Soğanı sıcak, rutubetli, nemli ortamlarda bırakırsan çürümeye başlar. Çürümenin de ilk belirtisi filizlenmesidir. Kuru soğanın filizleri de kendisi de bu aşamadan sonra yenmez, zararlıdır. Yeşil soğan gibi tüketilmesi doğru değildir.
Filizlenmiş soğan zararlı mı? - Filizlenmiş soğanın ise yenilmesi son derece zararlıdır. Filizlenmiş soğanın ne kendisini ne de filizlerini tüketmeniz sağlık açısından faydalıdır. Filizlenmiş soğan çürümüş anlamına gelmektedir.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Öksürük, bronşit ve boğaz ağrılarına karşı en iyi ilaçlardan biri olan mor soğan balla karıştırıldığında doğal bir iyileştirici görevi görür. Günde üç çorba kaşığı balla karıştırılmış mor soğan tüketmek hastalıklarınızın erken iyileşmesi ve hastalıklara karşı bir koruyucu görevi oluşturacaktır.
Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan yeşil soğanların sap ve soğan kısmı yenebilmektedir. Vücut için oldukça faydalı olarak bilinen bu besin dünyada yapılan birçok yemekte karşımızı çıkmaktadır. Taze soğan, çorbalarda, salatalarda ya da diğer yemeklerde hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
Öncelikle bir orta boy mor soğanı 4'e bölmek suretiyle hazır hale getirin. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 2 klorsuz su bardağı içerisine soğanları atın. Daha sonra ocakta 5 dakika boyunca bekledikten sonra gün içerisinde rahatlıkla tüketilebilir.
Kapıdağ Yarımadasında üretilen soğanların hepsi mor renktedir. Renginin diğer soğan çeşitlerine kıyasla çok daha koyu olması nedeniyle Kapıdağ Mor Soğan olarak uzun yıllardır bilinmektedir.
Yeşil Soğanın Zararları
Özellikle üzerindeki zarı hassas mideye sahip bireylerde mide sorunlarına, ağrı ve yanmalarına neden olabilir. Yine hassas sindirim sistemine sahip kişilerde gaz problemlerine ve hazımsızlığa neden olabilmektedir. Bu da kişilerde rahatsızlık oluşturabilir.
Yeşil veya taze soğan olarak bilinen çıtır çıtır, sulu soğan lezzetini tariflerde kullanması çok leziz oluyor. Özellikle yumurtanın dahil olduğu tariflere çok yakıştığı için onunla mücver, krep ve omletler yapılabilir. Bunun dışında mutfaklarda en sevilen kullanımı salatalar hiç kuşkusuz!
Saklanan soğanların filizlenmesinin engellenmesi için yanına yeşil elma koyulabilir. Bunun için soğanların içinde bulunduğu filenin içerisine 1-2 adet yeşil elma koyulması yeterlidir.
Kısa gün soğanları, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir. Tohum ekimi geniş bir alanda yapılacaksa, mibzer kullanılmalıdır. Soğanın hasat dönemi, Temmuz-Eylül ayları arasıdır.
Zaman içinde soğanlar büyüyecek ve önce taze soğan olarak yeşillik verecektir. Biraz daha kurumasını beklediğinizde arpacık soğanlar, büyüyecek ve saksıda kendine geniş bir yer edinecektir. Geçen 4 ay sonunda ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğan halini alacaktır.
Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir. Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan yeşil soğanların sap ve soğan kısmı yenebilmektedir.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Kırmızı soğan
Mor, kırmızı ya da pembeye çalan renk tonuyla soğan çeşitleri arasında çiğ tüketildiğinde lezzeti çıkan soğan türü o! Yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesiyle nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi öneriliyor.
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacaktır. 1 hafta sonrasında ise soğan filizleriniz iyice çıkacaktır, bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızı kullanabilirsiniz.
Yüksek lif oranına sahip olan yeşil soğan kabızlıkla mücadele eder. Günlük lif ihtiyacının neredeyse yüzde 10'unu karşılar.
Tansiyon: Soğanda bulunan “quercetin” adlı bileşenin tansiyonu düşürdüğü ve hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolüne yardımcı olduğu yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Kolesterol: HDL yani “iyi” kolesterolünüzü yükseltmek istiyorsanız uzmanların önerisi günde yarım çiğ soğan yemeniz yönünde.
Mutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri olan ve içinde ortalama 7-8 adet bulunan taze soğanın demet fiyatı 7 liraya satılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri