-7 0C Bazı zeytin çeşitlerinin soğuğa dayandığı en son sınırdır. -10 0C Tüm ağacın ölümüne yol açar. Vejetasyon döneminde düşük sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar da zeytin ağacını ve meyve verimini olumsuz etkilemektedir.
Zeytin ağacı ılıman bir iklimde yetişir. Ortalama olarak yazların sıcak olduğu kışların ise sert ve soğuk olduğu iklimlerde zeytin ağacı yetişir.
Ağaçlardaki tuz yoğunluğu artacağı için de ağaçlar kış soğuğuna karşı direnç kazanırlar. Fakat zeytin ağacının dayanabileceği bir soğukluk vardır ve bu eksi 7 derece civarındadır.
Soğuğa dayanıklı olup - 8 dereceye kadar etkilenmez.
İlgili 44 soru bulundu
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
Arbequina bodur zeytini popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır.
Ağaçları soğuk zararından korumak için sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre veril- memelidir. Hasattan önce sıcaklıkların 00C'nin altına düştüğü yerlerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan yerlerde zeytinlik tesis etmekten kaçınılmalıdır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Zeytin fidanı ılıman ve sıcak iklimleri tercih eder. Ülkemiz şartlarında 900 metre rakıma kadar denemeleri yapılmıştır. Dikimden 2 yıl sonra verim verir. Ağaç dikimi 5x5 metre aralıkla dekara 40 adet olur.
Soğuktan zarar görmüş zeytin ağaçları hemen budanmamalı, zararlanma seviyesini ve sürgün oluşumunu görmek üzere ertesi budama mevsimine kadar beklenmelidir. Zeytinliklerde soğuk zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır.
Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye'de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir.
Zeytin Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır.
Don olayının kentte en son 1985 yılında görüldüğünü belirten İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Bursa'nın toplam zeytin ağacının yüzde 25'inin don olayından etkilendiğini söyledi.
Gemlik zeytini, isminden de anlaşılacağı üzere Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Gemlik zeytini, küçük çekirdekli, ince kabuklu ve bol etli olması sebebiyle daha çok sofralık olarak tüketilmektedir.
Seferihisar'da erkence çeşidinde %43,77 yağ oranına şahit oldum. Urla'da yine erkence çeşidinde % 25-35 civarında. Karburunda, yine ayni çeşitte %30-35 civarında.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Gemlik'te sofralık zeytinde ortalama verim 15 kg dolayında iken, Ege'de yağlık zeytin olarak bir ağaçtan 50 kilo (kg) zeytin elde edilebiliyor. Ortalama verim ağaç başına 15 ila 20 kg dolayında.
Dayanabildiği en az sıcaklık –7 Colup bu derecenin altında don zararı artar.
Bordo bulamacının ispatlanmış bir soğuktan koruma özelliği yoktur. Çünkü Bakır sülfat (Göztaşı) Element olarak bakır ihtiva eder sadece bakır, Kireçse kalsiyum içerir.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklı olarak bilinmektedir. Zeytin ağaçları su kıtlığında taç büyümesini durdurup fotosentez ve transpirasyon aktivitesini devam ettirerek kurak koşullara dayanma mekanizması oluşturmaktadır.
- Arbequina Zeytin Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur Zeytin fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir.
Bodur zeytin (yüksek yoğunluklu) yetiştiriciliğinde 2. yaştan itibaren verim başlar ve 4. yılda ekonomik verime ulaşır. İspanya'da optimum koşullarda alınan ortalama verim 1-1,15 ton'dur.
Arbequina zeytini İspanya'da yağ kalitesi ve yağ veriminin yüksek olması sebebiyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve birçok ülkede dikimi yoğunlaşmıştır. Ülkemizdeki Ttsm (Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü) tarafından ismi ARBEQUIN olarak lisanslanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri