Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb.
Bu kelime genellikle Sovan şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Soğan şeklinde olmalıdır.
Kuru soğan TDK sözlükteki anlamı “Toprak altında kalan yumru soğanın kurutulmuşu” şeklinde verilir. Bu kelime ile ilgili “Kuru soğan bitişik mi yazılır” şeklinde sık sık araştırmalar yapılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı “kuru soğan” şeklinde olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Siyah zeytin zeytin meyvesinin tam olgunlaşmış halidir. Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır. Dilimizi bilmek, hepimizin hakkı. Not: Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır.
Neden soğan erkeği nedir? cesaretten nasibini almamış olan erkek tipi.. özellikle trafikte kavga etmekten çekinen, entel tavırlarıyla nezaket sahibi olan, korkusuz davranmayan erkekler için kullanılan tabir..
Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
Taze soğan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Zambakgillerden, salata ve yemeklere tat vermek için kök yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan, acımsı, keskin kokulu sebze, yeşilsoğan, göksoğan.
Soğan ne demek? TDK sözlükte yayımlanan kelimeler arasında Soğan kelimesi de bulunur.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır. Bu kurala riayet etmek suretiyle bitişik olarak ele alınır.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Yeşil soğan kelimesi "taze soğan" manasını taşımaktadır. Türk Dil Kurumuna göre yeşil soğan kelimesinin doğru yazılışı şu şekildedir: Yeşilsoğan – doğru kullanım. Yeşil soğan – yanlış kullanım.
Antioksidan özelliği ile bilinen soğan suyu düzenli tüketimi sonucunda lenste oluşabilecek bulanıklaşmaları engelleyerek katarakt oluşumunu önler ve göz sağlığına iyi gelir.
Soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Ve bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında yakıcı bir etkiye sahip oluyor.
Düzenli soğan tüketimi göz renginde hafif bir değişiklik yapar. Ayrıca, depresyon ve uykusuzluk sorunları için de iyi bir çözüm olduğu düşünülüyor.
En fazla 1-2 cm çapında küçük soğanlar oluşur. Bu soğanlara kıska veya arpacık denir.
Doğrulanmış Cevap. ✔︎ayva, soğan, su, el, hastane, kemer, köy, mavi, kalp cins isimdir...
Soğan erkeği, sarımsak doğranır. Kuru soğan doğranıp, zeytinyağında kavurulur. İçine doğradığımız malzemeler eklenip, birazda öyle kavrulur. Daha sonra doğranmış kapya biber, kuru biber, konserve domates, yulaf ezmesi eklenir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "yanı sıra" kelimesi ayrı yazılıyor.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri