SOĞAN DOĞRARKEN GÖZLERİNİZİN YANMASINI ÖNLEMENİN YÖNLERİ
- İlk olarak soğan doğrarken keskin bir bıçak kullanın. - Soğan doğrarken ağzınıza bir sakız alın ve çiğneyin. - Soğan doğrarken deniz gözlüğü, kayak gözlüğü ya da lens takın. - Bir kaba su koyun.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Soğan doğrarken sadece ağızdan nefes alınması veya ağızda bu esnada kesme limon, şeker, ekmek vb. bulundurulması bu sorunun önüne geçebilir. Ağza konulan bu yiyecekler sayesinde soğan içindeki sülfür gazının vücuda alınmasını engeller, yani soğandan gelen bu gazı emer. Böylelikle göz yaşarmaz.
Soğanın filiz kısmını kestiğiniz zaman bir enzim salgılanmaya başlar. Bu enzim soğanda bir tepkimeye yol açar ve bir gazı açığa çıkarır. Bu gaz suyla birleştiği zaman ise asit oluşturur. Gözün sulu yapısı, soğanın asidini çekerek göz yanmasına ve gözyaşına neden olur.
İlgili 36 soru bulundu
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur.
Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor. Ancak uzmanlara göre, soğan doğrarken, gözlerin yaşarmasına doğrudan bu kimyasal bileşim neden olmuyor.
Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar. Bu sülfürlü amino asitin bileşenlerine ayrılması, gözü tahriş eden proponal-s oksit adlı kısmını ortaya çıkarır ve ayrışan madde havada yayılıp göze temas eder.
Soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor.
Soğanlar, syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasalı ürettikleri için gözlerinizin yanmasına neden olur. Bu, gözlerinizdeki gözyaşı bezlerini uyarır ve bu da ağlamanıza neden olur. Ancak bu kimyasala asıl etkisini katan şey, lakrimatör-faktör sentaz isimli bir enzimdir.
SOĞAN DİLİMİ AĞRIYI KESİYOR
Soğan dilimleri romatizmal ağrıların olduğu yere ya da ayağın içine yerleştirilip bir streç veya çorapla sarıldığında ağrılara iyi geliyor. Soğan dilimleri, kapısı kapalı bir odada yatak başına konulduğunda sabaha kadar solunum yollarını açıyor.
hava cetin atalay on Instagram: “Yeni sıkılmış soğan suyunu günde 1-2defa göze damlatmak gözü temizler kuvvetlendirir ve yeni oluşmaya başlayan KATARAKTI eritir..
Bunun sebebi gözyaşının buharlaşarak göz yüzeyinin kurumasıdır. Ayrıca, alerjiler, kimyasal maddelerin ve buharların tahrişi, konjonktivitler de gözlerde yanmaya sebep olurlar.
Soğan doğradığınız esnada gözlerinizi yaşartan madde kükürttür. Demir ve kükürt saç derisindeki kan dolaşımını arttırır. Artan kan dolaşımı ise saçın çok daha hızlı uzamasını sağlar.
Ayrıca göz temizliği için limon kullanmak da asla uygun değildir. Bu uygulama yine gözün kornea tabakasına nüfus etmektedir. Bu da yine korneaya yani göze zarar verir.
- Çay: Çay göz enfeksiyonunda kullanılan bir pansuman çeşididir. Çay yaprakları gözlerdeki enfeksiyonu iyileştirmektedir. Ayrıca gözlerdeki şişkinliğin ve kızarıklığın azalmasına da yardımcı olmaktadır. Bunun için siyah çay poşeti sıcak su içerisinde birkaç dakika bekletilmelidir.
Gözlerdeki kaşınma yapay gözyaşları veya alerji göz damlaları ile hafifletilebilir. Fakat çoğu durumda, rahatlama sağlamak için reçeteli göz damlaları veya ağızdan ilaç kullanımı gerekebilir. Bazı ilaçlar da özellikle semptomlar mevsimsel alerjilere bağlı ise, alerjiye daha az eğilimli hale gelmenize yardımcı olabilir.
Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir.
Potansiyel Yan Etkileri
İntolerans gelişebilir. Mide ekşimesi, kramp, ishal ve gaz sorunlarına sebep olabilir. Göz ve ağız tahrişine sebep olabilir. Soğan kesildiğinde oluşan gaz, gözlerinizde batma hissine neden olan nöronları aktive eder ve gözyaşı oluşur.
Soğanın zararları ve yan etkileri
Hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilir. Hemoroit (basur) rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Tencerenin kapağını kapatıp, soğanları orta ateş üzerinde 10 dakika ara ara karıştırarak, pişirin. Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası koyun. Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri