Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir.
Normal farlar açık kaldığı zaman aküde zayıfsa geçmiş olsun.. parkları açık bırakırsan normal farlara göre daha az elektrik çeker ama Ondada durduğu süreye göre akü bitebilir.. Bazen tavan lambasi bİle hatta alarm bİle bİtİrebİlİr akÜyÜ.
Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir. Bu sorunun önüne geçmek için araç modeliniz eskiyse oto teybi, kontağa bağlayabilirsiniz. Bu sayede aracınızı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz da kapanır. Araba akünüz biraz eskiyse dinleme süresi azalabilir.
En fazla akü biter.
Anneni markette en fazla 20dk bilemedin 30dk beklersin, bir şey olmaz. 4-5 saat öyle açık olursa bile bir şey olmaz. Akü öyle hemen biten bir şey değil. 8-10 saat süresi vardır. Ama siz yinede temkinli olun. 30dk dan fazla beklemeyin, çünkü akünün durumunu bilemiyoruz.
İlgili 34 soru bulundu
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Sorunun cevabına gelince ise o ısıtıcı eğer dediği gibi 250 watt güce sahipse maksimum 1.5 saatte aküyü bitirir.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Normalde araç aküleri, araba çalışırken kendi kendini şarj etmektedir. Ancak aküde bir arıza meydana geldiyse şarj olmayacak ve kısa süre sonra bitecektir. Bir araba aküsünün bitmesinin birçok farklı nedeni vardır, ancak akülerin bitmesinin en yaygın nedeni hava sıcaklığının çok yüksek veya çok düşük olmasıdır.
araç çalışırken sınırı var mıdır? 50 amperlik bir akü varsa, ses sisteminin de 50 60w kadar güç çektiğini düşünürsek ki ortalama bir ses seviyesinde teorik olarak full akü 10 12 saat götürür.
Akünün ömrüne etki etmez, isteğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Gece sürüşlerinde sürücü çok daha erken yorulur, bu nedenle daha sık mola vermesi gerekebilir. Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir.
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Hocam Kontaksız Bağlanırsa Akü Bitmez. Açık unutursanız Biter Eğer Kapatırsanız Bitmez.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Akü bittiğinde ne olur? Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz. Bu da aracınıza elektrik gitmediğini gösterir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri