Birçok Sofist, çağdaşlarının çoğu kadar dindardı, fakat bazıları ateist veya agnostik görüşlere sahipti.
Onlara göre tüm insanların üzerinde uzlaşabilecekleri ortak değerler yoktur. İnsanın kendisi de ahlaki bir varlık ve değer olmaktan çok, kendi çıkarlarını düşünen bencil bir canlıdır. İnsanın dışında bir doğru ve nesnel ölçüler olmadığı için, herkes kendi inandığı değerlerine, doğrularına başkalarını inandırmalıdır.
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir. Sofistlerin ferdiliği ve göreceliğine karşı Sokrates aklî bilginin imkanını savunmuştur. Bu görüş metafizik felsefenin doğuşuna neden olmuştur.
Sofistlerden en çok bilinenleri ve öne çıkanları Protagoras (ö. MÖ 411), Gorgias (ö. MÖ 375), Antiphon (ö. MÖ 411) ve Hippias'tır (ö.
İlgili 44 soru bulundu
Protagoras (Yunanca: Πρωταγόρας; MÖ 481 - MÖ 420), Sofistlerin en önemli ve kurucu filozoflarındandır.
Sofistler gerçek bilginin imkansızlığını dile getirmişlerdir. Şüphe onlar için amaçtır. Onlara göre her şeyin ölçüsü insandır. Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Varolan şeylerin bilgisinin insan için olanaksız olduğunu dile getiren Timon, insanın görünüşlerin ötesine geçerek gerçekliğin kendisine erişemeyeceğini, görünüşleri temele alarak eyleyebileceğini, fakat bilgi söz konusu olduğunda, insanın yargıyı askıya alması gerektiğini dile getirmiştir.
Doğru bilgi mümkün değildir
Antik Yunan'da, zenginlerin çocuklarına para karşılığında eğitim veren sofistler ve şüpheyi bir sistem olarak ortaya koyan septikler, doğru bilginin mümkün olmadığını savunan filozoflar arasında yer almaktadır.
Platon'un Protagoras diyaloğunda belirttiğine göre Protagoras “sofist” ismini kullanan ilk filozof.
Bu anlayışa bağlı olarak sofistler, iyinin ve kötünün kişisel, toplumsal ve geleneksel anlayışlara göre değiştiği için göreli olduklarını ve aynı zamanda ahlakın doğal bir kaynağı olmadığını belirtmişlerdir. Onlar için ahlak yalnızca bir uzlaşmadır.
Bu yaklaşıma göre, felsefeyi anlatmak gezen ve isteyen kişiler için sofistik sözcüğü değerlendirilebilir. Kısa anlamı bakımından ise, TDK'ya göre bilgicilik olarak bilinir. Aynı zamanda bu kelime ise, safsata ya da yanıltıcı olarak da karşılık buluyor.
sofistler, doğru bilginin imkanı konusunda tepkisel bir düşünceyi temsil ederek, dogmatizmi reddederler.onlar için değerli olan, doğru bilgi değil,kişiyi başarıya götüren bilgidir.onlara göre, herkesin üzerinde uzlaşacağı bilgi olamaz. bilgi olarak yalnızca duygusal algılardan oluşmuş zanlar vardır.bunlarsa insandan ...
Bireyin bencil yönelimiyle toplumun çıkarının örtüşmediği ve hatta toplumun çıkarının zarar gördüğü davranışlarsa kötü davranışlardır. Doğu felsefelerindeki erdem ve ahlâk anlayışına benzer unsurlar taşıyan bir etik anlayışı da ünlü filozof Spinoza tarafından ortaya atılmıştır.
Etiğin temellerini atan ilk filozof Sokrates'tir (MÖ. 469-399). Etiğin çıktığı nokta, insanın kendini bilmesiyle veya insan için “doğru” ve “iyi” bir yaşamın ne olduğu, “doğru” ve “iyi” bir yaşamın nasıl yaşanabileceğiyle ilgili sorulardır.
Herakleitos'un öğreti- sinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu be- lirtir.
Pyrrhonizmin kurucusu olan Pyrrhon hakkında bir öykü anlatılır. Pyrrhon, bir eylemin diğerinden daha akıllıca olduğundan emin olmak için asla yeterince bilgiye sahip olmadığımızı ileri sürmüştü.
Sokrates şüpheciliği, doğru gibi görünen ancak gerçek anlamda doğruluktan yoksun olan tüm bilgileri ortadan kaldırmaya çalışır.
Kuşkudan türetilen kesinlik, kuşkuyu aşmamızı da sağlayan unsurdur. Bu düşünce her ne kadar kuşku fikrinden hareket etse de kesinlik iddiası ile sonuçlandığı için yöntemsel ya da metodolojik kuşkuculuk olarak adlandırılır.
Sofistler, görüldüğü üzere, felsefede insan merkezli, rölativist ve kuşkucu bir tutum sahibi olmuşlardır.
Sofistlerin bilgi görüşünün temeli 'her zaman için geçerli bilgi yoktur' şeklindedir. Buradan anlaşılacağı üzere bilgi kişiden kişiye göre değişir. Doğal olarak kesin bilgiye ulaşmak oldukça zordur. Örneğin havanın soğuk olması aynı yerde bulunan iki kişiye göre aynı olmayabilir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Demokritos, astronomide Pythagorasçıları bir yana bırakırsak, gelişmenin en yüksek noktasıdır. Ama Demokritos, öbür yandan, doğadan çok insanla ilgilenen yeni bir gelişmenin, başlıca insan sorunu üzerinde duran bir düşünürler topluluğunun da çağdaşıdır. Bu düşünürlere de Sofistler adı verilir.
İnsanları konuşmada usta kılma sanatının öğretmenidir yani retorik ustasıdır. Retorik yapmak da laf cambazlığı, insanları herhangi bir yolla ikna etme sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri