Soğan tohumu nereden alınır denildiğinde birçok satış noktası örnek gösterilebilir. Tarım ürünleri mağazaları, halk pazarları, online alışveriş siteleri bu örnekler arasındadır.
Kuru soğan tohumu - 24,97 TL.
Soğan Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Tohumu alınacak soğanlar belirlenir ve soğan olgunlaşınca bir sonraki yıl tohum elde edilinceye kadar toprakta bırakılır. Yaz ortalarında bu soğanların dikkatle izlenmesi önemlidir. Tohum kafalarında siyah tohumlar belirginlik kazanınca kafanın altından saplar kesilerek toplanır.
Tohum nereden alınır sorusunun cevabı ise elbette Tekzen'den. Tohumlar çoklu sayıda satıldıklarından uzun süre boyunca veya geniş alanlarda ekim yapabilmeniz mümkün oluyor. Evlerin ve ofislerin canlı süsleri ve tohumları Tekzen'de uygun fiyatlarla bulunuyor.
Hemen her iklime uyum sağlamış olan soğan; Türkiye'de çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi haricinde kalan her bölgede yetiştirilir. Türkiye'deki soğan yetiştiriciliği; Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
İl/İlçe Müdürlüğü veya Kozabirlik/Kooperatiflerine dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır., Alınan talepler değerlendirilir ve hazırlanan tohum dağıtım listelerine uygun olarak ücretsiz tohum dağıtımı gerçekleştirilir.
Yerel tohumu koruyan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden (Muğla Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seferihisar Belediyesi vb.) ücretsiz olarak veya kargo dağıtım bedeli karşılığında tohum edinebilirsiniz.
Türkiye, tohum ihraç eden ülke konumunda
Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi. Son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 bin tondan 2020 yılı sonu itibarıyla 72 bin tona yükseldi. Aynı dönemde yapılan tohumluk ithalat miktarları ise 49 bin tondan 46 bin tona geriledi.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir.
Ayrıca vücudun ihtiyacı olan birçok vitamini ve minerali sağlayabilen soğan, her açıdan bünyeye katkı gösterir. Bu sebeplerden dolayı, soğanın zayıflatma özelliği bulunur.
KURU SOĞANDA HASAT:
15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır.
Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Ülkemiz tohumculukta kesinlikle DIŞA BAĞIMLI BİR ÜLKE DEĞİLDİR. Ülkemizde yerel çeşitlere ait tohumların kullanılması YASAK DEĞİLDİR.
Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar.
Topraklar kimyasallar ile pislenmiş ve hibrit tohum haricinde üretim yapılamaz hale gelmişti. 2000'li yılların başından bu yana yerel tohumlar ile üretim yapan kimse kalmadı. Maalesef bu durum elimizdeki yerli çeşitlerin yok olmasına ve tekrar üretiminin imkansız hale gelmesine sebep olmaya başladı.
İsrail,domates tohumluğu ithalatımızda birinci sırada. Kanunun çıktığı 2006 yılından bu yana Türkiye tohum ithalatı ile tohum ihracatı arasındaki fark devam ediyor. 2006'da 105 milyon dolarlık tohum ithalatımız vardı, ihracat ise 47 milyon dolardı.
Bununla birlikte ata tohumunu, yerel tohumu koruyan STK'lardan ve belediyelerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltik için dekarda 16 lira olarak açıklanan sertifikalı tohum kullanım desteği 2022 yılı için 24 liraya yükseltildi. Bu artış sertifikalı tohum kullanımını teşvik edecek, üretim sezonu sonunda da ülke rekoltesine artış olarak yansıyacaktır.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri