Türk Medeni kanunu akıl hastalarının evlenmesini tam olarak yasaklamamışsa da, bu konuya belirli sınırlar getirmiştir. Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Her türlü akıl hastalığı evlenme engel midir? Her türlü akıl hastalığı evlenme engeli sayılmamıştır. Bu ayrım şu nedene dayanmaktadır: Akıl hastalığından maksat, ayırtım gücünü sürekli bir biçimde kaldıran; genetik açıdan gelecek neslin akıl sağlığını tehdit eden türde hastalıktır.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Kişi, ayırt etme gücüne evlenme akdi yapılırken sahip olmalıdır. Ayırt etme gücüne sahip küçük veya kısıtlı, ancak yasal temsilcinin izniyle evlenebilir. Yasal temsilci haklı sebep olmaksızın bu izni vermekten kaçınıyorsa, hâkim, küçük veya kısıtlının başvurusu üzerine, evlenmelerine izin verebilir (MK 128).
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
İlgili 45 soru bulundu
Türk Medeni kanunu akıl hastalarının evlenmesini tam olarak yasaklamamışsa da, bu konuya belirli sınırlar getirmiştir. Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Burada en çok yöneltilen iki soruya da yanıt sunalım; Hafif mental retardasyon evlilik yapabilir mi?, Hafif mental retardasyon çalışabilir mi? Evet hem evlenebilirler hem de çalışabilirler.
Ancak TMK'nın 133. maddesi "akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler" hükmünü içermektedir. Bu hükümden anlaşılacağı üzere, akıl hastalığı kural olarak kesin evlenme engellerinden biridir.
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. Bir akıl hastalığı varsa hastalığın tanısı, seyri, tedaviye uyumu, tedaviye cevabı, kişinin sosyal-ekonomik-kültürel durumu birlikte değerlendirilir.
Kesin evlenme engelleri, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 129-133. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir.
Bu sebeple de sağlıklı bir evlilik yapılması açısından mutlaka sağlık raporu alınması tavsiye edilir. Bu raporda gerekli testleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; anti hiv testi, hepatit b ve c testi, AİDS testi, idrar testi, akciğer filmi gibi birçok testler uygulanabilir.
KİMLER, HANGİ DURUMLARDA EVLENEMEZ? Hısımlık bağı olanlar evlenemez. Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; gaiplik durumunda, evliliğin feshine dair mahkeme kararı almayanlar evlenemez. Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Ancak manik depresif bozukluğu olan birinin çocuğunda da bu bozukluğun mutlaka olacağı düşüncesi yanlıştır. 8. Manik depresif bozukluğu olanlar evlenebilir mi? Hastaların aktif rahatsızlık dönemi dışında evlenmelerinin önünde herhangi bir engel yoktur.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Yaşıtlarına göre zihinsel performansları 1, veya 3 yaş kadar düşük seviyededir. Zihinsel öğrenme yetersizliğinin nüfustaki yaygınlığı % 1 oranındaydı, bunların % 85'i hafif düzeyde zihinsel öğrenme yetersizliğidir.
Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için yine 18 yaş sınırını geçmiş olması gerekiyor. Engelli birey, zihinsel olarak sürüş yetkinliğine sahipse sürücü belgesi alabiliyor.
Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunun 145. Maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka. 90 ve üstü- Normal, parlak, üstün, dahi.
Türkçe karşılığı zeka geriliği olan mental retardasyon, bireyin beceri, yetenek ve öğrenme işlevinin kendi yaş ortalamasının altında olması anlamına gelir. Genellikle, gelişim döneminde ortaya çıkan bu durum, öğrenme ve uyum sağlama aşamalarında sınırlandırma getirir.
Zihin geriliği doğumdan sonra ilk 6 ayda tespit edilebildiği ve Ağır Mental Gerilik olarak adlandırılır veya fiziksel, nörolojik bulgularda herhangi bir geriliğe rastlanmadığı için okul çağına kadar tespit edilemeyebilir.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Akciğer röntgeniniz çekilir, Kan grubunuz tespit edilecek, Frengi, AIDS ve hepatit gibi hastalığınız var mı bakılacak, Kan uyuşmazlığı olan çiftler çocuk yapmadan önce önlem alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri