Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir. Bunun yanında fındık, fıstık ve cevizin tüketilmesi de yararlıdır.
Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sınavdan bir gün önce denenmemiş bir besini tüketmeyin. Bu, hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir. Mümkünse dışarıda yemek yemeyin ve evde az yağla pişirilmiş yemekleri tercih edin. Rahat bir uyku için uykudan 1-2 saat önce kafein içeren içecekler yerine bitki çayları tüketin.
Sınav sabahı kahvaltınız da 1 porsiyon meyve mutlaka olsun. Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki magnezyum sayesinde rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Beslenmenin beyin gelişimi ve hafızayı etkilediğini vurgulayan Çelik, yenilen besinlerin insan hafızası, zekası ve konsantrasyon gücü üzerinde etkisinin büyük olduğunu, avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini ve limonun hafızaya katkı sağladığı için sınav hazırlığı dönemlerinde tüketilebilceğini söyledi.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
''UYKU TUTMAZSA ENDİŞELENMEYİN''
Psikolog Yeşilyurt “Sınav öncesindeki gün saat 7-8 gibi uyanmaya çalışın. Sınav saat 10'da olacağı için zaten sınav günü çok erken saatte kalkmanıza gerek yok. Sınavdan önceki gün uyuyamazsanız endişelenmeyin. O gece sizi uyku tutmasa da kendinizi uyumaya zorlamayın.
Hem sınava hazırlanılan bu son günlerde hem de sınav günü için öğrencilere destek sağlayacak önerilerin sunan uzmanlar, sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi.
Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Sürekli bir şeyleri unutuyorsanız, beyninizi daha fazla çalıştıran balık, yaban mersini, kırmızı et, ceviz ve tahıl yemelisiniz... Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor.
Süt-yoğurt
Önemli bir protein kaynağı olan süt ve yoğurt, büyüme ile gelişme, dokuların onarımı, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için olmazsa olmaz besinlerden. Ayrıca içeriğindeki çinko ile zihni açar, bu sayede çocuğunuzun derslerinde daha başarılı ve dinamik olmasını sağlar.
Kolay ezber yapmak isteyenlerin sıvı yağlı havuç salatası yemeleri öneriliyor. Havuç içinde beyin metabolizmasını canlandıran enzimlere sahiptir. Ayrıca ananas, zencefil, kimyon, avokado ve baharatlar öğrenme konusunda çok etkilidir. Zencefil ve kimyonun diğer bir özelliği de beynin yeni fikirler üretmesini sağlar.
Sınav öncesinde çay, kahve kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Ayrıca kafeinin diüretik etkisi de unutulmamalıdır.
Fındık, fıstık, badem ve çok daha fazla kuru yemiş ruh hali üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra zihin açıcı olmaları ile tercih edilebilir.
Sınavdan önceki gece uyumadan önce ılık bir duş alınmalıdır. Duş, rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için uygun saat ve doğru bir yer seçilmelidir. Her türlü olumsuz düşünceden uzaklaşmaya çalışarak uyumak, başarı için önemli bir adımdır.
Sınav sabahı ılık bir duş almalı, duştan hemen sonra ise güzel bir kahvaltı yapmalısınız. Sınav öncesinde dinç olmanız açısından, kısa bir egzersiz yapmalısınız. Temiz havada yapılan bir yürüyüş de size çok iyi gelebilir.
Yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmı ise gece uykusu sırasında arada bir uyanır. 3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
"Yatmadan yarım saat önce ılık bir duş alın"
Sınav öncesinde sosyal medyadan, telefon ve televizyondan uzak dursunlar. Kişi, moralini bozacak, kafasına takacak birtakım haberler okuyabilir. Yatak odasına mavi ışık yayın telefon, tablet, bilgisayar sokmayın. Uykunuz gelince direnmeyin hemen uykuya geçin."
Sabah kahveyi fazla kaçırmayın! ''Konsantrasyonunuzu arttırmak için sınav öncesi kahve içme ritüeliniz varsa 1 bardaktan fazla tüketmeyin. Çünkü çok kahve içmenin uyarıcı etkisinden dolayı stresinizi arttıracağını ve diüretik ( idrar attırıcı) olduğunu unutmamalısınız.'' Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun!
Çay kahve tüketimini azaltın
Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri