Mevzuat kapsamında sınav izini söz konusu değildir, ancak işverenin işçisine sınava girebilmesi için izin vermemesi de iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil eder. Diğer mazeret izni uygulamaları ise iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir.
Sınavlar için, memura izin verilmesi zorunlu mudur? Memurların izin hakları 657 sayılı Kanununda düzenlenmiştir. Kanununda, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, refakat izni gibi izin hakları bulunmaktadır. Sınavlar için öngörülmüş özel bir izin düzenlemesi bulunmamaktadır.
Evlilik izni, süt izni, babalık izni, ölüm izni, hastalık izni, refakat izni ve evlat edinme izni gibi mazeret izinleri özel sektör çalışanlarına ve memurlara göre farklılık gösterir. Ancak bu izinler dışında zorunlu nedenlerle devlet memurlarına 10 gün süreyle mazeret izni verilebilir.
Bunun için veliler, önceden okul yönetimini bilgilendirerek mazeret izni istemelidir. Bu tür durumlar için öğrencilere bir ders yılı içinde toplamda en fazla 15 güne kadar mazeret izni verilebilmektedir.
Memur izin talepleri, yazılı olarak yapılmalı ve doğum, evlilik gibi süresi belirsiz izinler için izin süresi talep dilekçesine eklenmelidir. İzin talebi, kurumun müdürü veya amiri tarafından onaylanmalıdır. İzin talebi reddedilirse, gerekçeli bir karar verilerek çalışana iletilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
Mevzuat kapsamında sınav izini söz konusu değildir, ancak işverenin işçisine sınava girebilmesi için izin vermemesi de iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil eder. Diğer mazeret izni uygulamaları ise iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir.
Öğrenciye verilen öğrenime ara verme izinlerinin toplamı, normal öğrenim süresinin yarısını aşamaz. Ağır hastalık, kaza, doğal afetler gibi belgelendirilebilen olağanüstü durumlar dışında izin başvurusu yarıyıl/yılın ilk iki haftası içinde yapılır.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, özürlü özürsüz toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Maddesi uyarınca kayınpederinin vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz. Eğer kayınpederi vefat eden kişi kamu sektöründe çalışıyor ise, uyarınca; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca ücretli izin kullanabilir.
Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
Okullarda çalışan müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenler, yıllık izin kullanıp kullanmamalarına bakılmadan 657 sayılı devlet memurları kanununun 104. maddesine göre mazeret izni kullanabilmektedir.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
d) (Değişik:RG-14/10/2023-32339) Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine okul yönetimi tarafından bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde öğrenciye 15 güne kadar izin verilebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (C) fıkrası. 1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişikliklerin arasında öğrencilerin devamsızlık süreleri de bulunuyor. Buna göre 2 gün üstüste okula gelmeyen öğrencinin durumu velisine bildirilecek.
C: Vizenin telafi sınavına girebilmek için özrünüzü ve bu özrünüzü belgeleyen evrakları içeren bir dilekçeyi bölüm sekreterliğine vermeniz gerekiyor. Bu dilekçeler değerlendirilerek sonrasında telafi sınavına girmeye hak kazanan öğrenciler ilan ediliyor.
Öğrenciler sınavlarının çakışması durumunda, belgelendirmeleri koşuluyla, aynı tarih ve saatte yapılan sınavlarından ilgili birimin Yönetim Kurulunca uygun görülmesi halinde mazeretli sayılırlar.
1-Gününde teslim edilmeyen raporlar, 2-Raporlu olduğu belirtilmemiş sadece muayene bildiren raporlar, 3-Sınav gününe ait olmayan raporlar geçersiz sayılacaktır.
Ocak ayında yapılan düzenlemede bu izni okullarda, okul müdürünün verilmesi öngörülmüştü. Ancak 5 Nisan'da yapılan değişiklikle, bu izni okul müdürünün değil taşrada vali ve kaymakamların vermesi öngörülmüştür.
Anayasa gereği kimse yasaların kendine vermediği yetkiyi kullanamaz. Yasal mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; saatlik izinleri, dinlenme hakkının kullanımı için kanunlar ile tanınmış yıllık izin sürelerinden düşülmesin yasal bir dayanağı bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Bu kapsamda mazeret izinin koşulları; İşçinin en az %70 oranında engelli çocuğu veya orana bakılmaksızın süreğen hastalığın olması, • Hastalık raporunun bulunması, • İşçi tarafından talep edilmesi, • Mazeret izni talep eden işçinin eşinin de çalışıyor olması, hallerinde verilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri