Soğuk Bir Motorla Sürüş Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Soğuk bir motorda, benzinin buharlaşması ve yanma için doğru hava ve buharlaşmış yakıt oranını oluşturması daha az olasıdır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
İlgili 43 soru bulundu
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır. Böylece, aracın titreme hareketi son bulur ve araç hareket eder.
Bu yüzden ısrarla marşa basıp aracı zorlamanız anlamsızdır. Zaten marşa maksimum basılma süresi olan 10 saniyeyi geçerseniz akü kendiliğinden boşalacaktır. Eğer marş motorunu araç hareket halindeyken çalıştırmaya kalkarsanız marş motoru parçalarından olan volan dişlileri zarar görebilir.
Gaz kelebeği gövdesi çok büyükse, motorunuzun gücünü azaltabilir. Denge anahtardır. Gaz kelebeği gövdesi artışları için, motora daha yüksek hacimde benzin koyabilmenizi sağlayan yakıt enjektörleri almanız gerekebilir.
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Genellikle Motor Kontrol Ünitesine programlanır ve bir otomobilin motorunun boyutuna ve markasına göre değişir. Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur.
araban güç bakımından çok zayıf bir araç heralde. Yoksa gazı sonuna kadar basıp düşük viteslerde normal bir arabayı yolda zor tutarsın. Yaptığın boşa benzin harcamaktan başka birşey değil. araç hızlanmak için gereksiz benzin harcıyor.
· Hareket viteslerinde duruşlar: Hızın kontrol altına alınması için mutlaka ön fren yapılır sonra debriyaja basılır durma noktasında son fren tutulur.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Uzun süre ve sıkça marş yapmak hem aküyü bitirir, hem de marş motorunun ömrünü kısaltır.
Uzun süre ve sıkça marş yapılırsa akümülatör boşalır, marş motorunun ömrü kısalır. * Motor çalışıyorken tekrar marş yapılmamalıdır.
Eğer motor çalışıyorsa yani krank mili hızı marş motor hızından yüksek ise zaten hız farkından kaynaklı hareket yönünden dolayı tek yön kavraması krank mili ile kavraşamaz ve marş motoru da boşa kürek çeker, gücü krank miline aktaramaz.
Aracınızın aküsünün bitmesi hemen hemen her sürücünün başına gelebilecek bir durumdur. Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Soğuk Havada Araba Çalışmama Sebepleri
Zira benzin hızlı buharlaşamadığı için ateşleme yeterli kalmaz ve haliyle motor da geç çalışır. Bir diğer önemli detay da kullanılan motor yağıdır. Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri