Yukarıda da açıklandığı üzere HMK'nun 350. maddesinin 2. fıkrasına göre kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez. Bu durumda çocuk teslimi hakkındaki ilamın icraya konulabilmesi için de kesinleşmesi şarttır.
Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.
Kural olarak ilâmlar, verildikleri andan itibaren icra edilebilirlik etkisine sahiptir; hükmün kesinleşmesi aranmaz. İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair kanunlarda bu kurala istisna getirilmiş, bazı ilâmların kesinleşmeden icraya konu edilemeyeceği belirtilmiştir.
3-Kanun Yollarına Başvurunun İlamların İcrasına Etkisi
Başka bir deyişle ilk derece mahkemesi kararı şekli bakımdan kesinleşmeden, hatta karşı tarafa tebliğ edilmeden icraya konulabilir[4].
tarafların, avukatlarının ve arabulucunun imzası var ise mahkemeye başvurulmaksızın doğrudan cebri icra yollarına başvurulabilir.Sulh Hukuk Mahk.den alınan şerhin kesinleşmesi gerekmiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Taşınmaz uyuşmazlıklarında icra edilebilirlik şerhi alınması zorunludur. Taşınmazın aynına veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklarda; arabuluculuk sonucunda anlaşma sağlanırsa, anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerh alınması zorunludur.
İcra Edilebilirlik Şerhi Ne Kadar Sürede Verilir? Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan davayı hakim dosya üzerinden inceleyip bir iki hafta içinde karara bağlar. Genel olarak bir duruşma açılması gerekmez ancak aile hukuka ilişkin bir konu var ise hakim duruşma açarak karar verebilir.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
Maddi tazminat ve manevi tazminat davaları, kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasında değildir. Dolayısıyla bu davalarda karar kesinleşmeden icra takibi başlatılması mümkündür. Ancak bu durumlarda borçlu, tehiri icra işlemleri yapabilmektedir.
Kararın 4/7/2012 tarihinde kesinleştiği hususunu değiştirmez. Kesinleşme şerhli kararın tebliğ edilmesi hukuk sisteminde düzenlenmediği için Mahkemece kesinleşme şerhinin başvurucuya tebliğ zorunluluğu da bulunmamaktadır.
Aleyhinde başvuru yapılacak hiçbir kanun yolu olmayan karara kesinleşme şerhi adı verilir. Kanunlar basit meselelerde kanun yollarına başvurma hakkını tanır. Bu istisnalar dışında tüm kararların bir kez daha gözden geçirilmesi için kanun yolları açılmıştır.
İtfa Sebebiyle Takibin İptali Ne Zamana Kadar İstenebilir? İcra takibinin itfa sebebiyle iptal edilebilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekir. Takip kesinleşmeden önce yapılan itfanın, ödeme emrine itirazda ileri sürülmesi gerekir.
Takibin kesinleşmesi, iki yolla mümkündür. Borçlunun takibe süresinde itiraz etmemesi üzerine başkaca bir işlem yapmaya gerek olmadan takip kesinleşir. Borçlu takibe itiraz etmiş ise takip borçlunun itirazının kaldırılması veya itirazın iptali yoluyla ortadan kaldırılması halinde takip kesinleşir.
Kararın kesinleşmesi neticesinde, mahkeme kesinleşme şerhi hazırlar. Kesinleşme şerhi, boşanma kararının kesinleştiğini gösterir. Tarafların kararı veren aile mahkemesinin kalemine giderek kesinleşme şerhini talep etmesi mümkündür.
Kesinleşme şerhi, boşanma kararı kesin hüküm vasfını kazandıktan sonra kararı veren aile mahkemesince verilir. Söz konusu şerh, o hükmün artık itirazı kabil olmadığını derç eder.
Temyize tabi kararlarda karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmamışsa veya temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmışsa mahkeme kalemi ilgili kararın üzerine “kesinleşme şerhi” denilen bir açıklama yazar. Bu şerh kararın kesinleştiğini bildirir.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
Bu temyiz hakkı ceza mahkemelerine göre bir hafta hukuk mahkemelerine göre on beş gündür. Eğer bu süre zarfı içinde ilgili şahıslar temyiz etmezse kesinleşme şerhi ilamın arka yüzüne not düşülür. Bu yolla karar kesinleşmiş sayılır.
Ödeme Emrine İtiraz Edilmemesi
Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Borçlu açıkça borcu olduğunu icra dairesine bildirir veya süresinde itiraz etmezse, her iki durumda da takip kesinleşir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
Bu kapsamda hem maddi tazminat hem de manevi tazminat davaları sonrasında verilen kararlar kesinleşmeden icraya konulabilmektedir. Lakin maddi/manevi tazminat boşanma davasının feri niteliğinde ise bu durumda tazminat(lar) boşanma davasına ilişkin olduğundan ilam kesinleşmeden icraya konulamaz.
5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
(3) İcra edilebilirlik şerhinin verilmesi, çekişmesiz yargı işidir ve buna ilişkin inceleme dosya üzerinden de yapılabilir. Ancak arabuluculuğa elve- rişli olan aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda inceleme duruşmalı olarak yapılır.
Taraflar anlaşma belgesinin ilam niteliğinde belge olmasını istiyorlarsa, buna icra edilebilirlik şerhi almalıdırlar. İcra edilebilirlik şerhinin verilmesinde görevli merci, bu konuda uzmanlaşmış olan icra mahkemesi olmalıdır.
Anlaşma belgesine icra edilebilirlik şerhi verilmesi için mahkemeye yapılacak olan başvuru ile bunun üzerine verilecek kararlara karşı ilgili tarafından istinaf yoluna gidilmesi hâlinde, maktu harç alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri