Ülkemizde kuru soğan üretiminde yüzde 22.5'lik payla Ankara birinci. Bu ili yüzde 16.5 ile Amasya, yüzde 9.2 ile Eskişehir, yüzde 8.6 ile Hatay, yüzde 7.9 ile Adana, yüzde 5.8 ile Çorum, yüzde 4.8 ile Tokat, yüzde 4.2 ile Bursa İlimiz izlemektedir.
Ülkemizde soğan yetiştiriciliği en çok Ankara ve Amasya'da yapılmaktadır. Eskişehir, Hatay, Adana ve Çorum, sırasıyla bu şehirleri takip eder.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi.
Dünya üretiminin yarısından fazlasını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %25, Hindistan %23, ABD % 3,8, İran %2,4'ünü üretmiştir. Dünya soğan üretiminde Ülkemiz %2,2'lik pay ile 7 nci sırada yer almıştır.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan için 4 yıllık süren bir sürecin ardından "coğrafi işaret" aldı
İlgili 42 soru bulundu
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların koyu mor rengine ve diğer özelliklerini kazanmasında; alanın toprak, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Kapıdağ Yarımadası'nda üretilen soğanların hepsi mor renktedir.
"taze soğan" dediğimiz kısmın üzerinde, küçük ve kuru soğana benzeyen bir bölümüdür. zehir gibi acıdır, yenmez, bir işe yaramaz. bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
Ünlü Frenk kralı Charlemagne'ın (Şarlman) (742-814) manastırlarda ve imparatorluk bahçesinde yetiştirilmesini emrettiği bit-kilerden biri de soğandır. 1420 yılında Çelebi Sultan Mehmed'e sunulan Kita.bu'l-Müntehab fi't-Tıb'da adı geçen tıbbi bitkiler arasında soğan da yer alır.
Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir. Ülkemizde ki üretimi yapılan soğan çeşitleri genelde bu ikinci sınıfa girmektedir.
Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor. Eski Mısır'da İ. Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ. Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor.
Soğanın anavatanı Batı Asya'dır.
Soğan Amaryllidaceae familyası, Allium L.
onion i. onion (allium cepa) i.
Aynı döneme bakıldığında soğan ithalatında en önemli ülke yüzde 100'lük bir oranla Filistin. Türkiye'nin yıllık ortalama kuru soğan üretimi 2,1 milyon ton ve büyük bölümü iç piyasaya gidiyor. 2018'de ise üretim yüzde 9,4 azalarak 1,9 milyon ton oldu.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Eski Mısırlılar, soğanı kutsal kabul eder; küresel şekli ve içe sarılı dairesel katmanları nedeniyle soğanın evreni ve sonsuz yaşamı simgelediğine inanırlarmış.
Pehleviceden Ermeniceye intikal ederek Ermenicede soḥ (=soğan) şekliyle telaffuz edilmiştir. Orta Çağda Türkçeye de Pehlevice sōḥtan (=yakıcı) nitelemesinden geçerek zamanla Türkçede sogan şeklinde dile getirilmiştir.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Keskin bir tadı olan Frenk soğanı, bağışıklık sistemine olan katkılarından dolayı hemen hemen pek çok evde tüketilmektedir. Türkiye'de Frenk soğanı Erzurum, Rize, Tunceli ve Hakkari gibi yerlerde yüksek kesimlerde yetişme imkanı bulur.
"Göl soğanı sulak alanlarda yetişen bir bitkidir. Soğan çapı 7,5 santimetre ve üzerinde olanları kotaya tabi olarak ihracatı yapılabiliyor. İstenilen büyüklüğe 4-5 yılda geliyor. Türkiye'de Samsun, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Konya ve Sakarya'da yaygın olarak doğal florada bulunuyor.
Konya ili sınırları dâhilinde bazı endemik türleri yetişen yabani soğanlı bitkiler. Bu bitki 25-50 cm boyunda, tüysüz, gövdesi tabanda morumsu renkli, çok yıllık soğanlı bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri