Tencere içerisinde soğan parçacıkları titreşmeye başladıktan sonra, ocak gaz ayarı düşük konuma getirilir. Acele etmeden ve tencerenin başından ayrılmadan, soğan beyaz rengini kaybedip tamamen saydam bir renk alıncaya kadar "karıştırılarak" kavrulur.
Az yağlı ama lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız eğer soğanlarınızı bol yağda kavurduktan sonra fazla yağını bir kavanozda biriktirebilirsiniz. Biriktirdiğiniz bu soğan aromalı yağ ızgara yapacağınız et ve tavukları marine etmek için mükemmel bir malzeme olacaktır.
Soğana kendine has aromasını veren yapısındaki kükürtlü maddeler ve sülfür içeren amino asitlerdir. Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar.
Soğanlar soyup büyük parçalara bölün diğer malzemelerden isteğinize göre katın ve karıştırın. Fırın torbasına koyup torbaya birkaç delik açın 200 derece ısınmış fırında 15 20 dakika pişirin. Güzelce servis yapın ve yemeklerin yanında afiyetle yiyin. Afiyet olsun.
İlgili 19 soru bulundu
Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin. Ara ara karıştırarak, 10-15 dakika kadar kavurmaya devam edin. Soğan kavurması piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika kadar ılımaya bırakın. Daha sonra servis edebilirsiniz.
afiyet olsun. önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Kuru soğanlarımızın kabuklarını soyup tüm bir şekilde tencereye koyuyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup kapağımızı kapatıyoruz. Ocağımızı orta ateş yakıyoruz. İyice pişen soğanlarımızı çıkarıp soğuması için bekletiyoruz.
Abdülhamid'in de günümüz gastronomi kitaplarında da yer bulmuş meşhur bir yumurta tarifi var. Bol soğanlı, bol çeşnili bu kahvaltısının püf noktası da uzun sürede pişmesi ve sirke detayı. Önce tarife gelelim, sonra Abdülhamid'in saraydaki yemek servisinin ritüelini detaylıca anlatalım.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Öncelikle kıymayı sade şekilde kavurmanız gereklidir. Bunun için birkaç satır yukarıdaki lezzet sırrını uygulayabilirsiniz. Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir.
Salça ve soğanın kavrulma sırası
En önce soğan kavrulur, akabinde sarımsak mı salça mı eklenmeli; şimdi aşağıda detaylıca yer vereceğiz. Sarımsak, soğandan hemen sonra kavrulur ve ardından salça eklenirse, sarımsağın kavruk ve hafif yanık tadı yemeğinize özel bir baharatmışçasına tat verir.
Kuşbaşı doğranmış etleri yıkayın ve süzün. Soğanların kabuklarını soyun ve julyen şeklinde doğrayın. Geniş bir tavayı ocağa alın ve ısınmaya bırakın. Isınan tavaya etleri ekleyin ve yüksek ateşte pişirmeye başlayın.
Soğan. Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
- Pişmiş soğan vücuttaki insülin seviyesini azalttığı için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Aynı zamanda pişmiş soğan vücuttaki şeker oranını da dengeler. - Şekeri dengelemesi sebebiyle kandaki toksinleri azaltır ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. - Pişmiş soğan sayesinden kan damarlarda daha rahat dolaşır.
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur. Bu yüzde aşırı tüketilmesi alerjilere yol açar ve gıda zehirlenmesiyle de sonuçlanabilir.
Soğan, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda soğan antibiyotik görevi görerek karanfil ise hoş kokusu ile solunum yollarını açarak rahatlamanızı sağlar.
Soğan bilinenin aksine acı değil, aslında şeker oranı oldukça yüksek bir kök sebze. İçindeki şeker, pişirilme şekline göre daha çok açığa çıkıyor. Bu da soğanların daha şekerli ve hafif karamelize olmasını sağlıyor. Karamelize soğan, yanık soğan değildir.
Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
çoğu türk yemeğinin harika triosu. önce soğan, sonra biber, ardından da domatesin katıldığı kavurma. ana yemeği oluşturan malzemeler atılmadan tek başına yemek olabilecek harika lezzet.
Yine dana kavurmanın içerisine bir adet bütün soğanı koyup, yüksek ateşte bir kaç dakika kavurduktan sonra, kuzu kavurmadan farklı olarak bir bardak su ilave edip, kısık ateşte bir saat pişiriyoruz. Kavurma piştikten sonra tuz, karabiber ve kekikle karıştırarak, pilavla servis yapılır.
Rengi dönen etlerin içine zeytinyağı koyulup kapağı kapatılır. Kavrulan etlerin içerisine, soğan ve biber eklenir. Soğanlar biraz pembeleşince domatesler de eklenir tuzla birlikte kısık ateşte pişirilir. Yarım saat sonra hazır olan yemeğimiz servise hazır Afiyet Olsun…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri