidir.
Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir. Serbest meslek erbabı söz konusu makbuzu düzenler ve gerekli bilgileri ekler. Bu makbuzu oluşturup vergileri ödemekle yükümlü olan kişi serbest meslek makbuzunu 2 nüsha şeklinde düzenler.
e-SMM belgesi, karşı tarafın talebine göre çıktısı alınıp ıslak imzalı olarak ya da elektronik ortamda (e-posta veya SMS) muhatabına teslim edilir. Makbuzun çıktısını alıp imzalamaya alternatif olarak, mükellef dilerse imzasını notere tasdik ettirebilir ve makbuzlarını hazır imzalı olarak düzenleyip teslim edebilir.
Başvuru işlemleri için SMM belgesini alacağınız EMO birimine başvurmanız gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen formata göre diğer serbest meslek erbapları gibi avukatların da serbest meslek makbuzu (SMM) düzenlemesi zorunludur. Avukatlar, meslek faaliyetleri sonucunda elde ettikleri tüm gelirini serbest meslek makbuzu ile belgelemelidir.
SMM Büro Tescil Belgesi için gerekli olan evrakların bağlı bulunulan şubeye eksiksiz teslim edilmesi ile 7 (yedi) gün içinde şube ilgili dosyayı hazırlar ve genel merkeze gönderir. Bu dosya genel merkezde incelenir ve 21 (yirmibir) gün içinde sonuçlandırılır.
Üniversitelerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme, İktisat, Bankacılık veya Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olanlar 3 yıllık stajlarını tamamlayıp Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeterlilik Sınavı'nı geçtiklerinde mali müşavir olur.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Çalışma sonunda sıkıcı meslekler ve kişilik özellikleri sıralandı. Veri analizi, muhasebe, temizlik ve bankacılık “en sıkıcı meslekler” olarak sıralandı. Çalışmayı yürüten bilim insanları “en sıkıcı hobileri” de televizyon izlemek, kuş gözlemciliği ve sigara içmek olarak listeledi.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Aday, Staja Giriş Sınavına başvuru yapmak için TEOS üzerinden “Sınav Başvuruları” menüsüne girerek ön başvurusunu yapar. Başvuru yapan her aday için TEOS üzerinde dijital dosya oluşur. Dosya içerisinde bulunması gereken evrak listelenir. Bu evrakların bir kısmı TEOS tarafından oluşturulur.
10 yıl içinde geçim derdi ile uğraşan SMMM'ler sınav sisteminin teoriye dayanması, SMMM mesleğinin uygulamaya yönelik olması nedeni ile bu sınavı kazanmaları oldukça da zor.
3568 sayılı Yasanın 5/A/a maddesinde tarif edilen, iktisadi idari bilimler fakültesine bağlı bölümler ile denkliği YÖK tarafından verilmiş bilim dallarından mezun olmak. Başvuru için, mutlaka geçici mezuniyet belgesi veya diploma sunulmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri