Soba külü besin bakımından zengindir, içinde özellikle bol miktarda potasyum bulunur. Bu zengin potasyum kaynağı topraktaki solucanlar için harika bir öğün yaratır ve organik gübre yapımını hızlandırır. Bahçenizin sağlığı için organik gübre yapımını elinizden geldiğince teşvik etmeniz gerekir.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Odun külü potasyum bakımından organik bir gübre olur ayrıca doğal bir zararlı kovucudur. Elde etmiş olduğumuz odun küllerini elekten geçirdikten sonra yağmur öncesi bitkilerin ve toprağın üzerine serpiyoruz.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Odun külü domateste çiçek ucu çürümesini engeller. Meyve üzerinde siyah lekeleti önler ve bitkinin mineral ihtiyacını karşılar.Beğendiyseniz abone olmayı unu...
Araştırmacılar, toprakta sigara izmaritlerinin varlığının çimlenme başarısını azalttığını ve yonca sürgünlerinin (sapın uzunluğu) sırasıyla %27 ve %28, kök biyokütlesinin (kök ağırlığı) ise %57 oranında azaldığını bulmuşlardır. Çimler için çimlenme başarısı %10 azalırken uzunluğu ise %13 azalmıştır.
Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60'a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur.
Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5'te biri kül, 4/5'ini de suyla doldurmalısınız. Köyde küllü su yapmak için küllü su kazanı odun ateşinde kaynatılır, ancak normal şartlar altında şehirde sürekli yanan bir ateş olmadığından soğuk su da kullanabilirsiniz.
Odun külü, şömine, şenlik ateşi veya endüstriyel elektrik santralinde odunun yanmasından sonra kalan kül ve toz kalıntısıdır. Büyük ölçüde, ahşapta bulunan diğer yanıcı olmayan elementler ve kalsiyum bileşiklerinden oluşur. Tarih boyunca birçok amaç için kullanılmıştır. Biyokütle ve organik gübre gibi yaygın uygulanır.
Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır. Toprağın su dengesini sağlamalısınız.
Kabukları kül haline gelene kadar yakın. Ceviz kabukları kül haline gelince, bu külü alıp bir su bardağı suyun içine katın ve en az 12 saat beklemesini sağlayın. Yeteri kadar beklettikten sonra küllü karışımı gazlı bez ya da pamuk yardımı ile tüylerinizden kurtulmak istediğiniz bölgenin üzerine uygulayın.
Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Uyuz: Su dolu bir kazana odun külü koyulur ve kaynatılır. İyice kaynadıktan sonra külün dibe çökmesi beklenir. Elde edilen su ile uyuz olan kişi ve giysileri yıkanır. Kepek tedavisinde de aynı yöntem kullanılır.
DSÖ'den yapılan açıklamaya göre, bulutlar insanlık için tehlike oluşturmazken, Türk yetkililer ise küllerin sağlığı olumsuz etkileyeceğini savundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa'yı saran volkanik kül bulutlarının sağlık için risk oluşturmadığını bildirdi.
Kokusuz ve tatsız bir katı madde olan kükürt, güneş ışığında görülebilen ve keskin ve boğucu bir kükürt dioksit (SO2) gazı oluşturan mavi bir alevle yanar. Biraz daha açık mavi bir alevi vardır ve SO2 gazı zehirlidir. H2S gazı da zehirlidir ve herhangi bir zehirlenme meydana gelir ise aniden bayılırsınız.
Kükürt bağ dokularına, deri ve tırnak gelişimine oldukça olumlu etkileri olan bir maddedir. Kan şekerinin kontrolünü sağlamak, vücutta bulunan toksinleri temizlemek ve safra üretimine de katkıda bulunmak kükürdün faydaları arasındadır. Saçların gelişimi için de mutlaka kükürde ihtiyaç duyulur.
Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar. Hastalığa toleranslı olan bitki çeşitlerinin ortama ekilmesi külleme hastalığı ile mücadele için tercih edilen yöntemlerden biridir.
Aspirinlerin toz haline gelmiş hali ve bir tatlı kaşığı ölçü maya su ile iyice birbirine karışına denk karıştırılır. Karışım sonunda bitkilere yapılan karışım verilir. Tüm bu karışımlar bitkilerde hızlı sonuçlar almak ve gür, dolu dolu çiçeklere sahip olmak adına yapımı basit çiçek coşturan karışımlardır.
Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi içinde şöminenin ya da barbekünün küllerini kullanabilirsiniz. Kül, gübre olarak kullanıldığında çok faydalıdır.
Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
Bahçe sebzeleri için, bir metrekarelik yere 300 gram kül toprak yüzeyine serpilir ve tırmık yardımıyla toprağa karıştırılır. Sezon içinde 2 kez kullanılması önerilir. Çim, Maydanoz, yeşil soğan, nane, çilek, yonca, çayır, tahıllar için 10 metrekareye 3 litre kül yüzeye serpilmelidir.
Cevap: odun külü bir kimyasal maddedir ve kül bazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri