SINIF GEÇME. 12. sınıf öğrencileri sorumlu olarak sınıf geçtiğinde üniversite sınavına girebilecek mi/diplomalarını alabilecekler mi? 12. sınıf öğrencilerinin başarısız veya sorumlu derslerinin olması üniversite sınavlarına girmelerinde herhangi bir engel oluşturmamaktadır.
Hayır.
Dolayısıyla tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebileceklerdir. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacaklardır.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler. 6. 2023-YKS Kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?
Birinci ve ikinci ek sınavlar sonunda hiç almadığı ve/veya başarısız olduğu ve /veya doğrudan sınav yapılmayıp yarıyıl içi çalışmalarına göre başarı notu verilen dersler dahil başarısız ders sayısını en fazla beş derse indiremeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
İlgili 31 soru bulundu
Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtlarının yapılması sağlanır.
Konunun cevabına gelecek olursak etkilemez.
Ve evet, güncel olarak bir üniversitede okurken tekrardan YKS sınavına hazırlanabilirsiniz.
"Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.
Tüm adaylar bu sınava girmek mecburiyetindedir. TYT'de Türkçe testinde 40 soru, Sosyal Bilimler testinde 20 soru ( Tarih-5, Coğrafya-5, Felsefe-5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-5), Temel Matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri testinde 20 soru(Fizik-7, Kimya-7, Biyoloji-6) vardır.
SORUMLULUK SINAVI DÖNEM BAŞINDA
Dolayısıyla tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebilecek. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacak.
ÖSYM'de eksik evrak çıkarsa (Sınava giriş belgesi, soru kitapçığı, cevap kağıdı) sınav geçersiz olur. Soru kitapçığınızdan da eksik sayfa çıkarsa sınavınız geçersiz sayılır. ÖSYM, kopya analizleri yapıyor. İkili ya da toplu kopya çektiği belirlenenlerin sınav sonuçları iptal ediliyor ve suç duyurusunda bulunuluyor.
Sorumluluk sınavları 30 Haziran'a kadar yapılabilecek
Bu kapsamda, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı ile sınırlı olmak kaydıyla sorumluluğu bulunan öğrenciler, tüm derslerden sorumluluk sınavlarına alınabilecek. Sorumluluk sınavları, ihtiyaç hâlinde eğitim kurumu müdürlüklerince 30 Haziran'a kadar planlanabilecek.
Devamsızlıktan kalırsan sınava almazlar zaten. Dersi de seneye tekrar gidip girmen gerekir. Nottan kalırsan sadece sınava girersin derse girmezsin.
Bir öğrenci aynı sınav dönemi içinde hem not yükseltme hem de tek ders sınavına giremez. Tek ders sınavına dersi hiç almamış olan, alıp çekilmiş olan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler giremez.
Öğrencinin not ortalaması takdir ve teşekkür almaya yeterli olsa bile devamsızlığı 5 günden fazla ise bu belgeyi almaya hak kazanamıyor.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okullar) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
Açık Liseden mezun olmadan üniversite kazanabilir ve kayıt yaptırabilirsiniz.
Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden 31 Ocak 2024 tarihine kadar mezun olabilecek durumda olanlar YKS sınavına başvuru yapabilmektedirler.
Üniversite sınavına girebilmek için lise mezunu olmak gerekiyor sadece. O yüzden üniversiteyi kazananlar 18 yaşına girmiş oluyor genelde. 18 yaş sınırlaması gibi bir şey söz konusu değil. Okula bir sene erken yazıldığı için 17 yaşında üniversite kazananlar da var.
Sınava girip tercih yaparsan keserler ama sonra tekrar kyk başvurusu yaparsın yine alırsın krediyi herkese veriyorlar zaten. Kyk prensibi en fazla 4 yıl vermek. İstediğin kadar üniversite oku 4.yıl bitince kyk kesilir.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Üniversitede dersten kalınır, bir sonraki yıl aynı dönem o ders tekrar alınır. Yani sınıf tekrarı diye bir şey yok. Genel not ortalaman 1.80'in altına düşerse de şartlı olarak geçmiş olduğun (DC, dd ile) dersleri tekrar almak zorunda kalırsın.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri