Baş ağrısının baş sebeplerinden biri de mineral eksikliği, bu nedenle mineral dengenizi korumak için günde en az bir şişe maden suyu içmelisiniz.
Kasların güçlenmesini ve kas dokularının yenilenmesini sağlar. Kalbin ve böbreklerin düzgün çalışabilmesine yardımcı olur. Eksik olması durumunda halsizlik ve baş ağrısı problemleri ile karşılaşılabilir. Magnezyum, sinir sistemi için oldukça faydalı bir mineraldir.
Limon suyu dehidratasyondan kaynaklanan baş ağrısını hafifletebilir. Limon suyu baş ağrısı ile savaşmanın yanı sıra aynı zamanda vücudun pH seviyesini dengeler ve sindirime de yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Stresten kaynaklı baş ağrısı sorunu, strese iyi gelen bitkiler ile çözülebilir. Bu bitkiler melisa, adaçayı, lavanta, kediotu, kantaron ve ıhlamurdur. Şiddetli baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı papatya çayı ve biberiye çayıdır. Baş ağrısına iyi gelen diğer bitkiler arasında nane ve zencefil öne çıkar.
Kafein içeren yiyecek ve içecekler migrenin şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle kafein içeriği yüksek olan kahve, soda, çay, çikolata gibi içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Baş-boyun bölgesine soğuk ve sıcak kompres uygulamak. Bol su tüketmek. Papatya ve karahindiba gibi ağrı yatıştırıcı bitki çayları içmek. Kahve veya az miktarda kafeinli içecek tüketmek.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Baş ağrısını geçirmek için kimyasal ilaçlara başvurmak yerine bitkisel çözümleri deneyin. En pratik ve işe yarar metotlardan bir tanesi soda-limon içmektir. Sade soda içerisinde limon sıkılarak hazırlayacağınız bu pratik içecek baş ağrılarınızı geçirecektir.
Özellikle de sodalı ayran baş ağrısı ve tansiyonun yaşandığı anlarda kurtarıcı bi içecek olacak. Tansiyon yükselmesine bağlı yaşanan baş ağrılarında bir bardak sodalı ayran ile tansiyon değerini ideal seviyeye getirebilirsiniz. Gün içinde düzenli olarak tüketeceğiniz sodalı ayran, sizi tepeden tırnağa iyileştirecektir.
Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Kafeinli içecekler,yoğurt,çikolata,çerez ,sucuk,salam ,sosis,soğan,incir,peynir,tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler (özellikle viski, bira, kırmızı şarap) migren ataklarını tetileyebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
"Gazlı içecekler de migreni tetikliyor"
Migren rahatsızlığı olanların şeker, kakao ya da çikolata gibi birleşiminde kafein bulunan yiyeceklerin tüketiminden kaçmaları gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Ayrıca çay ve kahve kadar gazlı içecekler de migreni tetikliyor.
John Pemberton Coca-Cola'yı 1886 yılında ferahlatıcı bir içecek olarak üretmiştir. Coca-Cola'nın baş ağrısı üzerine etkisi ile ilgili yapılmış bilimsel bir çalışması bulunmamaktadır.
6- Yoğurt: Kalsiyum deposu yağsız yoğurt baş ağrısına birebirdir. 7- Baharatlı yemekler: Kırmızı biber ve benzeri baharatlı soslar baş ağrısının etkisini diğer besinlere göre daha çabuk azaltır.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Kafein, baş ağrısı tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Kafeinin, baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için etkili olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, kafeinin beyin kan damarlarını daraltabilmesi ve ağrıyı hafifleten etkili bir ağrı kesici olan adenosin reseptörlerini bloke edebilmesidir.
İbn-i Sina baş ağrısının hafiflemesi için pis kanın vücutta atılması gerektiğini belirtmiş ve başı ağrıyan kişilerin yumurta, safran, sirke ya da hindiba tüketmeleri gerektiğini belirtmiş. Ayrıca baş ağrısı sorunu yaşayanların, yürüyüş yapmasını tavsiye etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri