Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir.
Kan dolaşımını düzenleyen pişmiş soğan, damarlarda ortaya çıkabilecek tıkanıklık gibi sorunları da engelleyerek olası kalp hastalıkları riski karşısında azaltıcı bir etki gösterir. Kuersetin adı verilen antioksidan açısından oldukça zengindir.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
soğan denen sebze kavrulunca tatlımsı bir tat alır işte o tat; kokusuyla da birleşince yapılan tencere yemeklerinin içinde geriden geriden gelen temeli oluşturur. damaktaki tat duygularını harekete geçirir. ayrıca soğan iştahı da açar.
Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin. Ara ara karıştırarak, 10-15 dakika kadar kavurmaya devam edin. Soğan kavurması piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika kadar ılımaya bırakın. Daha sonra servis edebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Soğanın kilo vermenin dışında vücut için sağladığı daha birçok faydanın bulunduğu da bilinmektedir. Soğan yemek, iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. Ancak yine de kilo aldırıcı bir özelliğinin olmadığını söylemek mümkündür.
1 Porsiyon (140 gr.) Yumurtalı Soğan Kavurması: 197 kcal.
Peki, pişmiş soğanın faydası var mı? Soğan piştiğinde vitamini gider mi? Uzmanlar, soğanı yemekler için kavururken yanma aşamasına gelmediği sürece soğanın vitaminini kaybetmediğini belirtiyor. Dolayısıyla çiğ soğan sevmeyenler yemeklere bol miktarda kullanarak soğanın şifasından faydalanabilir.
Karadeniz'in yüksek yaylalarında yapılan hayvancılık sonucunda elde edilen en taze etlerden hazırlanan kavurma, her yaştan kesimin rahatlıkla tüketebileceği gıdalardandır. Et kavurma, çiğ etin direk pişirilmesinden daha sağlıklı olup, besleyicidir. Üstelik vücuda faydaları da oldukça fazladır.
Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir.
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Hem yemeklerimizin hem de salatalarımızın vazgeçilmezidir. Soğanı yemeklerin ve salatının dışında haşlayarak ya da pişirerek de tüketebiliriz.
Soğan. Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
Yağ yakımını hızlandırıyor, zayıflamaya yardımcı oluyor
Yüksek oranda antioksidan içeren soğan suyu bu özelliğiyle vücuttan ödemlerin atılmasına yardımcı oluyor, toksinleri de temizleyerek yağ yakımını hızlandırıyor.
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur.
Bal ya da zeytinyağıyla karıştırılan soğan suyu aknelerden kurtulmayı ve cildin parlamasını sağlar. Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Kavurmayı ise sadece öğle yemeğinde tüketin, çünkü yağ ve tuz içeriği zengin olmasının yanı sıra, protein ağırlıklı olan bu öğünün sindirim zordur; bu nedenle sindirimi vücutta uzun sürerek gece boyu reflü, gastrit gibi sindirim sorunlarına davetiye çıkarabilir.
Diyet yaparken kavurma tüketmek için kavurmanın az yağlı ve küçük porsiyonda olması gerekir. Kavurma içindeki yağ miktarı ve pişirilme şekli kalorisini arttırır. Bu nedenle kavurma ızgarada pişirilirse ve 3-4 gün arayla 1 porsiyon şeklinde tüketilirse kilo alımına neden olmaz.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Soğan zarı da şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak hassasiyeti olanların çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketmeleri önerilir.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
1 Adet (Küçük) Kuru Soğan 30,00 kaloridir. Kuru Soğan içeriğinde 7,01 Karbonhidrat(g), 0,83 Protein(g), 0,08 yağ(g), 1,28 lif(g), 3,00 Sodyum(mg), 109,50 potasyum(mg), 17,25 Kalsiyum(mg), 1,50 A Vitamini(ui), 5,55 C Vitamini(mg), 0,16 ve Demir barındırır.
Günden güne yaygınlaşan fast food tüketiminde, olmazsa olmaz yiyecek türlerinden birisi olarak tercih edilen soğan halkası, sağlıksız içeriği nedeniyle soğanlarla karıştırılmamalıdır. Lezzetli olmasına karşın, kızartma şeklinde sunulan bu yiyecek çeşidi, özellikle diyette olan kişilerin tüketmemesi önerilir.
Yumurta akı, haşlanmış patates, domates, soğan, yeşillik, baharat ve çok az zeytinyağı ile hazırlanan diyet patates kavurması tam anlamıyla lif ve vitamin kaynağı bir tarif! Eğer diyette canınız bu salatayı çekerse hiç çekinmeden hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri