İlave edilen karbondioksitin de suyun doğal yapısını bozmaması gerekir. Maden suları elde edildikleri bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak kalsiyum, magnezyum, demir başta olmak üzere vücut için yararlı çeşitli elementleri içerirler. Ancak arsenik ve nitrit gibi toksik etkili kimyasal maddeleri içermemeleri gerekir.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Maden sularında kalsiyum için kabul edilen Avrupa birliği değeri en az 150 mg/L dir. Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
Soda, içme sularına karbondioksit ilave edilerek elde edilir. Maden suyu ise mineralli yeraltı suyudur. Maden suyunu seçerken sodyum miktarı çok önemlidir. Bu oran 200-300 mg'ın altında olmalıdır.
Maden suyunda tuz oranı fazla olduğu için yüksek tansiyon, böbrek ve kalp hastalarına önerilmiyor, gastrit ve ülseri olanlara da daha az tüketmeleri tavsiye ediliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir. Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır.
Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığından kemik erimesi sorunu için ciddi bir risk oluşturur. Bu yüzden günlük maden suyu tüketiminizi sınırlamalı veya düşük sodyumlu olanları tercih etmelisiniz.
Listemizin ilk sırasında Beypazarı doğal maden suyu yer alıyor. Maden suları doğanın insanoğluna sağladığı doğal mucizelerden biri. Beypazarı da bu mucizeyi en doğal şekilde sunmayı hedefliyor. Öte yandan en iyi maden suları arasındaki yerini de yıllardır korumaya devam ediyor.
1) Kula. En iyi maden suyu hangisi diyorsanız, bu maden suyu tam size göre! Kula maden suyu, yüksek kalsiyum değeri ve zengin mineral içeriği ile bilinir. Maden suları el değmeden %100 doğal olarak üretilmektedir.
Kula maden suyu yüksek kalsiyum, magnezyum , bikarbonat , potasyum mineralleri ile 3644 mg/lt ile TÜRKİYE'nin en yüksek zengin mineralli maden suyu grubundadır.
İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
Sodyum, su ve elektrolit dengesi, asit-baz dengesi ve uyarı iletiminde rol oynar. Sindirimde yardımcıdır. Potasyum, hücre metabolizmasında ve vücuttaki su dengesinde görev yapar.
Kerem Kınık, 'Kızılay Maden Suyu'na ilişkin bazı çevrelerin kasıtlı olarak karalama kampanyası başlattığını söyledi. Kınık, söz konusu ürün hakkında gerçek dışı iddialar paylaşıldığını ifade ederek, "Düzenli testleri yapılan ürünümüzde Nitrit bulunmamaktadır.
Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Günde Ne Kadar Maden Suyu İçilmeli? Maden suyu yetişkinlerde günde en az 2 şişe tüketilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin günde 2 şişe maden suyu içmesi önerilmektedir. 7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir.
Ayrıca gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz. Ayrıca su yerine midenizi bu içeceklerle doldurduğunuz için günlük sıvı alımınız düşebilir.
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Her zaman doğallığın en sade halini size getiren Kızılay İçecek, 1926 yılından bu yana Afyon Gazlıgöl'den zengin mineralli ve 2014'ten beri Erzincan Akyazı'dan zengin magnezyumlu kaynakları ile özel tatları hijyenik kontroller sağlayarak sizlere ulaştırıyor.
Lithia suyu, lityum tuzlarını (karbonat, klorür veya lityum sitrat gibi) içeren bir maden suyu türüdür. Doğal litya mineral kaynak suları nadirdir ve ticari olarak şişelenmiş az sayıda litya suyu ürünü vardır.
Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir.
Beypazarı sade maden suyu sülfat, florür, silikat, klorür ve bikarbonat gibi mineraller içerir.
Kısacası fırsat buldukça maden suyu yani soda daha doğrusu mineralden zengin su içmekte fayda var. Maden sularının böbrek taşı yaptığı, asit-baz dengesini bozduğu, çocuklar için zararlı olduğu, içindeki gaz nedeniyle sağlığa olumsuz etkiler yaptığı gibi düşüncelerin hiçbirinin bilimsel bir temeli yok.
Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulara verilen isimdir.
Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir.
Doğal mineralli su, maden suyu olarak da adlandırılır. Doğal mineralli sulara karbondioksit dışında başka bir kimyasal madde ilave edilmez. İlave edilen karbondioksitin de suyun doğal yapısını bozmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri