Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan ise salata veya yemeklerin üstünde çiğ olarak kullanılır.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Peki, pişmiş soğanın faydası var mı? Soğan piştiğinde vitamini gider mi? Uzmanlar, soğanı yemekler için kavururken yanma aşamasına gelmediği sürece soğanın vitaminini kaybetmediğini belirtiyor. Dolayısıyla çiğ soğan sevmeyenler yemeklere bol miktarda kullanarak soğanın şifasından faydalanabilir.
Soğan nasıl tüketilmelidir, soğan hem yemeklerde hem de çiğ olarak tüketilebilmektedir. Yemeklerde kullanıldığında hem yemeğin lezzetini arttırır hem de yemeğin vitamin oranını arttırmaktadır. Soğan belirtildiği gibi hem yemeklerde hem salatalarda hem de kürlerde kullanılabilir.
- Pişmiş soğan vücuttaki insülin seviyesini azalttığı için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Aynı zamanda pişmiş soğan vücuttaki şeker oranını da dengeler. - Şekeri dengelemesi sebebiyle kandaki toksinleri azaltır ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. - Pişmiş soğan sayesinden kan damarlarda daha rahat dolaşır.
İlgili 23 soru bulundu
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
Doğal bir antibiyotik olarak kabul edilen soğan, eski çağlardan beri tüketilen bir sebzedir. Bu bağlamda pişmiş ya da çiğ olarak tüketilen soğan aynı zamanda vücut açısından güçlü bir silahtır.
KURU SOĞAN MİDEYE DOKUNUR MU? Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur.
Çiğ ve kuru soğanın faydaları farklılık gösterir. Çiğ soğan faydaları çok fazla bilinmez. Ancak iltihaplanma için en faydalı iyileştirici bileşenlerine sahiptir. Bunun yanı sıra yüksek kolesterolü düzenler, antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarında da koruyucu bir kalkan görevi görür.
İçeriğinde yüksek miktarda kükürt, lif, A, ve C vitaminleri bulunan soğan vücudu toksinlere karşı korur. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalan oluşturur. Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir. Yani reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların çiğ kuru soğan tüketmekten mümkün mertebe kaçınması gereklidir.
Soğan zarı da şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak hassasiyeti olanların çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketmeleri önerilir.
Bal ya da zeytinyağıyla karıştırılan soğan suyu aknelerden kurtulmayı ve cildin parlamasını sağlar. Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir.
Tıpkı kuru soğan gibi yüksek antioksidan içeriğine sahip yeşil soğan, sofralara lezzet katmasının yanı sıra içerdiği yüksek lif oranı nedeniyle tok tutar ve kilo vermeye destek olur.
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Colorado Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, soğan tüketiminin uyku kalitesini artırdığı ortaya çıktı. Bağırsak sağlığını besleyen soğanın içinde aynı zamanda stresi azaltan lifler de var.
Gaz problemi yaşanmaması için alınabilecek bazı önlemler var fakat hiçbir yöntem kesin çözüm değildir. Gaz problemi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır: Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Özellikle soğanın taze olması faydalarını alabilmek için gerekli görülüyor. Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli. Aşırı kullanılması halinde mide zarına zarar erebilir.
Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir.
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir.
Kardiyovasküler hastalıklar için risk altındaki kişilerde LDL kolesterol seviyesini düşürür. Her gün tüketildiğinde kalp hastalığı riskini en aza indirir. İçerdiği selenyum ve kersetin sayesinde vücuttaki iltihabı azaltır. Antiviral ve antiseptik özellikleri sayesinde hastalıklara karşı kalkan olur.
Vücudunuzdaki bakterileri ve mikropları emer ve ayaklarınızdaki cilt çok ince olduğundan, iyi bakteri ve kimyasallar kanınızda daha hızlı emilir. Bu şekilde, soğan kanınızı da temizler. Ve tüm bunları siz uyurken yapar.
'Doğal antibiyotik' olarak bilinen soğan, tüm yemekleri lezzetlendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri