Sınav kaygısı depresyon, anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklara sebep olmuş, davranış bozuklukları gelişmişse psikiyatrik destek almak gerekir.
Devamlı olarak aşırı heyecanlanma, stres ve kaygı gibi durumların içine düşen bir birey, bu gibi psikolojik durumlarda öncelikle psikologlara müracaat etmelidir.
Düzenli egzersiz ve uyku, sağlıklı beslenme kaygı seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte kaygıyı artıran kafein, şeker ve nikotin içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Sınav öncesi yeterli miktarda çalışmak kaygıyı azaltmaya katkıda bulunur.
Sınav kaygısı neyle ilişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.
Sınavlara düzenli ve etkili bir şekilde hazırlanılması, rahatlama ve nefes alma tekniklerinin kullanılması, olumlu düşünce ve inançların oluşturulması, zaman yönetimi becerilerinin geliştirilmesi sınav kaygısıyla başa çıkmada etkili yöntemlerdendir.
İlgili 27 soru bulundu
Sınav kaygısı olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım? Sınav kaygısı yaşayan çocuğa yaklaşırken anlayışlı ve destekleyici olmak önemlidir. Onun duygularını dinlemek, sınav kaygısını ciddiye almak ve endişelerini sormak, duygusal bağınızı güçlendirebilir.
Fizyolojik ihtiyaçları karşılamamak, örneğin uykusuzluk, yeterince dinlenmeme, aşırı şeker, sigara, alkol ve kafein tüketimi gibi yanlış beslenme ve sınavın kötü geçeceği ile ilgili olumsuz, gerçekçi olmayan inanışlar gibi sınav felaket yorumları içeren düşünceler, sınav kaygısının birkaç nedeni olabilir.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Sınav kaygısı ölçeği, 10 yaşın üzerindeki bireylere sınav kaygısının düzeyini belirlemek, sınav kaygısının nedenlerini ortaya çıkartıp, çözüm yollarını bulmak amacıyla kullanılır.
Eleştiri yerine olumlu geri bildirimlerle yaklaşarak çocuğun özsaygısını güçlendirebilirsiniz. Ayrıca, başarısızlığın kaynağını anlamak, hedefleri gözden geçirmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek, çocuğun gelecekte daha iyi sonuçlar elde etmesine yardımcı olabilir.
Egzersiz ve fiziksel aktivitede bulunmanın kaygı üzerinde olumlu etkisi vardır. Açık havada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteler sınav öncesinde ruh halinizi yükseltecek endorfin salgılatacak, beyniniz rahatlama ve kendini yenileme şansına sahip olacaktır.
İki gün önceden itibaren beyninizi dinlendiren, sizi rahatlatan aktiviteler yapmaya özen gösterin. Spor aktivileri, yoga veya meditasyon, dizi-film izleme gibi etkinlikler olabilir. Sevdiğiniz kişilerle iletişim de rahatlatacak aktiviteler arasında. Sınavdan önceki akşam hafif yemekler yiyin.
Sınav esnasında stres ile mücadele için küçük nefes egzersizlerine başvurabilirsiniz. Burnunuzdan yavaş ve derin nefesler alıp, birkaç saniye tutarak, ağzınızdan yavaşça nefes verebilirsiniz. Bu yöntem zihninizin ve vücudunuzun gevşemesine ve daha sakin hissetmenize yardımcı olur.
İlk değerlendirmeyi yapabilirler ve gerekirse sizi bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirebilirler. Psikiyatrist, anksiyete de dahil olmak üzere ruh sağlığı durumlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Semptomları yönetmeye yardımcı olmak için ilaç yazabilir ve terapi sağlayabilirler.
Psikiyatri zihinsel, davranışsal ve duygusal bozuklukların önlenmesi, teşhisi ve tedavisine odaklanan tıp dalıdır. Psikiyatrist ise ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin sınavda hatırlanmasına, etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan kaygı durumudur. Öğrencilerin sınava yüklediği anlam, sınavla ilgili sahip olduğu şemalara bağlı olarak sınav kaygısı oluşabilir. Başarıyı azaltan yoğun bir kaygı, endişe ve korku durumudur.
Örneğin Türkiye'de farklı yaş gruplarında norm çalışması yapılarak sınav kaygısını ölçmek için sıklıkla kullanılan ölçek olan Sınav Kaygısı Envanteri (Öner, 1990) orijinal olarak lise ve üniversite öğrencileri için geliştirilmiş bir ölçektir (Spielberger, 1980).
Çocuğunuzun sınava yönelik çabalarını takdir edin. Ona “sen zaten çok akıllısın, zekisin” demek yerine “ne kadar çok çalıştığını görüyorum, çabanın sonucunu alacağına inanıyorum” gibi yapıcı, destekleyici sözlerle onu teşvik edin. Ancak yaptıklarınızla çocuğunuzun “sınav koçu” haline gelmeyin.
Sınav kaygısı ölçeği sınav kaygısı yaşayan öğrencileri tespit etmek, sınav kaygısının nedenlerini ortaya çıkartıp, çözüm yollarını bulmak amacıyla kullanılır. KİMLERE, NASIL UYGULANIR? Ortaokul 6.7.8. sınıflar ile ortaöğretim kademesindeki tüm öğrencilere uygulanır.
Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer.
Aslında hem yetişkin hem de çocuklarda anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilir. Ancak anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi yöntemi semptomlar nedeniyle yetersiz kalırsa o zaman ilaçla tedavi de tedavi protokolüne eklenebilir.
Aşırı kaygı hissettikleri için ders çalışmaktan kaçınır ve başka etkinliklere daha fazla zaman ayırırlar. Sürekli sinirlidirler, öfke patlamaları yaşarlar. Derslerine odaklanmada güçlük çekerler. Kaygılarını azaltmak için sigara ve alkol tüketimini arttırlar.
Sınav kaygısı için kişinin hissettiği baskı bilişsel davranışçı terapiye göre kişinin bilişsel süreçte olumsuz otomatik düşünceler olarak ortaya çıkmasına sebep olur. Kişide sınavı yapamazsam gibi düşünceler ortaya çıkarır. Bu düşünceler de bilişsel çarpıtmalarla desteklenip daha derin olumsuz inançları doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri