Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Soğuk su yumurtaya hem şok etkisi yapar hem de kabuğun gözeneklerinden girerek soymanızı kolaylaştırır. Yumurtalarınızı haşladığınız suyun içerisine bir tutam tuz veya karbonat atın. Bu yöntem de yumurtalarınızın kabuklarının kolay soyulmasını sağlar.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suyun içine bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yumurtayı Kolay Soymak İçin Buzlu Su
Yumurtayı haşladıktan sonra en sevmediğimiz durumlardan biri kolay soyamamaktır. Bu durumun önüne geçmek için haşlanan yumurtayı buzlu suya atmanız yeterli. Yumurtayı bir süre buzlu suda bekletip çıkardığında dala kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Haşlanmış lakin kabukları soyulmamış veya deforme olmamış yumurta buzdolabında 1 hafta kadar saklanıp kullanılabilir.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır.
Yumurta haşlarken tuz ne zaman atılır? Orta ateşte pişirin. Az pişmiş yumurta isterseniz altı biraz piştikten sonra tuz ile lezzetlendirip servis tabağına aktarın. Çok pişmiş severseniz de, yumurtalarınızı karıştırdıktan sonra tuz ekleyin.
Katı Yumurta (5-6 dakika)
Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Yumurta haşlarken bazen çatlama sorunu yaşanıyor. Bu sorundan kurtulmak çok basit. Yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacak. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlamaktadır.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Rafadan bir yumurta istiyorsanız, ocakta suyun içerisinde 3 dakika kaynatmak yeterlidir. Eğer bu şekilde süreyi ayarlayamıyorsanız, su kaynamaya başladıktan sonra yavaş olarak 100'e kadar sayın.
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır. Bu durum yumurtanın besleyici değerini azaltır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz. Yumurtanın çatlamasını engellemek için: Yumurtayı haşlarken çatlamasını önlemek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak.
Yumurtanın içindeki sıvı sürekli yavaş yavaş buharlaşarak yok oluyor ve bu nedenle de eski yumurtalar batmıyor, yüzüyor. Ama bunun dışında bu testi geçseler bile garip bir kokusu veya görünümü olan her yumurtayı mutlaka atın.
Yumurta yan yatmış bir şekilde kasenin dibinde kalıyorsa, bu onun taze olduğu gösterir. Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri