Özellikle atağınızı tetikleyebilecek olan yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Kafeinli içecekler, yoğurt, çikolata, çerez, sucuk, salam, sosis, soğan, incir, peynir, tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler migren ataklarını tetikleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Aşırı soğan tüketilmesi migren şikâyetlerini arttırır ve baş ağrısına neden olabilir. Kuru soğanda bulunan kükürtlü bileşikler aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye benzer etkiler yaratabilir.
Soğan, bazı insanlarda alerjik bir tepkiye neden olabilir. Hassas kişilerde, soğana dokunmak, soğanı koklamak ve soğanı yemek alerjik reaksiyona neden olabilir. Bağışıklık sisteminin soğanda bulunan bazı maddeleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyon nedenidir.
İlgili 42 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisi şerifinde baş ağrısı için şunları aktarmaktadır: 'Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresi'nin sonunu – Lev enzelnâ'dan itibaren oku.
Özellikle atağınızı tetikleyebilecek olan yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Kafeinli içecekler, yoğurt, çikolata, çerez, sucuk, salam, sosis, soğan, incir, peynir, tütsülenmiş et ve balık, diyet soda, çay, kahve, alkollü içecekler migren ataklarını tetikleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
6- Yoğurt: Kalsiyum deposu yağsız yoğurt baş ağrısına birebirdir.
Limon suyu dehidratasyondan kaynaklanan baş ağrısını hafifletebilir. Limon suyu baş ağrısı ile savaşmanın yanı sıra aynı zamanda vücudun pH seviyesini dengeler ve sindirime de yardımcı olur.
Soğanın zararları ve yan etkileri
Hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilir. Hemoroit (basur) rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Göz ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Soğan yüksek ateşin düşürülmesine fayda sağlamanın yanı sıra menopoza da iyi gelmektedir. Vitaminlerle kullanıldığında etkisini arttırmaktadır özellikle c vitamini ile kullanıldığında bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur. Reflü, bir mide hastalığı olarak tanımlanmamaktadır.
Tansiyon: Soğanda bulunan “quercetin” adlı bileşenin tansiyonu düşürdüğü ve hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolüne yardımcı olduğu yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Kolesterol: HDL yani “iyi” kolesterolünüzü yükseltmek istiyorsanız uzmanların önerisi günde yarım çiğ soğan yemeniz yönünde.
Soğan, içerdiği bileşenler sayesinde pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve boğaz ağrılarına şifa olsa da mide hassasiyeti olanlar kişilerin şiddetli ağrılar çekmesine neden olabilir.
Ağrı kesici
Soğan suyu böcek ısırıkları kaynaklı yanmaları ve ağrıyı kesmeye yardımcı olur. Soğanın antienflamatuar özelliği sayesinde soğan suyunun arı sokmasına bile iyi geldiği saptanmıştır.
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir. Eğer kafein miktarı abartılırsa bir süre sonra sizi rahatsız edecek başağrılarının sebebi olacaktır.
Muz, potasyum bakımından zengindir. İçerdiği magnezyum bakımından, kan damarlarını rahatlatarak migren ağrısının hafiflemesine destek olmaktadır.
Baş ağrısı için fındık, ceviz, süt ya da kuru baklagiller önerilmektedir. Bunun dışında muz, bitter çikolata ya da yoğurt da tüketilebilir.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil ya da ısırgan otu çayı rahatlamaya ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı ve papatya yağı da migren ağrılarına karşı tercih edilebilir. Bu yağlar masaj yapılarak uygulanabilir.
Nitrat içeren sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketilmesi, çikolata, tiramin yoğunluğu yüksek olan peynirler, başta kırmızı şarap olmak üzere alkol türleri ve soğuk içecekler migren baş ağrısını tetikleyebilen yiyecekler arasında yer alır.
Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri