Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir. Ülkemizde ki üretimi yapılan soğan çeşitleri genelde bu ikinci sınıfa girmektedir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğan yetiştiriciliği üç şekilde yapılır. 1- Doğrudan tohum ekimi: aynı vegetasyon periyodunda 5-6 aylık bir dönemde başlar elde edilir. 2- Kıska (arpacık) ile yapılan yetiştiricilik: Bu çeşit yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilir.
Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor. Eski Mısır'da İ. Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ. Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
İlgili 26 soru bulundu
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Dünya üretiminin yarısından fazlasını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %25, Hindistan %23, ABD % 3,8, İran %2,4'ünü üretmiştir. Dünya soğan üretiminde Ülkemiz %2,2'lik pay ile 7 nci sırada yer almıştır. Ülkemiz %1,3'lük pay ile 10 uncu sırada yer almıştır.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, fazla nemli ya da kurak olmayan, doğrudan ve şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her ortama uyum sağlayabilir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Kısa gün soğanları, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir. Tohum ekimi geniş bir alanda yapılacaksa, mibzer kullanılmalıdır. Soğanın hasat dönemi, Temmuz-Eylül ayları arasıdır.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
"taze soğan" dediğimiz kısmın üzerinde, küçük ve kuru soğana benzeyen bir bölümüdür. zehir gibi acıdır, yenmez, bir işe yaramaz. bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
Çin'in Shandong eyaletinde gerçekleştirilen 2020 Çin Zhangqiu Yeşil Soğan Kültür ve Turizm Festivali'nde sıradışı bir rekora imza atıldı. Shandong eyaletinin Jinan kentinde yaşayan bir çiftçi yetiştirdiği 2 metre 53 cm. uzunluğundaki yeşil soğanla Guinness Dünya Rekoru kırdı.
İngiltere'nin Harrogate şehrinde bahçıvanlık yapan Peter Glazebrook dev sebze yarışmasının tüm dallarında en büyük ödülü aldı. Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
İKLİM İSTEKLERİ : Soğan yetiştiriciliğinde sıcaklık ve gün uzunluğu iki önemli faktördür. Soğan sıcağa karşı toleranslı bir sebze olmasına karşılık, iklimi serin olan yerlerde daha verimlidir. Bu dönemde ortalama sıcaklık isteği 12-13 0C'dir. Soğan, baş bağlamaya başladıktan sonra daha yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Türkiye 221 bin ton ihracatla 10'uncu sırada yer almaktadır. Bangladeş 664 bin ton ile dünya kuru soğan ithalatında ilk sırada yer alırken ABD 561 bin ton ithalat ile 2'nci sırada Malezya ise 480 bin tonluk ithalatı ile 3'üncü sırada yer almaktadır. Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Hatay ve Tokat izlemektedir.
Soğanın anavatanı Batı Asya'dır.
Soğan Amaryllidaceae familyası, Allium L.
Dünya kuru soğan üretiminde ilk üç sırada Hindistan, Çin ve ABD yer almaktadır.
Kısa gün, orta-erkenci soğan çeşididir. Topaç şekillidir, kabuk rengi sarıdır. Yetiştirme şartlarına ve iklim koşullarına göre 6-8 ton verim alınabilir. Depo ömrü kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri