Peynir örneklerinde belirlenen ortalama B12 vitamini ve folik asit miktarları beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peynirinin 100 gramında sırasıyla 0.93 / 11.12 μg, 0.76 / 6.51 μg, 0.77 / 6.35 μg ve 0.49 / 4.3 μg dır.
Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Yoğurt, peynir gibi ürünler B12 açısından zengindir. 240 ml'lik tam yağlı süt günlük B12 vitamin alımının %46'sını karşılar.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuruyemişlerden bir tanesi de fındıktır. B12 içeren kuruyemişler aradında yer almamasına rağmen fındığın faydaları da saymakla bitmemektedir. B grubu vitaminlerinin yanısıra kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller fındıkta bolca bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır.
B12 vitamini alyuvarların oluşumunda, beyin ve sinir sisteminin işlevlerini sürdürmesinde, DNA'nın sentezinde önemli görevleri olan bir vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Genellikle kalsiyum kaynağı olarak bilinen yoğurt aynı zamanda fosfor ve flor minerallerinin; B2 ve B12 vitaminlerinin de kaynağı. Doyurucu bir besin olan yoğurt birçok hastalığın önlenmesinde de etkili.
- Hastalıklara karşı vücut direncini artırır. - Sinir hücrelerin vücut içerisindeki alışverişini olumlu etkiler. İŞTE EN ÇOK B12 VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER DENİZ ÜRÜNLERİ Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balığı bu türlerden en etkilisidir.
Süt gibi yoğurt da bol protein ve B12 kaynağıdır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Ülkemizde b12 olarak ağırlıklı olarak hidroksikobalamin ve siyanokobalamin bulunduğu düşünülürse hidroksikobalamin çok daha etkili olduğu söylenebilir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.
B12 içeren bitki çayları arasında kuşburnu, nane ve melisa gibi çaylar bulunuyor. Bu çayları tüketerek B12 eksikliğinizi giderebileceğiniz gibi zengin besin içeriğiyle vücudunuzun diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliği genellikle vejeteryanlarda, dengesiz diyet yapanlarda, sigara içenlerde, çok fazla çay ve kahve tüketenlerde, düzenli alkol alan kişilerde, hamile ve emziren kadınlarda, yoğun stres altında veya depresyon, panik atak, anksiyete gibi rahatsızlıkları olanlarda, düzenli ilaç (özellikle kolestrol ...
B12 eksikliği tedavisi oral (ağızdan) ve parenteral (enjeksiyon yoluyla) olarak yapılabilir. Oral tedavi; günde 250-1000 mcg (mikrogram) olacak şekilde 1 hafta süreyle her gün, sonra 2 hafta süreyle haftada 2 gün şeklinde daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süreyle verilir.
Canan Karatay ise B12'nin 1000 pg/ml olması gerektiğini belirtir ve değer 800'ün altında ise B12 eksikliği söz konusudur diye ekler.
B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıkta, tedaviye günaşırı 250-1000 mcg B12 vitamini uygulaması ile başlanır ve bu uygulama 1-2 hafta sürdürülür. Daha sonra, kan tahlilleri sonuçları, normale dönüldüğünü kanıtlayana kadar, haftada 1 defa 250 mcg B12 vitamini uygulanır.
B12 enerji seviyelerini yükselttiği ve metabolik aktiviteyi desteklediği için sabah saatlerinde alınması önerilir.
Çay B12 vitamini eksikliği yapar mı? Çay içerken bir kaç damla limon damlatmanızı rica ediyorum. Çünkü limonda bulunan C vitamini çayın bu olumsuz etkilerini yok ederek hem size canlılık verecek hem de çayın kansızlık ve B12 vitamini eksikliğinin oluşumunu engelleyecektir.
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı unutkanlığın tedavisinde bu vitaminden zengin besinlerin tüketimi çok önemlidir. B12 vitamini hayvansal kaynaklarda yüksek oranda bulunduğu için kırmızı et, karaciğer, süt gibi hayvansal kaynakların tüketimine özen gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri