Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi tadına bakanlarda hayranlık uyandıran soğuk baklavanın şerbeti, geleneksel baklavaya göre çok daha farklı bir şekilde hazırlanıyor ve sunuluyor. Şerbetinin yapımında su yerine süt ve şeker kullanılan soğuk baklava böylece çok daha hafif bir tatlı haline geliyor.
- soğuk baklava yapımında baklavalık yufkalar, üzerine tereyağı sürüldükten sonra orta katına toz Antep fıstığı serpiştirilip fırına veriliyor. Fırından çıktıktan sonra üzerine sütlü şerbet dökülüyor ve soğukta dinlendirildikten sonra çikolata rendesiyle servis ediliyor.
Baklava yufkası ile yapılan soğuk baklava, süt, az şeker, Antep fıstığı ve çikolata içeriyor. Tatlının üstü bitter çikolata parçaları ile kaplanıyor. Lezzet alışkanlıklarında ön plana çıkan soğuk baklavalar bayram öncesinde rağbet görüyor.
Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Yapımı
Soğuk baklava yapımında kullanılan malzemeler klasik baklavadan çok da farklı değil, aslında işin sırrı şerbette. Normalde baklavanın üstüne su ve şeker kullanılarak hazırlanan sıcak bir şerbet dökülürken soğuk baklava tarifinde suyun yerini süt alıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Soğuk baklavanın mucidi Yılmaz Elaldı, geçen yıl ile bu yılı kıyasladıklarında soğuk baklava üretiminde iki kat artış yaşandığını belirterek, "Geçen yıl ayda 15 ton üretirken, soğuk baklavanın tescilini almamızla beraber bu yıl bu rakam aylık 30 tona çıktı" dedi.
Baklava hamuru açılmadan önce şerbet kaynatılmalı ve baklava hazır olana kadar şerbet soğumalı. Fırından çıkan baklavanın ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirebilirsiniz. Şayet baklavayı birkaç gün öncesinde hazırladıysanız bu kez şerbetin sıcak olması gerekiyor.
Sütlü şerbeti sayesinde baklavaya kıyasla hafif bir lezzet sunan soğuk baklava, kalori bakımından baklavayla neredeyse aynı içeriktedir. Yapımında yer alan, tereyağı ve çikolata soğuk baklava yerken bol bol yağ ve karbonhidrat alınmasını sağlar. 1 porsiyon soğuk baklava 215 kcal.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Daha hafif ve farklı lezzet arayanlar için sevilen bir tercih haline gelen soğuk baklava, şekerli şerbet yerine süt ve çikolata ile tatlandırılıyor.
soğuk baklava denen tatlının baklavayla tek ortak yanı, ince açılmış kat kat yufkadan oluşması ve baklavaya benzer kesimidir bana göre. onun dışında sütle ıslanan yufkalar, yumuşar.
Köşede bekleyen tamamen soğumuş şerbeti azar azar, kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Tatlı şerbeti tamamen emene kadar oda sıcaklığında dinlendirin. En az 2-3 saat oda sıcaklığında dinlendirmenizi öneririz. Dilerseniz bu sürenin sonunda tatlınızı buzdolabında iyice soğutup da servis edebilirsiniz.
Soğuk baklava ve sütlü Nuriye'nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı.
sütlü nuriye biraz daha çıtır ve süt tadı içerir. baklava ise, ceviz ve şerbet tadı içerir. ikiside iyi tatlıdır. Sütlü nuriye yedikçe yemek istenen tatlıdır.
1 KG : (14-15 ADET)
Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir. Bu nedenle diyet yaparken sadece belirli günlerde, ödül günlerinde ve belirli miktarda baklava tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Şerbetli ve sütlü bir tatlı çeşidi olan soğuk baklava kalorisi hemen hemen normal baklava ile aynı miktarlardadır. Soğuk baklava yapımında kullanılan tereyağı, şeker, un, kakao, çikolata gibi besinler karbonhidrat yönünden zengindir.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
süt çabuk bozulur,o yüzden taze almaya çalışın.üstune marketen çikolata yada dondurma alıp da yiyebilirsiniz.pekmez koyuncada güzel oluyor. bu baklavayı yiyen bir daha başka tatlı yemez. içinde bol süt, üstünde bitter çikolata, bol fıstıklı, acayip güzel bir tatlı.
fırından çıktığın da ve ağız yakmayacak kadar soğuduğun da gerçekten belki 1kg baklavayı çok rahat yiyebilirsiniz. ama doğrusu, ne sıcak ne de soğuk yenilmesi tavsiye edilmez. oda sıcaklığı en idealidir. 2 kişi 1kg çikolatalı fıstıklı baklavayı fırından yeni çıkmış haliyle yemişliğimiz var..
En önde gelmek, en önemli durumda olmak.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Türk Mutfağında Baklava Tarihi
Türkiye'nin baklavası ile ünlü şehri ise elbette ki Gaziantep. Günümüzde hazırlanan orijinal Gaziantep baklavasının ise tarihte ilk kez üretilen baklavadan çok daha farklı olduğu bir gerçek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri