Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta (sizi uzun süre tok tutar midemizin kazınmasını önler), birkaç dilim ekmek, pekmez, tahin, zeytin ile mevsimine uygun olan sebzelerden domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır.
Şekerli yiyecekler yerine kuruyemiş, incir, kuru meyve, yulaf ezmesi, yumurta ve yoğurt yemeye çalışın. Bu protein açısından zengin gıdaların hafızayı koruduğu, zihinsel uyanıklığı iyileştirdiği ve enerji seviyelerini arttırdığı kanıtlanmıştır. Uyanık ve tetikte kalmak için öğrenciler genellikle kafeine başvururlar.
Sınav sabahı kahvaltınız da 1 porsiyon meyve mutlaka olsun. Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki magnezyum sayesinde rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Diğer bir seçenek olarak mürdüm eriği, kiraz, çilek gibi kırmızı-mor meyveleri de tüketebilirsiniz.
Mesafe ve trafik de planlanarak bir yolculuk süreci belirlenmeli, evden bu süreye göre çıkılmalıdır. Sınav giriş belgesi, kimlik gibi gerekli evrak ve eşyalar erkenden hazırlanmalı. Sınav sabahı kontrol etmek için temiz bir check list daha yapılmalıdır. Sınav günü evden çıkmadan bu liste kontrol edilmelidir.
Kahvaltı ve balık önemli
Bunlar, dikkati toplamak ve zihinsel performans için destekleyicidir. Kahvaltı yapılmadan girilen sınavda ilerleyen saatlerde baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek, mevsimine uygun taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir kahvaltı ya da süt, yulaf gevreği, kuru meyvelerden oluşan bir kahvaltı hazırlanabilir” açıklamasında bulunuyor.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz. Sınav sırasında ise şekerli gıdalar tüketmekten kaçınınız.
Hem sınava hazırlanılan bu son günlerde hem de sınav günü için öğrencilere destek sağlayacak önerilerin sunan uzmanlar, sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi.
Çay kahve tüketimini azaltın
Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir.
Kahvaltıda ve sınav sırasında şekerler, şekerli meşrubatlar, hazır meyve suları gibi basit şekerli gıdaları tüketmemeye özen gösterin. Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Ancak yoğun karbonhidrat tüketimi gevşemeye ve uyku halinin artmasına sebep olmaktadır.
Kahvaltıda şeker, bal, reçel gibi besinler alınmamalıdır. Çünkü şekerli besinler sınava girmeden önce şekerin yükselmesine sınav sırasında ise şekerin düşmesine neden olur. Sınav esnasında oluşan şeker düşüklüğü konsantrasyonu etkileyip uyku halinin oluşmasına neden olabilir.
Ayrıca sınava hazırlık dönemi boyunca öğrencinin her sabah 1 tam ceviz içi – omega 3 kaynağı tüketimi konsantrasyonu arttırmak adına oldukça önemlidir. Beyin işlevleri ve sinir sistemin de görev alan B grubu vitaminler oldukça önemlidir.
Fındık, fıstık, badem ve çok daha fazla kuru yemiş ruh hali üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra zihin açıcı olmaları ile tercih edilebilir. İçeriğinde bol miktarda vitamin, mineral ve protein barındıran kuru yemişleri sınava hazırlık sürecinde bol bol tüketmelisiniz.
Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersi gevşeme ye neden olmaktadır.
Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sınava girmek kesinlikle yasaktır.
Tefriciye, Fetih suresi ilk Ayeti, Fetih suresi, Yasin, Kalem suresi, Alak suresi, İnşirâh, Taha suresi. ÇEKİLEBİLECEK ESMA ZİKİRLER: Ya Mukaddim, Ya Fettah, Ya Alim... Sınava besmele çekerek başladıktan sonra: Arapçası: Ya Hayyu Ya Kayyum, bi rahmetike esteğisu.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
SINAVDAN ÖNCE:
- Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. - Sınavda hazırlanma çalışmalarınızı son geceye veya sabaha bırakmayın. - Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur. - Kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın.
“ÖSS'ye girecek öğrencilerin sınavdan yarım saat önce sütlü veya bitter çikolata yemeleri halinde, sınavda zihinlerinin daha açık olması, dikkatlerini de toplamaları, sınavdaki başarıyı artıracaktır.”
SINAVDAN ÖNCE OKUNACAK DUA
Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâ na`büdü ve iyyâkenesta`în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ”. Bu duanın sınava girmeden önce 19 defa okunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri