Dolayısıyla doğal sayılar sonsuzdur, ama bir sınırları (0) vardır. Doğal sayıların bir başlangıcı olması nedeniyle bir sınırı da vardır. Öte yandan - sonsuz'dan + sonsuz'a giden tam sayılar kümesi söz konusuyken herhangi bir sınırdan bahsedemeyiz. Tam sayılar hem sonsuz hem de sınırsızdır.
Matematikte “sonsuz” sıklıkla bir sayıymış gibi ele alınır (örn. Sonsuz sayıda terim vb.) ama aslında gerçek sayılar türünde bir sayı değildir. Sonsuz küçük değerlerini içeren sayı sistemlerinde bu son küçüklerin karşıtı bir sonsuz sayıdır.
Matematikte en büyük sayıyı ifade etmek için sonsuz terimi kullanılır ve bu sayı ∞ sembolüyle gösterilir. Her ne kadar sonsuz, matematiksel işlemler sırasında -örneğin limit hesaplarında- sıradan bir sayıymış gibi işlem görse de herhangi bir sayı kümesinin -örneğin reel sayıların ya da tam sayıların- elemanı değildir.
Bu sayılar için de geçerlidir. Sonu yok yahut sonsuz sıfatı sonlu olanın karşıtıdır. Dolayısı ile sayılara her ek yaptığımızda (artı veya eksi yönde) artacağından bunun sonu yoktur fakat sonsuz ifadesinin kendisi ne varılacak bir menzil ne de bir sayı değildir.
En büyük sayı diye bir tanım yapmak yanlıştır, böyle bir sayı olması mümkün değildir . Çünkü Sayıların bir sonu yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Dünyanın En Büyük Sayısı Nedir? Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir. Bu durumda 10 üzeri Googol ise 10 üzeri 10 üzeri 100 olmaktadır.
1 rakamının ardından gelen bir googol sıfırla yazılan sayıya googolplex adı verilir. Bu sayı 10 üzeri bir googol olarak da ifade edilebilir: 10googol = 10.
Rakamlar 0 (sıfırdan) başlar ve 9 (dokuz) da biter. Rakamlar sıfır ile başlayıp kullanılan sayı tabanının bir eksiğine kadar devam eden sayılar kümesidir. Matematikte ondalık sayı sistemini kullanılmaktadır. Buna göre en küçük rakam 0 iken en büyük rakam ise 9 dur.
0 bir doğal sayıdır. Doğal sayılar, negatif olmayan tam sayılar kümesidir ve sıfır da bunun bir parçasıdır.
Temel sonsuzluk işlemleri
∞ + 1 yine sonsuzdur. ∞ – 1, ve ∞ x 2 de sonsuzdur. Öte yandan 1 / ∞ sıfır eder; çünkü bunun sonucu sonsuz küçüklükte bir sayıya karşılık gelir. Aslında bu ifade 1'i sonsuza dek gittikçe daha büyük sayılara bölmek anlamına gelir.
Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok. Einstein kendi kütleçekim kuramında, evrenin sonlu ve mükemmel bir 3 boyutlu küre olabileceğini söylemiştir.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Matematik, fiziksel gerçekliği dikte etmemektedir.
Günümüzde var olan, en basitten en karmaşığa bütün matematiksel sistemler, bu basit fiziksel gerçeklerin uydurma bir dil ile tanımlanmasından yola çıkarak geliştirilmiştir.
Bu nedenle sonsuzdan 1 çıkarmak sonsuzun tanımı gereği sonsuzluğu değiştirmez. Çünkü çıkarılan sayıya rağmen sonsuzluk bozulmuş olmaz, yani sonsuz yine sonsuzdur. Sonsuzun hangi noktasından veya sayısından 1 i çıkarsanız çıkarın fark etmez.
sifir / sonsuz = ? Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır. Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı.
Bu nedenle, billion sayısı Avrupa sisteminde 10^12 = 1 000 000 000 000 sayısı iken Amerikan sisteminde 10^9 = 1 000 000 000 sayısıdır. 10^9 sayısına Avrupada –milliard- ya da -bin milyon- denilmektedir.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olurken sayılar ise tüm sayıları kapsamaktadır. Buna ek olarak doğal sayılar 0'dan başlar ve +sonsuza kadar devam eder. Rakamlar dediğimiz gibi toplamda 10 tanedir ve 0 da dahil 9'a kadar olan sayılar rakam olarak geçmektedir. Her rakam bir sayıdır fakat her sayı bir rakam değildir.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Negatif değer almazlar.
Bir örnek olarak Graham sayısı verilebilir. Bu sayı o kadar büyüktür ki beyninize bu kadar bilgiyi sığdırmaya çalışsanız bir kara deliğe dönüşürdü. Hatta bu sayıyı oluşturan rakamların her birini Planck uzunluğuna kadar küçültürsek yazmaya çalışsak bile bu sayı evrene sığmazdı.
Basit bir ifade ile, 1'in yanına eklenen 100 adet sıfır dünyanın en büyük sayısını oluşturuyor. Googol isminin ise matematikçi Edward Kasner'ın o zamanlarda var olan 9 yaşındaki yeğeni tarafından konulduğu bilinmektedir.
Bir sayının sonunda en fazla 2073 tane 0 olabilmektedir. Bu nedenle de bir sayı en fazla 2073 tane basamağa sahiptir. İşte Noncentilyon dediğimiz sayi da bilinen en yüksek basamağa sahip olan sayılardan biridir. Biz bir sayının kaç tane 0 a sahip olduğunu 10 üssündeki sayı sayesinde bulabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri