Soğan, mide ve bağırsak hassasiyeti olan bireylerde rahatsızlık verebilir. Soğan mide ve bağırsaklarında herhangi bir şikayeti olmayan kişilerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açmaz. Eğer bir kişinin reflü, gastrit veya bağırsak intoleransı gibi rahatsızlıkları varsa soğan tükettiği zaman bu hassasiyetleri artabilir.
Yani reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların çiğ kuru soğan tüketmekten mümkün mertebe kaçınması gereklidir.
Soğan, mide yanmasını meydana getiren besinlerden biridir. Çiğ tüketilmemesi önerilir. Soğanın pişmiş hali mideye daha iyi gelmektedir. Ölçülü tüketimde mideye zarar vermeyen ancak çok fazla tüketimde midede yanma hissi oluşturan bir özelliği vardır.
Mide hastalığı ülser, kanser, kişilik yapısıyla ilişkili gastrit vakalarıdır. Bu hastalar rahatlıkla soğan, sarımsak tüketebilirler hatta ülserli hastalar her besini tüketebilirler.
Kuru soğanda bulunan bazı maddeler mide de sindirilemez ve rahatsızlık hissi yaratır. Mide rahatsızlığı olanların özellikle çiğ soğan tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir. Ek olarak soğan geğirmeye neden olabilecek zengin bir fermente lif kaynağıdır.
- Soğan kolesterolü dengeleyerek inme, felç ve çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. - Doğru tüketildiği takdirde kan şekerini de dengelemektedir. - Soğan sindirim sistemi için çok faydalıdır. - Soğan bağırsaklardaki iltihapları temizleyerek içerdiği lifler nedeni ile mide sağlığını da korur.
Mideye zarar veren gıdalardan kaçınmak: Başta kafein olmak üzere, çikolata, soğan, sarımsak gibi gıdalar mide hassasiyetini artırabilir.
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir. Ek olarak soğan geğirmeye neden olabilecek zengin bir fermente lif kaynağıdır.
Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır. Flavonoidler: Flavonoidler içeren bazı yiyecekler ülserin tedavisinde fayda sağlarlar. Sarımsak, soğan, elma ve kerevizde yeterince bulunur.
Soğan mide ve bağırsaklarında herhangi bir şikayeti olmayan kişilerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açmaz. Eğer bir kişinin reflü, gastrit veya bağırsak intoleransı gibi rahatsızlıkları varsa soğan tükettiği zaman bu hassasiyetleri artabilir.
Mide zarının iltihaplanması olarak bilinen gastrite iyi gelmesi için evde uygulanabilecek doğal yöntemler mevcuttur. Gastrite iyi gelen yiyecekler arasında öncelikle sarımsak özü, probiyotik içeren gıdalar, taze meyve-sebzeler, lifli besinler ve balık gibi az yağlı ürünler yer alır.
Soğan suyu içeriğindeki kükürt bileşikleri ve fenolik asitler sayesinde iltihap önleyici özellikler gösterir. İnce bağırsak, mide, akciğer ve cildin çeşitli iltihaplarının tedavisinde kullanılır.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir. İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Kırmızı soğanda, 13,6±0,06 µg/g kuersetin, yeşil soğanda 18,6±0,6 µg/g p‐hidroksibenzoik asit, beyaz soğanda 10,5±0,07 µg/g p‐ hidroksibenzoik asit, sarımsakta ise 4,5±0,10 µg/g miyrisetin belirlendi.
Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur.
Sindirimin kolaylaşmasına yardımcı oluyor. Mide problemi yaşayanların kaynatılmış soğan suyu tüketmesi önerilebiliyor. Bu sayede daha sağlıklı mideye sahip olunabiliyor. Kanserli hücrelerin ölmesini sağlıyor.
İçerikleri nedeniyle sarımsak ve soğan gibi sebzeler gaza neden olduğu için mide şişkinliğine yol açabilir. Brokoli ve lahana gibi sindirimi zor olan yeşil sebzeler şişkinlik nedeni olabilir.
Çiğ patates suyu içmek. Lifli gıdalar tüketerek sindirimi iyileştirmek. Papatya ve nane çayı içerek mide yanmasını yatıştırmak. Aloe vera suyu ile yanmaya neden olan mide asidini dengelemek.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir. Zencefil Çayı: Mide sağlığı için çok önemli olan zencefil.
Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur. Bu sayede ağrı ve iltihabı atmada etkilidir.
Tarçın: Sabahları aç karnına bir çay ya da tatlı kaşığı tarçın yemek, mide ağrılarının hızla geçmesine vesile olmaktadır. Beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilen tarçın, sütlü tatlıların ve salep gibi içeceklerin üstüne konularak da tüketilebilir.
Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri