Uzmanlar, paketlenmiş kuruyemişlerin tercih edilmesini tavsiye ederken, bir antioksidan olan “E vitamini” bulunan badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi sert kabuklu kuruyemişlerin, soğuk algınlığına karşı en etkili yiyecek olduğunu ifade ediyor.
Özellikle içerisinde önemli bir antioksidan olan “E vitamini” bulunan badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi sert kabuklu kuruyemişler, kış aylarının kabusu soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı savunma mekanizmasını yükseltiyor.
Kabuklu yemişler: Fındık başta olmak üzere kabuklu yemişler, içerdikleri çinko ve E vitamini sayesinde vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcıdır. Ancak içindeki sağlıklı yağları parçalamak için vücudumuz çok fazla enerji harcar. Midenin bozulmasına yol açar ve hastalıkla mücadele edecek enerjiyi tüketir.
Oda havasını nemlendirmek hastanın rahat nefes almasını sağlar. Boğaza gargara yapılabilir. Gerektiğinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bitki çayları da nezle için oldukça faydalıdır.
Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller gibi E vitamini kaynağı gıdalar. Tıpkı C vitamini gibi E vitamini de çok güçlü bir antioksidan. E vitamini kaynağı gıdaları beslenmenize dahil etmek soğuk algınlığını da daha çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Uzmanlar, paketlenmiş kuruyemişlerin tercih edilmesini tavsiye ederken, bir antioksidan olan “E vitamini” bulunan badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği gibi sert kabuklu kuruyemişlerin, soğuk algınlığına karşı en etkili yiyecek olduğunu ifade ediyor.
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Fındık, ceviz, badem: Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri E vitamini, çinko, magnezyum, omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı kalkan görevi görüyor. Günde bir avuç tüketebilirsiniz.
Antep fıstığı: Kuruyemişler içerisinde antioksidan içeriği en yüksek olanı. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirici etkisi bulunur. Ceviz: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı omega 3 yağ asidini barındıran tek kabuklu kuruyemiştir.
Gripken ne yememeli
Bazı yiyecekler ve içecekler iyileşme sürecinizi uzatabilir. Bu nedenle grip olduğunuzda bunlarda uzak durmanızda fayda vardır. Uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler şunlardır: Alkol, tuz ve şeker yoğun işlenmiş gıdalar, yağlı besinler, süt ve yemesi zor olan sert gıdalar.
Antep fıstığını kış aylarında da yeterli miktarda tüketmek şart çünkü içeriğindeki B6 vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendiren besin maddeleri arasında. B6 vitamini, kış aylarında oluşabilecek grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlüyor.
Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi.
"Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın etkili bir yoludur" dedi. Duştaki buhar sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da, tıkalı burnunuzun daha kolay akmasını sağlar.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
Soğuk algınlığı sırasında serbest radikallerin artığından yeterince C vitamini alınmalıdır. Sadece soğuk algınlığı dönemlerinde değil, normal zamanlarda da C vitamini almamız gerekir. C vitamini kuşburnu, turunçgiller, çilek, kivi, biber, maydanoz, dereotu ve brokoli gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
Yoğurt yemenin soğuk algınlığını %25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olan ve B3 ile E vitamini il potasyumdan zengin elma, grip ve soğuk algınlığını tetikleyen bedensel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde etkin rol oynuyor.
Birkaç zeytin, tereyağ-bal, pekmez, salatalık, 1-2 adet ceviz, badem veya fındık kahvaltıda tüketilmelidir. Ceviz, fındık ve badem: Bu üç besin kaliteli yağ içerir ve Omega 3 bakımından zengindir. Omega 3, bağışıklığı korur, enfeksiyonun çok fazla ilerlemesini engeller ve gerilemesini sağlar.
Kalsiyum, demir ve manganez bakımından da oldukça iyi bir seviyededir. Besin değeri oldukça yüksek bir baklagil olan mercimekten yapılan bu çorba, bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Bu sayede grip ve soğuk algınlığını kolay atlatmasını sağlıyor.
Limon, bağışıklık sistemini güçlendiren antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antioksidandır. Soğuk algınlığı veya gripten korunmak için doğal tedavi yöntemidir. Boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri