Hizmet borçlanması, sigorta başlangıç tarihinden önceki veya çalışılmayan dönemlerde (örneğin öğrencilik, askerlik gibi) geçirilen sürelerin SGK kayıtlarına işlenmesi için yapılan bir ödeme işlemidir. Bu süreler, emeklilik hakkının elde edilmesi için gereken toplam sigortalılık süresine eklenir.
Yurt dışı borçlanması günlük brüt asgari ücretin %45'i iken diğer borçlanma türlerinde bu oran %32 olarak uygulanıyor. 2023 yılı günlük brüt asgari ücret tutarı olan 333,60 ₺ üzerinden hesaplama yapınca yurt dışı borçlanmaları için minimum 150,12 ₺, diğer borçlanmalar için ise 106,75 ₺ ödeme yapılması gerekiyor.
Hizmet borçlanmasının yapılabilmesi için 5510 sayılı kanunun 41. Maddesi kapsamında sigortalının kendisinin ya da hak sahiplerinin Kuruma yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir. 2013/11 sayılı Genelge kapsamında, sigortalı tarafından her bir borçlanma talebi için ayrı talep dilekçesi verilmelidir[40].
Ayrıca, yurtdışı hizmet borçlanması için ise, sigortalıların kendilerince belirlenecek günlük prime esas kazancın %45'i üzerinden hesaplanacak primin, borcun tebliği tarihinden itibaren üç ay içinde ödemesi gerekmektedir.
Memuriyetten önce 1996 ile 1999 yılları arasında yüksek okul, 1999 ile 2003 tarihleri arasında lisans eğitimimi tamamladım. Cevap: Yükseköğrenim sürelerinizi borçlanmanız büyük bir ihtimalle emeklilik yaşınızı etkileyecektir.
İlgili 15 soru bulundu
EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR? Askerlik ve borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.
EYT düzenlemesinin hayata geçmesine kısa süre kaldı. Emeklilik için başvurular düzenlemenin yasalaşmasının ardından başlayacak. Kişiler prim eksiklerini doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanmasıyla tamamlayabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli aylık ödemelerinin yanı sıra, gerek emeklilere, gerekse halihazırda çalışma hayatı aktif olarak devam eden sigortalılara, sosyal destek, geri ödeme gibi sebeplerle gerçekleştirilen şahıs ödemelere İş Bankası'nca da aracılık edilmektedir.
Ödeme süresini kaçıranın borçlanması mümkün olmayıp, yapılan başvuru da geçersiz sayılıyor. 1 Ocak 2023'ten ihya başvurusu yapanların da süreyi kaçırmaması gerekiyor. Aksi halde yeni asgari ücret üzerinden (yüzde 55 daha fazla) primi ödemesi gerekir.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Son 1260 günü SSK'da geçen kademeli tabloya göre emekliliğe hak kazanacak. Borçlanmaya rağmen 5.975 gün için primi yetmeyen SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek. Kamu çalışanları da ücretsiz izin günlerini borçlanabilecek.
Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
EYT kredisine nasıl başvurabilirim? 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya şubelerimize gelerek başvuruda bulunabilirsiniz. Kredi başvurunuz bankamız politikaları çerçevesinde değerlendirilir ve uygun olması durumunda kullandırım yapabilirsiniz.
SGK'ye gelmeden evde, cepte, nette, 7/24, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde e-Devlet'te işlem yapabilirsiniz. Kolay, hızlı, güvenilir hizmet, e-Devlet platformunda. e-Devlet'te hizmet sürelerinizi görebilir, eksik günleriniz için borçlanma başvuru ve takibinizi yapabilirsiniz.
Devlet borcu veya kamu borcu, bir devletin iç ve dış borçlarıdır. Bir devlet borcu hazine bonosu, devlet tahvili ve benzeri menkul kıymetler veya dış kredi sözleşmeleri yoluyla borçlanması sonucu ortaya çıkmaktadır.
SGK borçlanma tutarı, ekrana girilen bilgiler ile hesaplanacağından dolayı bilgilendirme amaçlıdır. Yapılacak asıl borçlanmalarda SGK tarafından hesaplanan tutar dikkate alınacaktır. Borçlanılacak gün sayısı yazıldıktan sonra ödemenin asgari, azami ya da farklı bir tutar üzerinden yapılıp yapılmayacağı yazılacak.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
SGK, sigorta primleri, yapılandırma borçları ve idari para cezalarının yanı sıra askerlik borçlanmasının da kredi kartıyla yapılabileceğini açıkladı.
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri