Küçük bir tencereye 1 bardak su ve 1 bardak şeker (veya bal) koyun. Orta ateşte tamamen eriyene kadar ara ara karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın. Sodanızı hazırlarken şuruptan sadece 1 çay kaşığı kullanın. Ev yapımı şurubunuzu buzdolabında 1 hafta kadar saklayabilirsiniz.
Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar, çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yeryüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengindir.
Soda, ise ABD'de çok yaygın tüketilen yapay bir içecektir. İşlenmiş suya (şebeke suyu), litresinde en az 750mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Maden suyu litresinde en az 1000mg ve değişik mineraller içerir.
Soda ise işlenmiş suya, litresinde en az 750 mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4 g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Mineralli Maden Suyu litresinde en az 1000 mg değişik mineraller içerir. Oysa, soda sadece sodyum ve bikarbonat içerir.
SODA VE MADEN SUYU FARKI
Soda ve maden suyu arasındaki ne fark olduğu sıklıkla karıştırılan bir konudur. Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Günde Ne Kadar Maden Suyu İçilmeli? Maden suyu yetişkinlerde günde en az 2 şişe tüketilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin günde 2 şişe maden suyu içmesi önerilmektedir. 7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Elbette ki maden suyunu aşırı tüketmek de sorun yaratabilir. Örnek olarak çok fazla tüketim yapıldığında hipodermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşmesine yol açabilir. Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli.
Trona madeni, tabiatta doğal olarak bulunan soda minerallerinden en yaygın olanıdır. Soda Külü üretiminde kullanılan temel hammaddedir. "Sodyum karbonat" veya "Tabii Soda" olarak da adlandırılır.
Bir porsiyon Soda yapmak için (1 su bardağı), ¼ su bardağı meyve konsantresi, 1 çay kaşığı şurup ve ¾ su bardağı maden suyunu karıştırın. Ev yapımı sodanız hazır!
Maden Suyu Son Kullanma Tarihinden Sonra Bozulur Mu? Sade maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz. Ürünlere son kullanma tarihi konulmasının tek nedeni, dolumdan sonra belirli bir süre geçtiği zaman sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı kaçması ve azalmasıdır.
Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir. Bütün formları beyaz, suda çözünür tuzlardır.
Dünyada, doğal soda üretimi yapan ülkeler ABD, Çin, Kenya, Bostvana ve Etiyopya'dır.
Birlikte tüketeceğiniz maden suyu ve yeşil çay yağların yanmasına yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayarak güçlü bir antioksidan etkisi oluşturur. Siz de gün içerisinde ya da gece yatmadan önce aşırıya kaçmamak şartı ile bu karışımı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sadece tüketim esnasında kapağını açarken silebilir ve şişeden tüketebilirsiniz. Maden sularınada aynı nedenlerle karbondioksit “basılır”. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için, mineral tadı algılanmasını baskılayarak içimi kolaylaştırmaktadır.
Kan basıncını dengeler ve korunmasına katkı sağlar. Kötü kolesterolü düşürür. Kolesterolün büyümesini ve birikmesini önleyerek kalp krizi riskini düşürür. İçeriğindeki bikarbonat sayesinde şişkinlik, hazımsızlık ve kabız gibi problemleri ortadan kaldırır.
Maden suyunun düzenli tüketimi kemik sağlığını geliştiriyor; kadınlarda görülen menopoz sonrası kemik yoğunluğunun azalması (osteoporoz) gibi hastalıkların önlenmesinde fayda sağlıyor. Aynı zamanda magnezyum içeriğiyle kas performansını koruyor.
Sade maden suyu saf olarak 0 kaloridir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri kalori almadan kazandırabilir. Ayrıca kalorisiz olması nedeniyle sade soda içmek kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra mideyi şişirmesi sebebiyle tok hissetmenizi sağlar ve zayıflamaya yardımcı olur.
Uzmanların tavsiye ettiği gibi, günde en az 2 litre su içmekten sıkılan ve maden suyunun tadını daha çok sevenlere iyi bir haber var: maden suyu, normal suyun yerini tutabiliyor.
Soda olarak da bilinen karbonatlı su veya sodalı su, içme suyuna karbondioksit gazı katılmasıyla elde edilen sıvı karışımına verdiğimiz isimdir (öte yandan maden suyu, derin yer katmanlarından çıkan, jeokimyasal olarak minerallerle zengin suya verilen isimdir - sodada ise mineral bulunmayabilir).
Diğer yapılan birçok araştırmada da maden suyunun mideye sanılan aksine zarar vermediği ortaya konmuştur. Kemikler için risk oluşturmaz!
LİMON VE MADEN SUYU BİRLEŞİMİ
Soda ile limon birleşirse; mide hazmı daha kolay olur. Mide şişkinliğine iyi gelir ve mideyi tüm gece rahatlatır. Soda ile limon karışımı; böbreklerdeki ve idrar yollarındaki iltihabı aynı zamanda da taş oluşumunu önler. Bunun dışında taşın kum haline dönüşerek, vücuttan atılmasını sağlar.
Vücut yağını dengeler; sülfat, bikarbonat iyonları içeriği ile vücuttaki yağı metabolize eden maden suyu, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yakma konusunda önemli bir takviyedir. Kan basıncını dengeler: magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncında dalgalanma sorunu yaşayan insanlar için bir nimettir.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri