Hazımsızlığa gidermek için iyi bir alternatiftir Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır.
Soda, içeriğindeki bileşenler nedeniyle besinlerin sindirimini kolaylaştırabilir ve hazımsızlık ya da kabızlık gibi sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Hızla yemek yerken yutulan hava midede spazmlara neden olduğunda, maden suyunun içeriğindeki bikarbonat gaz sirkülasyonunu tetikleyerek rahatlamayı sağlar. Aynı zamanda bazik yani alkali yapısı midenin asiditesini düşürerek, rahatlamasına yardımcı olur. Yemeğin hemen üzerine maden suyu içmek rahatlatır.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Maden suları vücuda bu denli yararlı olan mineral ve elektrolitleri bir arada bulundurması açısından mucizevi bir içecek olarak düşünülebilir. Diğer bir yararı aslında herkesin öncelikle aklına gelen mide ve sindirim sistemi üzerine olan etkisidir. İçeriğinde bulunan karbondioksit sayesinde hazmı kolaylaştırır.
İlgili 19 soru bulundu
Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Birlikte tüketeceğiniz maden suyu ve yeşil çay yağların yanmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak güçlü bir antioksidan etkisi oluşturur. Siz de gün içerisinde ya da gece yatmadan önce aşırıya kaçmamak şartı ile bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Maden Suyu
Reflü hastalarının asitli içeceklerden uzak durması gerekir. Fakat maden suyu istisnalardan biri olabilir.
Sindirim sistemi üzerindeki etkileri konusunda ise birkaç şey söylenebilir. Sade soda mideye girdiğinde, içeriğindeki gazlı bileşenler, midede şişkinliğe neden olabilir. Bu şişkinlik hissi, bazı insanlar için rahatsızlık verici olabilir ve sindirim sırasında dikkatlerini dağıtabilir.
Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyecekler, sindirim ve mide sistemini destekler. Bu besinler de toz kimyon, anason, rezene, elma sirkesi, tarçın, zencefil, karanfil, nane, ananas suyu, narenciye gibi besinler hazımsızlık probleminin ortadan kaldırmasına yardım eder.
Gastriti olan soda içebilir mi? Doğal maden suyu, içeriğindeki mineraller sayesinde mide asidini dengeleyerek şişkinliğine ve mide yanmasına fayda sağlayabilir. Fazla yemekten dolayı meydana gelen mide şişkinliğini hafifletip hazmı kolaylaştırabilir.
SODA VE MADEN SUYU FARKI
Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Midenin üst bölgesindeki gerilmeyle yemek borusu ile mide bileşkesinde geçici gevşeme olur. Böylece yutulmuş hava dışarı çıkar. Hava yemek borusuna girdiğinde gerilmeye neden olur. Böylece yemek borusunun üst kısmı gevşer ve gaz yutağa doğru kaçarak ağız yolu ile atılır (geğirme).
Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin solunum sırasında yutulan hava ile beslenme sırasında tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Midede ve bağırsaklarda oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığında birikir ve gaz sancılarına neden olur.
Öte yandan Posta'da yayınlana bir haberde; Maden suyunun uyku öncesi içilmesi durumunda sağladığı faydalardan da bahsedildi. Uzmanlar her gün en az 1 bardak maden suyu içilmesini öneriyor. Maden suyu günün herhangi bir saatinde içilebilir.
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır.
Maden suyu, içeriğindeki mineraller ve özellikle bikarbonat sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı olarak görev yapar. Alkali yapısıyla mide asidini nötralize eder. Böylelikle sindirim sistemine faydalı olup, mideyi rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri