Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Tiroide karşı birebir
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, trioid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yoğurt suyu tokluk hissi ile zayıflama programınızda iyi bir seçenektir.
C vitamini:
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Hipotiroidi ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çok nadir olarak 'Hashimoto tiroiditi' olan hastalarda % 10-20 oranında kendiliğinden düzelme olabilir.
Bu problemin gelişmemesi için günlük su ve lif tüketimine özen gösterilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt kadar su içilmeli ve tam tahıllı ürünler tercih edilerek ve günde en az 5 porsiyon olacak şekilde sebze ve meyve tüketilerek lif alımı artırılmalıdır. Guatrojenik besinlere dikkat!
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Tiroit sağlığını bozan etkenler
– Guatrogenler: Karalahana, turp, Brüksel lahanası, karnabahar, kırmızı turp, şalgam. Bu besinlerin içinde bulunan ve tiroidi olumsuz etkileyen izotiyosiyanatların etkisi bu besinleri pişirmekle azalabilir. – Kafein: Kahve, çay, çikolata, meşrubat.
Yoğun miktarda iyot tüketmek tiroid bezinin aktivitelerini bastırabilir. Bu şekilde iyot faydadan çok zarara neden olacaktır. Brokoli, turp, lahana, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, yer fıstığı, çilek ve şeftali gibi besinler ilaç alındıktan hemen sonra tüketilmemelidir.
İyot eksikliği varsa, yemeklere iyotlu sofra tuzu eklenmelidir. Balık, süt ve yumurta gibi iyot bakımından daha zengin besinler tüketilmelidir. – Antioksidanlar: Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler genel sağlığı iyileştirebilir ve tiroid bezinin yararına olabilir.
Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin. Selenyum: Buğday rüşeymi, tam tahıllar, ceviz ve sarımsak, soğan, mantar ve ıspanak gibi sebzeler selenyum zenginidir.
Haşimoto tiroidi ve çörekotu
Süre sonunda etkisiz ürün verilen grup ile karşılaştırıldığında, çörek otu verilen grupta, vücut ağırlığının azaldığı, beden-kitle indeksinin düştüğü, kalça ve bel çevresinin ölçüsünde azalma sağlandığı gözlemlenmiş.
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
Tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkan guatr hastalığında da iyot tedavisi yöntemi en çok tercih edilen tedavi biçimlerinden biridir. Tedavide kullanılan radyoaktif iyotun dozu düşüktür ve hasta tedavi sonrası evine rahatlıkla gidebilmektedir.
Kahve ürik asit düzeylerini artırmıyor. Tiroid hastası olanlarda kahve içebilirler tiroid haplarını kahve eşliğinde yutmamak gerekiyor.
Bu durumu tetikleyen nedenler tam olarak bilinememekle birlikte genetik miras, stres, enfeksiyon, aşırı iyot maruziyeti gibi çevresel faktörler hastalığın sebepleri olarak düşünülür. Vücudumuz kendi tiroit dokusuna karşı, ANTİ-TPO ve ANTİ-TG denilen antikorlar üreterek tiroit hücrelerini yıkmaya başlar.
Selenyum, tiroid hormon sentezinde ve hormonların aktifleşmesine yardımcı bir element. Aynı zamanda anti-oksidan rolü de var. O nedenle tiroid hastaları selenyumdan zengin fındık, ton balığı, sardalya, yumurta ve kurubaklagil tüketmeli.
Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor. Genellikle tek tarafta başlayan ağrı zamanla azalırken aynı şiddetle boynun diğer yarısında da görülmeye başlıyor.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri