Sulama yaptıktan sonra mutlaka çapa yapmayı ihmal etmeyin. Saksıda sarımsak yetiştirecekseniz, saksınızın altının delik olduğundan emin olun. Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız. Ancak toprağın ıslak bırakmayın, besin açısından zengin kireçli toprak sarımsak için idealdir, ek besin olarak humus ya da mavi gübre kullanabilirsiniz.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsak Yetiştiriciliğinde Gübreleme
%5 organik gübrenin olduğu kumlu tınlı topraklarda sarımsaklar, iyi gelişim gösterir. Sarımsaklar için sentetik gübreler kullanılmalıdır. Eğer organik gübre, tarım alanında bir önceki dönem kullanılmış olursa daha iyi verimlilik söz konusudur.
Toprak İsteği ve Gübreleme: Sarımsak, tınlı ve kumlu topraklardan hoşlanır. Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda, başlar güzel gelişe- mez. Bu tür topraklarda bitki gelişimi yavaşlar ve başlar çürür.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Taze yeş l sarımsaklar en erken şubat ayı sonunda en geç haz ran ayı başında hasat ed l r. Kuru tüket lecek başlar se haz ran-ağustos başı dönem nde hasat ed l r. Hasat önces sarımsak sapları yatırılarak d şler n daha y olgunlaşması sağlanır.
Taze sarımsak üretiminde, mayıs- haziran aylarında hasat yapılmakta ve küçük demetler halinde, Kastamonu, Taşköprü ve Germeç mahalli pazarlarında satışa sunulmaktadır.
Serada yetişen taze sarımsakların diğerlerinden daha hızlı hasat edilebildiğini aktaran Ali Bilgi, "Kapalı alanın şöyle bir özelliği var; yağmur, dolu, fırtına gibi afetlerden koruyor. Yeşil ve beyaz kısımları oldukça güzel.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Bir dekar için tek sıralı dikimde, orta irilikte 55-60 kilogram diş yeterli oluyor. Çok sıralı dikimde ise 75-90 kilograma ihtiyaç duyuluyor. Sarımsak dişleri tek tek toprağa dikilirken, dişin sivri bölümü üste, yassı kısmı aşağıya yerleştiriliyor. Dikim derinliğini 3-4 cm'de tutmalısınız.
Sarımsak En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir.
Sarımsak ilkbahar veya sonbaharda ekilebilir. Sonbaharda, çiçeklenme sürgünleri oluşturmak için sarımsak ekilir. Ve bu, kışlık veya kışlık sarımsak olarak tanımladığımız şeydir (tarlalarda kış uykusuna yatar). Bununla birlikte, çiçeklenme sürgünleri olmadan sarımsak, ilkbaharda ekiyoruz.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Soğan kumlu-killi ve humuslı topraklarda iyi yetişir. Ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülüp kesekli olarak bırakılmamalıdır. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman diskaro ve tırmık geçirilerek, kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmalıdır.
Amonyum nitrat çözeltisi veya kalsiyum klorür çözeltisi tek sıvı gübreye verilebilecek en güzel örnektir. NP gübre çözeltisi (azot-fosfor) veya NPK gübre çözeltisi (azot-fosfor-potasyum) kompoze sıvı gübrelere en iyi verilecek örneklerdir.
2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Tohumun 100 kg'na 200 g ilaç gelecek şekilde mancozeb, maneb, thiram'li ilaçlardan birisi ile koruyucu bir tohum ilaçlaması iyi sonuç verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri